Συγκεκριμένα, οι κύκλοι της ΕΕ σημειώνουν το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτούνται, προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».
Παράλληλα, το Euractiv τονίζει ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026 και ότι ελοχεύει ο κίνδυνος ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών», σημειώνοντας πως «πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, δεν είναι τυχαίο που τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών, με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν «διευκρινίσεις» από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια.
Μάλιστα, πηγή της Κομισιόν υπογράμμιζε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις -οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες- και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί, εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε και πρόσθεσε ότι το σενάριο αυτό ενισχύεται έντονα από το σύστημα των επόμενων εκλογών (σ.σ. απλή αναλογική), διαδικασία που θα εκκινήσει στο «πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης».
Μάλιστα, σημείωσε πως επικρατεί έντονος προβληματισμός, μετά τα τελευταία εμφανή κρούσματα αδυναμίας βασικών δομών του ελληνικού κρατικού μηχανισμού λόγω της χιονοθύελλας.
Όπως τονίζεται, η εκταμίευση της πρώτης δόσης του Ταμείου ήδη έχει καθυστερήσει. Η Αθήνα προτίθετο να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση της δόσης τον περασμένο Οκτώβριο, κάτι που δεν έγινε ποτέ, διότι η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι θα το απέρριπτε λόγω αργοπορίας των μεταρρυθμίσεων.
Η εν λόγω ίδια πηγή δήλωσε στο Euractiv ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο μαι προσθέτει ότι μπροστά στο φάσμα ακυβερνησιμότητας και εκκρεμότητας πληρωμής της δεύτερης δόσης του Ταμείου, η ΕΕ σε συνεννόηση με μεγάλα κράτη όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πιέσουν για κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τεχνοκράτες εγνωσμένου κύρους.
Κομισιόν: Αβάσιμο το δημοσίευμα
Σε κατηγορηματική διάψευση προχώρησε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο αναφέρει ότι «κύκλοι της κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα».
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μαμέρ έκανε λόγο για «γελοίο και εντελώς αβάσιμο δημοσίευμα». Ειδικότερα, όπως σημείωσε «η Κομισιόν δε θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα».
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.