Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H oμιλία της Θ. Τζάκρη κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το μέλλον των καθαριστριών της πρώην ΑΤΕ



Τσακλόγλου: Δε γίνεται τίποτε θα απορροφηθούν από άλλες επιχειρήσεις

Κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με το μέλλον των καθαριστριών της πρώην ΑΤΕ νυν Τράπεζας Πειραιώς μετά το τελεσίγραφο που τους απέστειλε η εργολάβος εταιρεία ALTER EGO μέσω της οποίας έχουν προσληφθεί για να παρέχουν υπηρεσίες καθαριότητας σε καταστήματα της Τράπεζας, η Βουλευτής κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω εργαζόμενες  εφόσον θα πρέπει ή να αποδεχθούν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας ως προς τις αποδοχές και το ωράριο (υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για εργαζόμενες των 300€) ή να απολυθούν. Μετά την έκδοση της θετικής για αυτές προσωρινής απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, η οποία υποχρέωσε την εργολάβο εταιρεία να τις επαναπροσλάβει, ζήτησε από τον υπουργό να παρέμβει για να πάψει ο εργασιακός μεσαίωνας με την μονομερή τροποποίηση των όρων της σύμβασης από την εργολάβο εταιρεία, δεδομένου ότι πρόκειται για εργαζόμενες κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε μεταξύ άλλων ότι έχουν ήδη διενεργηθεί έλεγχοι στην εταιρεία ALTER EGO οι οποίοι δεν κατέγραψαν παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας ωστόσο, σημείωσε ότι στη συνέχεια αυτές οι εργαζόμενες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις νέων επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν στη βάση της αναμενόμενης ανάπτυξης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Βουλευτού:

«Πρωτολογία
Κύριε Υπουργέ,
Ξέρετε το Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους σας υπέβαλα Ερώτηση σχετικά με το θέμα των καθαριστριών της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία δεν έλαβα ποτέ μια απάντηση και επειδή πρόκειται για ένα σοβαρό όσο και ευαίσθητο κοινωνικό θέμα, αναγκάστηκα να επιδιώξω μια απάντηση από εσάς.  
Το θέμα των καθαριστριών της Τράπεζας Πειραιώς [όπως και άλλων ανάλογων περιπτώσεων που έχουν να κάνουν με τον κλάδο του καθαρισμού] είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που κάνουν την καθημερινότητα όλο και πιο δύσκολη. 
Είναι ένας κλάδος που οι εργαζόμενοι του οποίου ζουν στα όρια της φτώχειας εξαιτίας των πολύ χαμηλών αποδοχών και αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Γιατί οι περισσότεροι/ες που εργάζονται σε αυτόν τον κλάδο είναι σήμερα εργολαβικοί εργαζόμενοι.
Και δείτε τι σημαίνει αυτό στην προκειμένη περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς:
Η εταιρεία ALTER EGO είναι βασική συνεργάτης της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα της Καθαριότητας. Και το 2012 μετά το κλείσιμο της ΑΤΕ προσέλαβε όσες εργάζονταν στην καθαριότητα στην τότε ΑΤΕ και δεν απασχολούνταν με πλήρες ωράριο. Πρόκειται για τις καθαρίστριες για τις οποίες μια δικαστική Οδύσσεια ξεκίνησε το 2004, κράτησε πολλά χρόνια και ενώ άλλες δικαιώθηκαν και προσλήφθηκαν λίγο πριν πουληθεί η ΑΤΕ ως βοηθητικό προσωπικό, μόνιμες, με πλήρες ωράριο, στη διάδοχη Τράπεζα Πειραιώς. Δυστυχώς όμως, η δικαίωση αυτή δεν ήρθε για όλες. 
Εκατοντάδες [άτυχες κατά αυτή την έννοια] καθαρίστριες δεν κατάφεραν εγκαίρως να κερδίσουν τα δικαστήρια, [γνωστή είναι εξάλλου η πολυετής καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης στην Ελλάδα] και όταν έκλεισε η ΑΤΕ δεν είχε φτάσει ακόμα η σχετική απόφαση στον ΑΣΕΠ. Οι εργαζόμενες αυτές εξακολούθησαν να εργάζονται στους ίδιους χώρους, στα καταστήματα και τις υπηρεσίες της πρώην ΑΤΕ και μετέπειτα Πειραιώς ως προσωπικό της εταιρείας-«εργολάβου»  ALTER EGO, με τις ίδιες πολύ χαμηλές αποδοχές και το ίδιο ωράριο εργασίας περιορισμένης απασχόλησης (από 1,5 έως 4 ώρες ημερησίως) που είχαν στην ΑΤΕ. 
Ωστόσο, ερχόμαστε στο σήμερα και η εταιρεία ALTER EGO, 10 χρόνια περίπου μετά το κλείσιμο της ΑΤΕ και συγκεκριμένα από το τέλος του Νοεμβρίου του προηγούμενου χρόνου,  άρχισε να επικοινωνεί με τις εργαζόμενες αυτές θέτοντας εκβιαστικά διλλήματα σχετικά με το εργασιακό μέλλον τους. Στόχος της εταιρείας ήταν η  υπογραφή μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους [το 2021 δηλαδή] νέων ατομικών συμβάσεων με δυσμενέστερους όρους τόσο αναφορικά το ωράριο όσο και με τις αμοιβές τους. Και μάλιστα αν δεν υπέγραφαν θα απολύονταν. 
Η όλη διαδικασία βέβαια έχει σταματήσει λόγω της Απόφασης του Δικαστηρίου. Ωστόσο και αυτό είναι κάτι προσωρινό. Το εργασιακό τους μέλλον εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.
Το Υπουργείο πρέπει να παρέμβει ουσιαστικά προς την εταιρεία ALTER EGO και να σταματήσει αυτός «ο εργασιακός μεσαίωνας», να σταματήσουν αυτές οι μονομερείς τροποποιήσεις των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα στην Τράπεζα Πειραιώς, ιδιαίτερα την παρούσα χρονική περίοδο που εν μέσω πανδημίας τα θέματα της καθαριότητας είναι υψίστης σημασίας ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα καταστήματα των Τραπεζών για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών της Τράπεζας.

