Μαραζώνει και ερημώνει η ελληνική περιφέρεια, αφού ακόμη 227 σχολεία αναστέλλουν την λειτουργία τους λόγω έλλειψης μαθητών. Σοκάρουν τα νούμερα των σχολείων που μένουν χωρίς μαθητές σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας όπου υπάρχουν στοιχεία. Πλέον δεν υπάρχει αμφισβήτηση της «αντίστροφης μέτρησης» για μεγάλο μέρος της χώρας, καθώς υπάρχει μια αλληλουχία στα νούμερα ή ακόμη χειρότερα ένα μοτίβο που δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από χρονιά σε χρονιά.
"Πρωταθλήτρια" στο κλείσιμο δημοτικών και νηπιαγωγείων αναδεικνύεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (κλείνουν 113 σχολεία), όπου ανήκει το 50% σχολικών μονάδων που θα κλείσουν. Δηλαδή 73 Νηπιαγωγεία και 40 Δημοτικά σχολεία στους έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, για την επόμενη σχολική χρονιά, δεν θα υποδεχθούν μαθητές. Σε ότι αφορά στην ΠΕ Πέλλας, για το σχολικό έτος 2022-2023 υπενθυμίζουμε ότι αναστέλλουν τη λειτουργία τους 8 Δημοτικά σχολεία και 14 Νηπιαγωγεία!
Να σημειώσουμε πως 80 Δημοτικά σχολεία σε όλη την Επικράτεια και σχεδόν 270 νηπιαγωγεία λειτουργούν με τον ελάχιστο αριθμό των 5 μαθητών.
Τα σχολεία βρίσκονται σε αναστολή για λόγους έλλειψης διδακτηρίων, μικρού αριθμού μαθητών ή μηδενικού αριθμού μαθητών.
Τραγική κατάσταση
Η κυβέρνηση προχωρά στο κλείσιμο εκατοντάδων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα, έχοντας ήδη αυξήσει, εν μέσω πανδημίας, τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Όταν τον Απρίλιο του 2020 η κυβέρνηση είχε καταθέσει το νομοσχέδιο που αύξανε τον αριθμό των μαθητών και μάλιστα με την υγειονομική κρίση στην κορύφωση της, οι εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για ένα «συντηρητικό πισωγύρισμα» που θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στη μαθησιακή διαδικασία και στη σχολική πρόοδο των μαθητών και το οποίο είναι αντίθετο σε κάθε σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη.
Σύμφωνα λοιπόν με την σχετική εγκύκλιο που είχε εκδώσει το υπουργείο Παιδείας, προβλέπονται τα εξής:
α. Για τα Νηπιαγωγεία: Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα συγκεκριμένα: Ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων είναι είκοσι πέντε (25) ανά τμήμα (από 22). Από διθέσιο νηπιαγωγείο και άνω, ο ελάχιστος αριθμός είναι δέκα πέντε (15) ανά τμήμα (από 12)»
β. Για τα Δημοτικά Σχολεία: Ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα στο Δημοτικό Σχολείο συγκεκριμένα: Ο μέγιστος αριθμός μαθητών είναι είκοσι πέντε (25) ανά τμήμα (από 22). Από επταθέσιο σχολείο και άνω ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών δεν μπορεί να είναι μικρότερος από δέκα πέντε (15) ανά τμήμα (από 12)». Επίσης, δίνεται η δυνατότητα ο μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα να αυξηθεί κατά ποσοστό 10%, με απόφαση του Διευθυντή της σχολικής.
Όπως υποστηρίζουν οι δάσκαλοι, η αύξηση των ορίων από 22 παιδιά σε 25 ανά τμήμα με ελάχιστο κατώτερο όριο τα 15 παιδιά, από 12, έχει αποβεί μοιραίο για δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, γεγονός με μεγάλες κοινωνικές συνέπειες, ιδίως σε βάρος των μικρών μαθητών που θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό και χωρικό περιβάλλον.
Η κατάσταση είναι τραγική και "κρούει τον κώδωνα του κινδύνου" για την ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας και ιδίως των αγροτικών περιοχών, όπου το κλείσιμο των σχολείων θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε ολόκληρα χωριά που θα βρεθούν χωρίς σχολεία, εν λειτουργία, στην περιοχή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μαθητές θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε διπλανά χωριά, ώστε να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη και σχολείο, ενώ ακόμα και ολόκληρες οικογένειες, ενδεχομένως, θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν ώστε να βρίσκονται κοντά στο σχολικό περιβάλλον των παιδιών τους.
Η ερημοποίηση της ελληνικής περιφέρειας προκαλεί θλίψη καθώς η κατάσταση δείχνει μη αναστρέψιμη. Εκατοντάδες χωριά και κοινότητες ερημώνουν. Πόσο μπορεί να αντέξει μια χώρα να διατηρηθεί σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον, όταν ερημοποιείται το μεγαλύτερο της μέρος; Πόσο κοντά είμαστε, περιοχές ολόκληρες της Ελλάδας σε λίγα χρόνια να είναι τόποι ξεχασμένοι, έρημοι, με άδεια σπίτια;
Ναι αλλά οι βουλευτές μας βγαίνουν καλές φωτογραφίες μέσα στις ροδακινιές και στα γραφεία των υπουργών
ΑπάντησηΔιαγραφή