Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Χαλκιδική: 35.500 χριστουγεννιάτικα δέντρα θα «ταξιδέψουν» σε Ελλάδα και εξωτερικό – Πού κυμαίνονται οι τιμές



Αισιοδοξία επικρατεί στους ελατοπαραγωγούς στην ορεινή Χαλκιδική σχετικά με τη φετινή πορεία διακίνησης και πώλησης των χριστουγεννιάτικων ελάτων και ήδη, άρχισαν να δέχονται παραγγελίες ενώ αυτό που περιμένουν είναι να δοθεί η σχετική άδεια υλοτομίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο της περιοχής.
Στον Ταξιάρχη της ορεινής Χαλκιδικής, το κατ’ εξοχήν ελατοχωριό όχι μόνο της περιοχής αλλά όλης της Ελλάδας, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όπως κάθε χρόνο, άναψε την παραμονή των Ταξιαρχών Μιχαήλ & Γαβριήλ, που είναι και ο προστάτης του χωριού. Ήδη, από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, η πλατεία του χωριού είναι στολισμένη με ένα πανέμορφο έλατο ύψους 16 μ. με πολλά λαμπιόνια. Παραδοσιακά, είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο έλατο, στην Ελλάδα που στολίζεται και κάνει ουσιαστικά την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Σχετικά με τη διακίνηση των δέντρων στα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, αναμένεται η σχετική άδεια υλοτομίας από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και το Δασαρχείο της περιοχής, η οποία όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα & Αγροτουρισμού Δήμου Πολυγύρου Νίκος Παπακωνσταντίνου θα δοθεί στις 25 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, για φέτος, έχουν δηλωθεί στο Δασαρχείο Πολυγύρου για υλοτόμηση 35.500 δέντρα.
Λίγες μέρες νωρίτερα, περίπου από τις 18-20 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν οι έλεγχοι για τη νομιμότητα των δέντρων, την τοποθέτηση της μολυβδοσφύρας με την οποία θα σφραγισθούν, ούτως ώστε από τις 24 Νοεμβρίου να αρχίσουν να φορτώνονται για να φτάσουν την επομένη στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο κτλ.) και να ξεκινήσει η πώλησή τους.

Σημειώνεται ότι τα δέντρα αυτά, φυτεύονται στην πλειονότητά τους σε ιδιόκτητα αγροκτήματα παραγωγών, ακριβώς για το λόγο της εμπορίας τους κατά την εορταστική περίοδο και δεν προέρχονται από φυσικά δάση ελάτης. Πρόκειται, κυρίως, για έλατα αλλά και για άλλα δασοπονικά είδη (ερυθρελάτη, πεύκη, ψευδοτσούγκα, κυπαρίσσι) που προέρχονται από ιδιωτικές τεχνητές φυτείες σε αγροκτήματα και καστανοπερίβολα.

Θετικά τα μηνύματα από την αγορά
Τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ελατοπαραγωγοί για τη φετινή εορταστική περίοδο είναι θετικά. Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ταξιάρχη Δήμου Πολυγύρου Γιάννης Ξάκης «ήδη, παίρνουν τηλέφωνα και εμείς ετοιμαζόμαστε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος αναμένεται να διακινηθούν περίπου 30.000 – 32.000 έλατα. «Τόσα πουλήσαμε πέρυσι, όπου ήταν μια πολύ καλή χρονιά’ αντίστοιχα υπολογίζουμε να δώσουμε και φέτος» υπογραμμίζει ο κ. Ξάκης ο οποίος είναι και ο ίδιος ελατοπαραγωγός.

Από τα 30.000 – 32.000 δέντρα, περίπου τα 2.500 – 3.000 φεύγουν στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα η μεγαλύτερη ποσότητα κατευθύνεται στην Κύπρο (2.000 – 2.500 δέντρα) ενώ πέρυσι περίπου 500 δέντρα πουλήθηκαν και στην Αλβανία.

Ακριβότερα κατά 10% – 15%
Οι συνεχείς ανατιμήσεις, μεταξύ των οποίων και στα καύσιμα, αναπόφευκτα θα φέρουν και αυξήσεις στην αγορά των φυσικών Χριστουγεννιάτικων ελάτων που θα στολίζουν και φέτος σπίτια, καταστήματα, δημόσιους χώρους, εμπορικά κέντρα, πλατείες, μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος κτλ.

Οι τιμές για ένα φυσικό έλατο από τον Χολομώντα Χαλκιδικής εξαρτώνται από το μέγεθος του δέντρου, το ύψος αλλά και την πυκνότητά του. Και αν οι τιμές πέρυσι, κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πρόπερσι, φέτος, θα υπάρξει μια αύξηση, της τάξεως του 10%-15% όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Ταξιάρχη στο GRTimes.gr.

