Στα 4,1 δισεκατομμύρια συνολικά αναμένεται να φθάσουν οι πόροι που θα διατεθούν προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση το προσεχές διάστημα, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε πάνελ με τον γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιο Περδικάρη, στο πλαίσιο του πρωτοποριακού 2ου Digital Beach Summit, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Πρέβεζας το πρώτο διήμερο του Σεπτεμβρίου στην παραλία του Μονολιθίου Πρέβεζας.
Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, στο επίκεντρο των δράσεων και των πόρων τίθενται η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση των δήμων για την τεχνολογική αναβάθμισή τους και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής προς όφελος των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο κ. Πέτσας τόνισε πως αυτή η ψηφιακή μετάβαση συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας διαφορετικής κουλτούρας διακυβέρνησης, αφού αυξάνεται η λογοδοσία και η διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα προγράμματα χρηματοδότησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, τονίζοντας πως, διαμέσου του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχουν ήδη απορροφηθεί 3.5 δισ. ευρώ και ο τελικός στόχος αφορά ένα ποσό της τάξης των 4,1 δισ. ευρώ.
Μίλησε και για επιπλέον χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη των δήμων όλης της χώρας, ενώ υπογράμμισε πως αποτελεί στοίχημα για όλους η περαιτέρω επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών και πως το υπουργείο προχωρά με γοργούς ρυθμούς προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στόχευση της κυβέρνησης και στην αύξηση της χρηματοδότησης σε ζητήματα κοινωνικής συνοχής, η οποία πρέπει να προχωρά μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη, δίνοντας το παράδειγμα των βρεφονηπιακών σταθμών, όπου φέτος κανένα παιδί δεν έμεινε εκτός.
Κλείνοντας ο κ. Πέτσας παρουσιάστηκε αισιόδοξος σχετικά με το μέλλον παρά τις δυσμενείς προβλέψεις για τον φετινό χειμώνα και τόνισε πως η κυβέρνηση περιμένει κάποιες πρόσκαιρες ανατιμήσεις το φθινόπωρο εξαιτίας του εισαγόμενου πληθωρισμού, προβλέποντας παράλληλα, μια σταθεροποίηση των ενεργειακών τιμών, αφού η Ευρώπη φαίνεται πλέον έτοιμη να προβεί σε σοβαρές παρεμβάσεις, όπως εκτίμησε.
«Όλες οι πολιτικές πρέπει να θέτουν στο επίκεντρο την κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη και να διαπερνούν κάθε πρωτοβουλία θεμελιώνοντας το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών. Λεωνίδας Χριστόπουλος. Όσον αφορά το συνέδριο, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί μία πρώτης τάξης ευκαιρία η εικόνα της Πρέβεζας να ταξιδέψει παντού, αλλά και να προσφέρει αυτό που προσπαθεί η και η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια: «Το άλμα στο μέλλον». Ενώ, επεσήμανε ότι η χώρα έχει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες αλλά και την κλιματική αλλαγή» και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ευκαιρίες μέσα από εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές, με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη.
«Όταν η φαντασία ενώνεται με την στρατηγική, με αυτοπεποίθηση, πίστη και αγάπη για τον τόπο, τότε το όραμα γίνεται έργο και πράξη», δήλωσε ο δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, κάνοντας λόγο για έναν μοναδικό σε πρωτοτυπία θεσμό, ο οποίος πρόκειται να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο τα προσεχή χρόνια.
Όσον αφορά τα έργα που υλοποιούνται στην Πρέβεζα, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «συνεχίζουμε δυναμικά τον σχεδιασμό και αναμένουμε τα νέα εργαλεία», επισημαίνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω στην ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση στη νέα εποχή.
Για το αύριο της πόλης του μίλησε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Ανέφερε πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος του δήμου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η πράσινη ανάπτυξη. Για τον σκοπό αυτό διατίθενται στο δήμο μέσω προγραμμάτων πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, άλλα 10 εκατ. ευρώ θα κάνουν την Θεσσαλονίκη μία «έξυπνη πόλη».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «τρέχουν» έργα για την ανακύκλωση, την ηλεκτροκίνηση και ψηφιοποίησης υπηρεσιών και έκλεισε λέγοντας πως η Θεσσαλονίκη θα είναι μέσα στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.
«Βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να δώσουμε ένα ζωντανό παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης της ψηφιακής μετάβασης και της φύσης. Με αυτοπεπεοίθηση και νέες τεχνικές, πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες να αδράξουμε τις ευκαιρίες της νέας εποχής», δήλωσε, τέλος, απ΄ την πλευρά του ο Δημήτρης Γερογιάννης εμπνευστής και project manager του 2ου Digital Beach Summit.
Mirazi.xrima.pali.o.petsasia.prasina.aloga.🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴🐴
ΑπάντησηΔιαγραφήΘύμισέ μας ποίοι ήταν οι δικαιούχοι και ποια τα ποσά της λίστας πέτσα που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του COVID.
ΑπάντησηΔιαγραφή