Τώρα που η χώρα απαλλάχθηκε, και με τη βούλα πλέον, από τις μνημονιακές δεσμεύσεις επανέρχεται με αξιώσεις το θέμα της εξαγοράς κόκκινων-καθυστερούμενων δανείων από τους ίδιους τους οφειλέτες πριν αυτά πουληθούν από τις τράπεζες σε ιδιωτικά funds.
Το γνωστό από καιρό εκκρεμές αίτημα της αγοράς ενισχύεται ακομη περισσότερο, μετά τις αγοραπωλησίες κόκκινων τραπεζικών χαρτοφυλακίων κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, τη στιγμή που δανειολήπτες αλλά και επιχειρήσεις παραμένουν πρόθυμες να καταβάλλουν σημαντικά υψηλότερο τίμημα εξαγοράς των δανείων τους, πριν αυτά περάσουν σε ξένα χέρια.
Κίνηση, η οποία θα είχε ασφαλώς διττό θετικό αποτέλεσμα τόσο για την βελτίωση των εσόδων των τραπεζών, όσο και των ίδιων των επιχειρήσεων που θα διατηρούνταν στη ζωή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις απασχόλησης την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών αλλά και των δημόσιων ταμείων.
Πέραν των παραπάνω, σημαντικότατη συνέπεια από την παροχή δυνατότητας εξαγοράς των δανείων από τους ίδιους τους οφειλέτες θα ήταν η διατήρηση πολλών επιχειρήσεων σε ελληνικά χέρια και η απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας τους. Και αυτό καθώς, η φιλοσοφία των κερδοσκοπικών αυτών funds κάθε άλλο παρά ενδιαφέρεται για την επιχειρηματική βιωσιμότητα αλλά στοχεύει στην είσπραξη έστω και ενός σεντ παραπάνω από όσα δόθηκαν για να αγορασθεί το χαρτοφυλάκιο των χρεών.
Τακτική, η οποία πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό θάνατο εκατοντάδες επιχειρήσεις από τις οποίες δεν θα ζητηθεί καν σχέδιο βιωσιμότητας για μακροχρόνια ρύθμιση, αλλά θα βρεθούν άμεσα αντιμέτωπες με διαδικασίες εξπρές (σχεδόν άμεση αποπληρωμη , κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) για την τακτοποίηση των χρεών τους.
Η αγορά, από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζει τον ηθικό κίνδυνο που μπορεί να συνοδεύσει η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου, καθώς είναι βέβαιο ότι, μαζί με εκείνους που έπληξε η οικονομική κρίση, θα σπεύσουν να επωφεληθούν και οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, «στρατηγικός κακοπληρωτής» είναι μόνον ένας στους έξι οφειλέτες. Με τις κατάλληλες δε, ασφαλιστικές δικλείδες και φίλτρα (άρση απορρήτου, ύφος συνεργασίας με τις τράπεζες και γενικότερο συναλλακτικό προφιλ με φορολογικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία) και το μικρό αυτό ποσοστό κακοπληρωτών μπορεί να αποκλειστεί από τη χρήση του μέτρου.
Η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του, έχει ως βαση το μοντέλο της Κύπρου, όπου σύμφωνα με την ψηφισμένη νομοθεσία, η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόταση ρύθμισης στον δανειολήπτη δώδεκα μήνες πριν από τη πώληση του δανείου του"
Πρόκειται για νομοθέτημα που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2015, όταν η Κύπρος βρισκόταν εν μέσω μνημονίου και κάτω από την επίβλεψη της τρόικας, όπως ακριβώς και η Ελλάδα η οποία, ωστόσο, δεν ψήφισε ποτέ αντίστοιχο νόμο Πράγματι στην Κύπρο η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να στείλει μια επιστολή στον δανειολήπτη γνωστοποιώντας του ότι το δάνειο του τελεί υπό πώληση κι ρωτώντας τον εαν ο ίδιος επιθυμεί εντός 45 ημερών να υποβάλει πρόταση για την εξαγορά του δανείου του. Πέραν αυτού ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να πάει ο ίδιος στην τράπεζα, πριν πουληθεί το δάνειο σε fund, και να κάνει προσφορά προκειμένου να το αγοράσει, χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερωθεί από την τράπεζα.
Στην Ελλάδα, η μεταβίβαση των δανείων εξακολουθεί να γίνεται έναντι πολύ χαμηλού τιμήματος χωρίς ουσιαστικά την καταβολή φόρων και τελών και χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη να κάνει οποιαδήποτε προσφορά για την εξαγορά του.
Εξι χρόνια μετά την απελευθέρωση των μεταβιβάσεων εξυπηρετούμενων και κόκκινων δανείων (Μάιος του 2016), το αίτημα για ίση μεταχείριση δανειοληπτών, εγγυητών και funds, επανέρχεται στο τραπέζι για λόγους πρωτίστως κοινωνικής ευαισθησίας αλλά και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας Η υποχρέωση της Πολιτείας να νομοθετήσει υπέρ των δανειοληπτών και των εγγυητών το δικαίωμα να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων πριν την πώληση τους παραμένει. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει η δικαιολογία της τρόικας και πολύ δυσκολότερα οποιοδήποτε οικονομικό επιτελείο μπορεί να δικαιολογήσει οποίαδήποτε απορριψη Ειδικά δε, όταν το θέμα αγγίζει πάνω από 2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων μπορεί να είστε κι εσείς που έχετε την δική σας μικρή ιστορία να αφηγηθείτε...
Και να το ξοφλήσει ξεκινά άλλος Γολγοθάς να βγεις από το υποθηκοφυλακειο θέλει 2 δικηγόρους χαρτουρα και τρελά λεφτά
ΑπάντησηΔιαγραφή