Ικανοποίηση εκφράζει το υπουργείο Υγείας για την ροή εγγραφών στο θεσμό του προσωπικού γιατρού, καθώς έχουν εγγραφεί περίπου 3.200.000 πολίτες, άνω των 16 ετών. Στις πρώτες θέσεις ως προς την συμμετοχή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό είναι η Κρήτη, η Μακεδονία, η Θεσσαλία και η Ήπειρος. Ωστόσο υπάρχουν και περιοχές όπως η Αττική και τα νησιά που παρατηρούνται προβλήματα, διότι οι γιατροί που συμμετέχουν στο σύστημα δεν επαρκούν.
Οι διαθέσιμοι ιδιώτες γιατροί συμπλήρωσαν τον αριθμό των εγγεγραμμένων πολιτών, με αποτέλεσμα , οι πολίτες που δεν πρόλαβαν να ψάχνουν γιατρό μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Το εντονότερο πρόβλημα καταγράφεται στην Αττική καθώς η δύναμη των γιατρών μπορεί να εγγράψει το 55% του πληθυσμού και χρειάζονται περισσότεροι γιατροί. Με τους γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα η κάλυψη φτάνει στο 75% των πολιτών της χώρας. Συνολικά στο σύστημα συμμετέχουν 3.200 γιατροί και μόνο οι 1000 είναι ιδιώτες, οι υπόλοιποι είναι σε δομές ΠΦΥ και υποχρεωτικά εντάσσονται στο σύστημα. Χρειάζονται ακόμη γύρω στους 1.200 γιατρούς και οι πολίτες υπο την απειλή και των ποινών για την μη εγγραφή ψάχνουν να βρουν γιατρό για να εγγραφούν.
Το υπουργείο φιλοδοξεί το σύστημα να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023, οπότε αυτό το διάστημα θα γίνονται βελτιώσεις όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Συνεχίζεται η ενημέρωση προς τους ιδιώτες γιατρούς, διότι δικαίωμα να ενταχθούν ως προσωπικοί γιατροί έχουν 4000 ιδιώτες παθολόγοι και γενικοί γιατροί και έχουν ενταχθεί περίπου 1000. Παράλληλα το υπουργείο Υγείας κινείται και προς τη συμμετοχή στο σύστημα πνευμονολόγων και καρδιολόγων που είναι κατεξοχήν ειδικότητες που έχουν χρόνιους πάσχοντες.
Κίνητρα για τους πολίτες
Η πρώτη επίσκεψη στον προσωπικό γιατρό θα συνδυαστεί και με δωρεάν εξετάσεις, για να ξεκινήσει να γράφεται ο φάκελος.
Επιπλέον μέχρι να ομαλοποιηθεί το σύστημα δεν θα υπάρξουν ποινές , ωστόσο αυτές θα παραμένουν όσο υπάρχουν κενές θέσεις και δεν εγγράφονται οι πολίτες.
Ποιες είναι οι ποινές μη εγγραφής
Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .
Παράλληλα από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αντιδράσεις γιατρών
Οι γιατροί εκφράζουν την αντίθεσή τους σε κάθε μορφή επιστράτευσης. Ζητούν να δοθεί η δυνατότητα να ορίζεται από τους ασθενείς προσωπικός ιατρός και μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ και αναφέρουν ότι χρήζουν διορθωτικών βελτιώσεων ζητήματα όπως, το 15λεπτο ανά ασθενή, η συμμετοχή των Παιδιάτρων στο σύστημα και βελτιώσεις των οικονομικών όρων. Επίσης είναι αντίθετοι σε επιβολή ποινών , τονίζοντας ότι “είναι δικαίωμα ο προσωπικός γιατρός και όχι υποχρέωση”.
Ο ρόλος του προσωπικού γιατρού
Ο προσωπικός γιατρός παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί στη λίστα του προσωπικού ιατρού που έχουν επιλέξει. Θα πραγματοποιούν επισκέψεις, θα συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και θα παίρνουν κατευθύνσεις χωρίς να πληρώνουν.
Δεν πάει κανείς γιατρός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουβά και αυτό.
Κυβέρνηση των ποινών και τον προστίμων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μια άλλη αντίληψη της δημοκρατίας από τη Νέα Δημοκρατία.
Και μην τους κακοφαινεται σε κάποιους νεοδημοκρατες από τη στιγμή που εξέλεξαν τον Κούλη και που συνεχίζουν αν όχι να τον χειροκροτούν, έστω να τον ανέχονται