Στο σημερινό επεισόδιο η γνωστή ομάδα των EXPLORING GREEKS εξερευνά ένα εξωπραγματικό σπήλαιο που βρίσκεται στην γειτονική μας χώρα την Βουλγαρία.
"Περίπου 200 μέτρα από την είσοδο, δυο χώροι χωρίζονται από την κύρια αίθουσα. Το αριστερό κομμάτι έχει μήκος πάνω από 2 χιλιόμετρα, ένα μικρό ποτάμι τρέχει κατά μήκος του, το οποίο διέρχεται από την κύρια αίθουσα και χύνεται στον ποταμό Osam. Το δεξί κομμάτι είναι ποιο ζεστό και ξηρό. Η είσοδός του έχει ύψος 2,5 μέτρα και πλάτος 5,7 μέτρα. Το κομμάτι αυτό διευρύνεται μετά την είσοδο και σχηματίζει μια ορθογώνια αίθουσα μήκους 50 μέτρων και πλάτους 10 έως 15 μέτρων. Αυτό το πεδίο τελειώνει με μια μικρή στοά με μια στρογγυλή αίθουσα, γνωστή και ως Βωμός.
Η οροφή του σπηλαίου Devetashka φτάνει τα 100 μέτρα κατά τόπους και φωτίζεται από επτά μεγάλους φεγγίτες που επιτρέπουν στο φυσικό φως να γεμίζει το εσωτερικό. Αυτές οι τρύπες είναι γνωστές τοπικά ως Maarata ή Oknata και μεταφράζονται ως "Τα Μάτια".
Το μοναδικό του σπήλαιο πρόσφερε ένα ιδανικό περιβάλλον για τους πρώτους ανθρώπους παρέχοντας καταφύγιο, τρεχούμενο νερό, μεγάλο χώρο και φως. Δεν προκαλεί έκπληξη τότε που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι ζούσαν εδώ για περίπου 70.000 χρόνια. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ότι το σπήλαιο Devetashka είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές πολιτιστικών τεχνουργημάτων της νεολιθικής (6η χιλιετία – 4η χιλιετία π.Χ.) στον κόσμο.
Το σπήλαιο Devetashka δεν είναι πλέον κατοικήσιμο, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από μια μεγάλη ποικιλία ζώων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που αναφέρονται ως απειλούμενα. Για το λόγο αυτό, το σπήλαιο είναι εντελώς κλειστό για τους επισκέπτες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο που είναι η περίοδος αναπαραγωγής για τα θηλαστικά της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30.000 νυχτερίδων που το αποκαλούν σπίτι.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τριάντα τέσσερα είδη θηλαστικών, δώδεκα είδη προστατευόμενων αμφιβίων και ογδόντα δύο είδη πτηνών που βρίσκονται στην άμεση περιοχή.
Κατά τη δεκαετία του 1950, όταν η Βουλγαρία ήταν μέρος του Σοβιετικού Ανατολικού Μπλοκ, το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη βενζίνης και τροφίμων. Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, το σπήλαιο αργότερα έγινε μυστική βάση πριν παροπλιστεί. Σύμφωνα με μερικούς από τους ντόπιους, χρησιμοποιήθηκε ως πιθανός σταθμός εκτόξευσης πυραύλων, καθώς οι τεράστιοι φεγγίτες θα επέτρεπαν την εκτόξευση πυραύλων μέσω αυτών εάν χρειαζόταν, αλλά θα κρατούσαν τη βάση κρυμμένη από τον εχθρό.
Μερικά απομεινάρια της βάσης διακρίνονται ακόμα, όπως το σιδηροδρομικό μονοπάτι, ερειπωμένη γέφυρα και τσιμεντένιες βάσεις που στήριζαν τις δεξαμενές πετρελαίου. Τον Ιούνιο του 1996, το σπήλαιο Devetashka κηρύχθηκε φυσικό ορόσημο.
Μετά από 1000 χιλιόμετρα και 24 συνεχόμενες ώρες ταξιδιού αλλά και περιπέτειας φτάσαμε στο τέλος της εξερεύνησης μας κάντε εγγραφή στο κανάλι μας και πατήστε το καμπανάκι έτσι ώστε να ενημερωθείτε για το επόμενο βίντεο μας όπου θα παρουσιάσουμε το μεσαιωνικό κάστρο του Lovech και την ιστορία του."
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.