Δευτερολογία
Κύριε Υπουργέ,
Οι εργαζόμενες στον κλάδο της καθαριότητας τέθηκαν στην πρώτη γραμμή όταν χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αφού η καθαριότητα ήταν θέμα μέγιστης ανάγκης. Η ανάγκη προστασίας από την πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να καθαρίζουν διπλά και τριπλά σε σχέση με πριν, ακόμη περισσότερο όμως βρέθηκαν να κάνουν και ειδικές απολυμάνσεις που επιβλήθηκαν από τις συνθήκες πανδημίας και που κανονικά θα έπρεπε να γίνονται από εξειδικευμένες εταιρείες.
Και ποιο ήταν το όφελος:
Όπως σας είπα τον περασμένο Νοέμβριο και με το βλέμμα στον νέο νόμο σας [νόμος Χατζηδάκη], που αναγνώριζε μεν τις καθαρίστριες ως υπαλλήλους από την 1/1/22 [αυτό καλό ήταν] και επομένως με δικαίωμα για τριπλάσια αποζημίωση, έδινε περιθώριο τριών μηνών στις επιχειρήσεις «να ξεφορτωθούν» φθηνότερα το προσωπικό τους και βέβαια και η Alter Ego προσπάθησε να προχωρήσει σε απολύσεις και περικοπές. Περικοπές  σε εργαζόμενες που αμείβονται ελάχιστα.
Εργαζόμενες πάνω στις οποίες κερδοσκοπούν οι εταιρείες καθαρισμού, προκειμένου να κερδίσουν όσο περισσότερα χρήματα, συμπιέζοντας τον μισθό των εργαζόμενων αυτών που σε αριθμό μπορεί να είναι και το ήμισυ των αναγκών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν καταβάλλονται ούτε τα ασφαλιστικά που προβλέπονται. Οι καταγγελίες από τους εργαζόμενους/ες είναι πολλές και συνεχείς. Ωστόσο κανείς δεν ακούει. 
Οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας των εταιρειών αυτών, είναι πολλές και έχουν διαπιστωθεί και από την Επιθεώρηση Εργασίας, ωστόσο συνεχίζουν να παίρνουν έργα στο Δημόσιο [νοσοκομεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κρατικών συμφερόντων κλπ]. 
Η πρόσφατη θετική απόφαση του δικαστηρίου είναι μια πρώτη νίκη  για τις καθαρίστριες στην Τράπεζα Πειραιώς γιατί  εξαναγκάζει τον εργολάβο (Alter Ego) να επαναπροσλάβει όσες έχει ήδη απολύσει.
Ωστόσο το ζήτημα παραμένει και είναι τι πρόκειται να γίνει από δω και πέρα.
Γιατί συνεχώς το τελευταίο διάστημα ακούμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στον κλάδο καθαρισμού: εργασιακή ανασφάλεια, με τρίμηνες, εξάμηνες, ετήσιες, δεκαοκτάμηνες συμβάσεις, με τετράωρη απασχόληση και μισή ασφάλιση, πενιχρές απολαβές, μείωση του ανθυγιεινού επιδόματος κλπ 

Κύριε Υπουργέ
Ο κλάδος της καθαριότητας δεν συνιστούν επουδενί προνομιούχες εργαζόμενες. Είναι εργαζόμενες που παλεύουν χρόνια με συμβάσεις αμφιβόλου ποιότητας και με μισθούς πείνας που δεν ξεπερνούν τα 300 ευρώ το μήνα. Ίσως και τα 300 ευρώ που λέω να είναι πολλά για την πλειονότητα των εργαζομένων αυτών.
Πρέπει να σταματήσει ο κλάδος της καθαριότητας να μπαίνει στο στόχαστρο και να αποτελεί "δεξαμενή" της διαθεσιμότητας, απολύσεων ή αντιεργατικών ρυθμίσεων και να προστατευτεί αυτή η ευπαθής κοινωνική ομάδα»  
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.