Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Και τώρα τα δύσκολα: Πώς κάνω τη συζήτηση για τον οίκο ευγηρίας;



Αν και έχουμε τις ενδείξεις, δυσκολευόμαστε να τις αναφέρουμε: Οι γονείς μας ίσως φαίνονται λίγο πιο κουρασμένοι, παραμελημένοι, όπως και το σπίτι του, ενώ μπορεί κιόλας να τραυματίζονται πιο συχνά από πριν. Εμείς από την άλλη λόγω της καθημερινότητάς μας, αδυνατούμε να τους παρέχουμε βοήθεια στον βαθμό που χρειάζονται πλέον, και δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη να είμαστε stand-by. Κι ενώ η λύση της διαμονής σε ένα γηροκομείο στην Αθήνα μάς φαίνεται όλο και πιο προφανής, δεν είναι το ίδιο προφανής η θετική στάση των γονιών σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πώς μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε μια τέτοια συζήτηση;

1. Προσέχουμε πολύ το πώς τους μιλάμε
Ο τόνος και το ύφος της προσέγγισης του θέματος αυτού είναι το πιο σημαντικό κομμάτι στη συζήτηση: Δεν παραθέτουμε τις αδυναμίες των γονιών μας, δημιουργώντας τους την αίσθηση ότι δεν κάνουν κάτι καλά οι ίδιοι, και σε καμία περίπτωση δεν τους μιλάμε με υψωμένο τόνο της φωνής μας: Δεν προσπαθούμε να τους «πείσουμε», αλλά να τους παρουσιάσουμε το σενάριο της βελτίωσης του τρόπου ζωής τους, μέσα από μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Και οι ίδιοι θέλουν το καλύτερο για τον εαυτό τους, αλλά εκκωφαντικές παραινέσεις θα καταφέρετε το αντίθετο αποτέλεσμα.

2. Είμαστε σίγουροι για αυτό που προτείνουμε
Το κλίμα και η πορεία της συζήτησής κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σίγουροι είστε για αυτό που προτείνετε. Αν είστε απόλυτα σίγουροι για το ότι η ιδανική λύση για τους γονείς σας είναι η προσφυγή σε μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, τότε θα μπορείτε να αντικρούσετε και να απομακρύνετε κάθε φόβο των γονιών σας για την επιλογή σας αυτή. Μην ξεχνάτε ότι κάνετε συζήτηση και δεν δίνετε «εντολή», οπότε οφείλετε να είστε καλά ενημερωμένοι για τη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που διαλέγετε, ώστε να ενημερώσετε κι εσείς χωρίς ανακρίβειες τους γονείς σας. Η σιγουριά σας θα δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας στη συζήτηση, ενώ κάποιο ίχνος αμφιβολίας στα επιχειρήματά σας είναι ικανό να προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος στους ηλικιωμένους γονείς.

3. Δίνουμε πληροφορίες χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις
Δεν πρόκειται για μία από τις πιο ευχάριστες συζητήσεις, όμως καλό είναι να επικεντρωθείτε στα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει για την έρευνά σας: Η μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων που διαλέγετε πρέπει να έχει όλα τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι γονείς σας, όπως και αυτά που εσείς κρίνετε αναγκαία. Τονίζετε σίγουρα την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους, χωρίς όμως να τους υποσχόμαστε παροχές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Γιατί το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε είναι ένας δυστυχισμένος γονιός.
Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για την πρώτη σας συζήτηση επί του θέματος, είτε είστε λίγο πριν τη «μετακόμιση», αυτό που πρέπει να δίνετε κάθε φορά είναι η ειλικρινής διαβεβαίωση ότι θα σας έχουν πάντα στο πλευρό τους.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.