«Όπως, καταλαβαίνετε, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, όταν ένα φορτηγό για να κατέβει στην Αθήνα ήθελε 1.200 – 1.300 ευρώ για τη βενζίνη, τώρα θα θέλει 2.000 ευρώ» δηλώνει ο πρόεδρος του Ταξιάρχη κ. Ξάκης προσθέτοντας «ωστόσο, οι ελατοπαραγωγοί θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα».

Να υπενθυμίσουμε ότι για ένα φυσικό έλατο από τον Χολομώντα Χαλκιδικής, ύψους 2,5 μ.- 3 μ., το οποίο είναι το ιδανικό μέγεθος για ένα σπίτι, οι τιμές μέχρι πέρυσι ξεκινούσαν από 30, 40, 50 ευρώ το δέντρο. Για την Αθήνα, οι τιμές ήταν και παραμένουν πιο υψηλές, διότι αφενός είναι πολύ περισσότερα τα έξοδα μετακίνησης των ελατοπαραγωγών σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, αφετέρου και τα ενοίκια στα σημεία πώλησης που δίνουν είναι κατά πολύ υψηλότερα. Έτσι, οι τιμές που θα διαμορφωθούν φέτος για τη Θεσσαλονίκη, είναι από 40 – 60 ευρώ ενώ για την Αθήνα από τα 70 ευρώ.

Να επισημάνουμε ότι οι καταναλωτές που θα επιλέξουν φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πρέπει να προσέξουν την ειδική σήμανση των δέντρων (ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους) προκειμένου να βεβαιωθούν ότι προέρχονται από αδειοδοτημένες καλλιέργειες και όχι από λαθροϋλοτομία.

Περί τα 10.000 έλατα στην αγορά της Θεσσαλονίκης
Από το σύνολο των 35.000 δέντρων, τα 10.000 περίπου καταλήγουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Οι ελατοπαραγωγοί στήνουν τα έλατα σε διάφορα σημεία της πόλης όπως, στις δυο εισόδους των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (ΧΑΝΘ και Σιντριβάνι), στην οδό Βούλγαρη γωνία με Κωνσταντίνου Καραμανλή, στην Καλαμαριά επί της Ανδριανουπόλεως, στο ύψος του ΙΚΕΑ, στην περιφερειακή οδό στο ύψος της Τούμπας προς δυτική πλευρά, στο δρόμο για αεροδρόμιο, στο δρόμο για Πανόραμα, στον Εύοσμο κ.α.

Η περσινή χρονιά ήταν πολύ ικανοποιητική για τους ελατοπαραγωγούς και όπως δηλώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ήδη είχαν ξεπουλήσει από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν άλλες χρονιές επιστρέφανε παραμονή ή και ανήμερα των Χριστουγέννων. Φέτος, τα ριζωμένα δέντρα, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη πουληθεί (σ.σ. σημειώνεται ότι η διακίνηση των ριζωμένων δέντρων επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους) ενώ αντίστοιχα θετική αναμένεται να είναι και η πώληση στα καλλιεργήσιμα έλατα.

Το χωριό των ελάτων
Ο Ταξιάρχης βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ., στην ορεινή Χαλκιδική, κοντά στην κορυφή του Χολομώντα, και οι χίλιοι περίπου μόνιμοι κάτοικοί του ασχολούνται με την υλοτομία, την παραγωγή καυσόξυλων, με γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Ωστόσο, το σημαντικότερο, ίσως, μέρος του εισοδήματος τους προέρχεται από την καλλιέργεια και πώληση των ελάτων για τα φημισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα του Ταξιάρχη.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ταξιάρχη Γιάννης Ξάκης το 90% των κατοίκων του χωριού δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια ελάτου με την περιοχή να διαθέτει στην ελληνική αγορά πάνω από το 70% των χριστουγεννιάτικων δένδρων.

Η καλλιέργεια
Σχετικά με την καλλιέργεια των ελάτων, όπως εξηγούν οι ελατοπαραγωγοί, από τη στιγμή που θα σπείρουν το σπόρο (σ.σ. πρόκειται για κουκουνάρι από μεγάλα έλατα), χρειάζονται γύρω στα δυο χρόνια για να βγουν μικρά φυτά.

Στη συνέχεια τα κάνουν μεταφύτευση σε σακουλάκια, τα αφήνουν άλλα 2-3 χρόνια, και στη συνέχεια σπέρνουν το φυτό στο έδαφος. Από την ώρα που θα φυτευτεί το φυτό στο χωράφι, χρειάζεται από 8 – 15 χρόνια για να υλοτομηθεί. Και τότε, σε κάθε δέντρο μπαίνει η μολυβοσφραγίδα με τα αρχικά του Δασαρχείου, αποδεικνύοντας ότι το δέντρο είναι καλλιέργεια, και έκτοτε, τα φορτώνουν και ξεκινούν τη διακίνηση για πώληση.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.