Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα η προβολή του ντοκιμαντέρ η «Μπάντα» του Νίκου Ασλανίδη



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στη Σκύδρα η εκδήλωση προβολής του ντοκιμαντέρ με τίτλο η «Μπάντα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη.
Η «Μπάντα» είναι ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται σε γεγονότα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού μέσα από την αυτοβιογραφία ενός ανθρώπου που κατάφερε να επιζήσει, του Γιάννη Παπαδόπουλου. 
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, και το παρακολούθησαν πολλοί συμπολίτες μας με την παρουσία της Δημάρχου Κατερίνας Ιγνατιάδου και των Βουλευτών του Νομού μας Διονύση Σταμενίτη και Λάκη Βασιλειάδη.    
Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Σχολικής Βιβλιοθήκης «Αθηνά» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκύδρας και με συνδιοργανωτές το Σύλλογο Διδασκόντων, το Σύλλογο Γονέων – Κηδεμόνων του συγκεκριμένου Σχολείου και το Δήμο Σκύδρας.
Το πρώτο καλωσόρισμα και το χαιρετισμό απηύθυνε η εκπαιδευτικός και υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντινιά Τσιτλακίδου και στη συνέχεια ο Διευθυντής του Σχολείου Κωνσταντίνος Τσιάτσιας.
Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο χαιρετισμό της αφού καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων στα παρακάτω:
Υπογράμμισε πως σκοπός μας μέσα κι από αυτήν την εκδήλωση είναι να καταδείξουμε σ΄όλο τον κόσμο, σ΄όλη την οικουμένη τις φρικαλεότητες των Τούρκων που είχαν σαν αποτέλεσμα την απάνθρωπη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: το γεγονός, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση των Νεότουρκων σ΄εκτέλεση ενός πολύ καλά οργανωμένου σχεδίου αποφάσισε και πραγματοποίησε την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή του Πόντου. Εκεί, που για αιώνες οι Έλληνες μεγαλούργησαν και διακρίθηκαν στις επιστήμες στις τέχνες, στο εμπόριο. Σ΄εκτέλεση, λοιπόν, αυτού του σχεδίου ακολούθησαν οι διωγμοί, οι εξορίες, οι βιασμοί, οι δολοφονίες. Όσοι Έλληνες επέζησαν απ΄αυτές τις φρικαλεότητες και βαρβαρότητες πήραν το δρόμο της επιστροφής εδώ στη Μητέρα Πατρίδα, όπου κι εδώ μεγαλούργησαν και συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ανάταση της χώρας.
Είναι πολύ αξιόλογη η εκδήλωση που γίνεται σήμερα, είπε η Δήμαρχος, δίνοντας τα συγχαρητήριά της κι ευχαριστώντας την εκπαιδευτικό Κωνσταντινιά Τσιτλακίδου για την πρωτοβουλία της, όπως επίσης τον Διευθυντή του Σχολείου Κωνσταντίνο Τσιάτσια, τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου και τους γονείς γιατί με την εκδήλωση αυτή συμβάλλουμε όλοι μαζί με το Σχολείο  στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης που είναι πολύ σημαντικό. Απευθυνόμαστε σ΄όλο τον κόσμο, σ΄όλους τους ανθρώπους, σ όλους τους λαούς, σ΄όλους αυτούς που πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες, σ΄όλους αυτούς που πιστεύουν στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στη δημοκρατία και  υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει και δεν πρόκειται να γίνονται ανεκτά τέτοια γεγονότα. Δεν πρέπει να το επιτρέπουν οι λαοί, δήλωσε η Δήμαρχος. Και γι΄αυτό είναι πολύ χρήσιμο που βρισκόμαστε εδώ και  διοργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις. Κανένας λαός δεν πρέπει να επιτρέπει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Έτσι, λοιπόν, εμείς συνεχίζουμε: συνεχίζουμε και ζητάμε: τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δεν αρκεί η αναγνώριση της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 24/2/1994 και η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης. Συνεχίζουμε ζητώντας από τη γειτονική χώρα να ζητήσει συγγνώμη.
Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών γι΄αυτό αγωνιζόμαστε, γι΄αυτό πραγματοποιούμε αυτές τις εκδηλώσεις, ώστε να μην επαναλαμβάνονται τέτοια απάνθρωπα γεγονότα.
Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στον Συντονιστή εκπαίδευσης του 3ου  Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Κεντρικής Μακεδονίας Χριστόδουλο Φανιόπουλο που έδωσε τα συγχαρητήρια του κι αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και στη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. 
Πριν και μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο αξιόλογος δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:
Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που προέκυψε από την ανάγκη να διατηρήσουμε τα ιστορικά γεγονότα που δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου και την απώλεια των ανθρώπων που τα έζησαν ξεχνιούνται. 
Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου από την Κερασούντα του Πόντου. Ήταν μέλος της φιλαρμονικής της Κερασούντας που «επιστρατεύθηκε» από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν κι έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και των επιδρομών του. Η μπάντα αυτή αποτελούνταν από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. ΄Ηταν υποχρεωμένοι ν΄ακολουθούν τον Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες λήστευαν, βιαιοπραγούσαν και σκότωναν τους Έλληνες. Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή να σφαγιαστούν κι όλα τα μέλη της μπάντας ώστε να μην υπάρχει μάρτυρας για τις θηριωδίες του. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Κατάφερε να ξεφύγει και να έρθει στην Ελλάδα, αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική.
Ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης δήλωσε ότι ασχολείται με την έρευνα  πάνω από σαράντα πέντε χρόνια. Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει βραβευτεί δύο φορές, έχει προβληθεί σε πάνω από 100 πόλεις και μάλιστα έχει προβληθεί  στο εξωτερικό. Όμως,  δεν έχει τύχει της ανάλογης προσοχής από την πλευρά της πολιτείας. 
Σκοπός του ντοκιμαντέρ, επανέλαβε ότι είναι η ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων. Δυστυχώς, η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού παραμένει στο σύνολό της σχεδόν άγνωστη και ειδικά στη νεότερη γενιά. Χρέος μας είναι να την αναδείξουμε και να την προβάλλουμε. Χρειάζεται να διεθνοποιήσουμε το γεγονός της Γενοκτονίας και να διεκδικήσουμε την παγκόσμια αναγνώριση της. Η  Τουρκία όχι μόνον δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία,  όχι μόνον δεν ζητάει συγγνώμη αλλά τελευταία εντείνει την προκλητικότητα και την όξυνση. Οι Τούρκοι παρουσιάζουν και τιμούν τον Τοπάλ Οσμάν ως ήρωα, πλην όμως είναι ένας στυγνός εγκληματίας κι εχθρός της ανθρωπότητας. 
΄Οσον αφορά τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το πώς προβάλλουν κι αναδεικνύουν τα δικά τους ζητήματα και να παραδειγματιστούμε από τους Εβραίους για το Ολοκαύτωμα κι από τους Αρμένιους για τη δική τους Γενοκτονία. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μεγάλες ανάλογες παραγωγές από σπουδαίους και γνωστούς δημιουργούς, όπως είναι ο Κώστας Γαβράς.
Τόνισε ότι το ζήτημα της Γενοκτονίας αφορά όλους τους Έλληνες κι όλον τον κόσμο.
Η πατρίδα μας θα πάει μπροστά όταν κοιτάζει πίσω και γνωρίζει το παρελθόν της ώστε τα παιδιά μας να μην ζήσουν τα ίδια. Ολοκλήρωσε την ομιλία και τα σχόλιά του με ευχαριστίες για τη φιλοξενία και την τιμή που του έγινε.
Τέλος, από την πλευρά του Σχολείου η εκπαιδευτικός Κωνσταντινιά Τσιτλακίδου  επεσήμανε, σχετικά με τα συγχαρητήρια που της δόθηκαν, ότι επρόκειτο για συλλογική
δουλειά κι ευχαρίστησε τον δημοσιογράφο και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ








 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.