Στην εποχή των Gigabit εισέρχονται ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτή είναι η επιδίωξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη δράση "Gigabit Voucher Scheme" έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο της δράσης, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η επιδότηση του αρχικού εφάπαξ τέλους σύνδεσης, καθώς και μέρους του μηνιαίου τέλους για περίοδο 24 μηνών.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης προβλέπεται στα 432 ευρώ ανά ωφελούμενο νοικοκυριό και στα 888 ευρώ ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης είναι:
- 48 ευρώ εφάπαξ ποσό που αντιστοιχεί στο τέλος σύνδεσης,
- 16 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενο νοικοκυριό για διάστημα 24 μηνών,
- 35 ευρώ μηνιαίως ανά ωφελούμενη μικρο-μεσαία επιχείρηση για διάστημα 24 μηνών.
Κάθε ενισχυόμενο νοικοκυριό ή μικρο-μεσαία επιχείρηση θα μπορεί να λάβει μόνο μία φορά ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης, ενώ θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.
Επιδίωξη αποτελεί η διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων να υπερβεί το 10% εντός του χρονικού ορίζοντα της δράσης, δημιουργώντας πλέον μία κρίσιμη "μάζα" συνδρομητών που μπορεί να στηρίξει την περαιτέρω διείσδυση των υπηρεσιών.
Η Ελλάδα υστερεί σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων
Η ανάγκη υλοποίησης της δράσης είναι εμφανής, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον δείκτη DESI για το έτος 2021, η κάλυψη σταθερών δικτύων υπερ-υψηλών ταχυτήτων (VHCN) ανέρχεται σε 10%, έναντι 59% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ η διείσδυση ευρυζωνικών υπηρεσιών ταχύτητας 100 Mbps ή μεγαλύτερης ανέρχεται σε 3% έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν την Ελλάδα στην 27η θέση μεταξύ των κρατών – μελών όσον αφορά στον υπο-δείκτη συνδεσιμότητας του δείκτη DESI.
Από την άλλη πλευρά, οι υλοποιούμενες, αλλά και ανακοινωμένες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν σε σημαντικό βαθμό το έλλειμμα όσον αφορά στη διαθεσιμότητα δικτύων και υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο της χώρας.
Ωστόσο, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα, και όπως υποστηρίζει το υπουργείο, φαίνεται ότι η μειωμένη ζήτηση εξακολουθεί να παραμένει βασικό πρόβλημα, θέτοντας εν αμφιβόλω τον επενδυτικό σχεδιασμό των παρόχων.
Όπως έχει δείξει και η εμπειρία της δράσης Super - Fast Broadband (SFBB), η ενίσχυση των καταναλωτών, μέσω του κουπονιού SFBB, συνετέλεσε στην αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων.
Σημειώνεται ότι ο ακριβής καθορισμός των κτιρίων / διευθύνσεων που είναι επιλέξιμα για ενίσχυση θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικασίας χαρτογράφησης που θα περιλαμβάνει την υφιστάμενη κάλυψη δικτύων που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις της υπηρεσίας.
capital.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.