Πρωτιά με διαφορά σημείωσε το Λουξεμβούργο μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά στο ποσοστό των νεότερων αυτοκινήτων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους το 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στα τέλη του 2020, το υψηλότερο ποσοστό των νεότερων επιβατικών αυτοκινήτων (2 έτη και κάτω) καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με 22% μεταξύ όλων των επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα. Έπονται η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία, όλες μεταξύ 16% και 17%.
Τα υψηλότερα ποσοστά επιβατικών αυτοκινήτων ηλικίας 2 έως 5 ετών καταγράφηκαν επίσης στο Λουξεμβούργο, καθώς και στην Ιρλανδία (και στις δύο 28%) και στο Βέλγιο (24%).
Τα παλιότερα αυτοκίνηταΣτον αντίποδα, τα υψηλότερα ποσοστά των παλαιότερων επιβατικών αυτοκινήτων (20 ετών και άνω) καταγράφηκαν στην Πολωνία (40%), στην Εσθονία (33%) και στη Φινλανδία (28%).
Το υψηλότερο ποσοστό επιβατικών αυτοκινήτων ηλικίας άνω των 10 ετών καταγράφηκε στη Λιθουανία (81%), ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (80%) και την Πολωνία (78%). Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Λουξεμβούργο (24%), την Ιρλανδία (29%) και το Βέλγιο (32%), όπου αυτά τα μερίδια είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του στόλου.
Τα τελευταία χρόνια, διάφορες χώρες πρόσφεραν προγράμματα που υποστηρίζουν την αγορά νέων αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων, ενώ παράλληλα βγάζουν εκτός κυκλοφορίας τα παλιά αυτοκίνητα των ιδιοκτητών.
Κοινός στόχος αυτών των προγραμμάτων ήταν η ανανέωση του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων με αυτοκίνητα χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, με ταυτόχρονη τόνωση της οικονομίας. Ωστόσο, η ανανέωση του στόλου έχει παρεμποδιστεί από περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19 και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, επισημαίνει η Eurostat.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.