Η αστυνομία του Κατάρ έλαβε οδηγίες για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου σχετικά με συμπεριφορές οπαδών που αντίκεινται στους πολιτιστικούς κανόνες του Κατάρ, αλλά είναι συνηθισμένες στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια σειρά μυστικών συνεννοήσεων μεταξύ της FIFA και των αξιωματούχων του Κατάρ.
Θα πρέπει να επιτρέπεται στους οπαδούς να σκαρφαλώνουν σε τραπέζια, να ντύνουν σημαίες πάνω από αγάλματα και να τραγουδούν δυνατά τραγούδια δημόσια χωρίς να αντιμετωπίζουν παρεμβάσεις της αστυνομίας, σύμφωνα με μια περίληψη των συμφωνιών που αποκάλυψε ο Guardian. Καλύπτονται επίσης βασικοί τομείς ατομικών δικαιωμάτων, με την κοινότητα LGBTQ+ να επιτρέπεται να εκδηλώνονται στο δρόμο και να φέρουν σημαίες ουράνιου τόξου σε δημόσιους χώρους, παρά τους νόμους που δηλώνουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο κράτος του Κόλπου.
Καθώς ο εναρκτήριος αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέχει λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, οι οπαδοί και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίζονται οι οπαδοί στο Κατάρ.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αστυνόμευση, μεγάλο μέρος της οποίας θα ανατεθεί με υπεργολαβία από το Κατάρ σε τουρκικές και πακιστανικές αρχές επιβολής του νόμου. Αυτή την εβδομάδα η βρετανική αστυνομία είπε ότι θα μεταφέρει 15 αξιωματούχους στο τουρνουά για να αποφευχθούν πολιτιστικές «παρεξηγήσεις».
Ωστόσο, τα αδημοσίευτα αποτελέσματα των συζητήσεων μεταξύ της FIFA και των εκπροσώπων της Επιτροπής Επιχειρήσεων Ασφάλειας και Ασφάλειας του Κατάρ (SSOC) δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους η αστυνομία αναμένεται να δείξει «επιείκεια απέναντι σε συμπεριφορές που δεν απειλούν τη σωματική ακεραιότητα ή την ιδιοκτησία».
Σε μια ενότητα με τίτλο «οπαδοί», το έγγραφο παρουσιάζει περιπτώσεις στις οποίες η αστυνομία δεν πρέπει να επέμβει με συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
«Να στέκομαι σε ένα τραπέζι/καρέκλα/πάγκο και να τραγουδάω ένα τραγούδι δημοσίως: καμία ενέργεια, καμία δίωξη», αναφέρει μια παράγραφος. «Η κάλυψη γλυπτών, κ.λπ. με σημαίες θαυμαστών και πανό δημόσια: καμία ενέργεια, καμία δίωξη», είναι ένα άλλο.
Το έγγραφο θεωρείται ότι είναι αποτέλεσμα μιας μακράς συνάντησης στην οποία οι αξιωματούχοι της FIFA προσπάθησαν να λάβουν σταθερές απαντήσεις για το πώς θα μπορούσε να διεξάγεται η αστυνόμευση κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Ορισμένα στοιχεία τονίζουν το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δυτικών προσδοκιών για το νόμο και των κανόνων στο Κατάρ.
Ένα τμήμα, με την ένδειξη «δικαιώματα των γυναικών», αναφέρει: «Οι γυναίκες θα μπορούν να λάβουν ιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης ή της αναπαραγωγικής υγείας, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις και δεν θα αντιμετωπίσουν καμία κατηγορία».
Αυτή η δήλωση είναι πιθανώς μια απάντηση στους νόμους που σημαίνουν ότι η συναίνεση του σεξ εκτός γάμου παραμένει παράνομη στο Κατάρ. Το έγγραφο συνεχίζει λέγοντας: «Οι γυναίκες δεν θα αντιμετωπίσουν καμία κατηγορία εάν αναφέρουν βιασμό ή σεξουαλική παρενόχληση/βία».
Οι αξιωματούχοι του Κατάρ έχουν δεχθεί έντονες πιέσεις για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των LGBTQ+ ατόμων που ταξιδεύουν στο τουρνουά. Το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά στη δυνατότητα τροποποίησης του ποινικού κώδικα, μια απαίτηση που έγινε από τους οικοδεσπότες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά κάτω από μια ενότητα με την ένδειξη «δημόσιες νόρμες» λέει: «Οι επισκέπτες μπορούν να μείνουν στο ίδιο δωμάτιο ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση ή το φύλο. ”
Σχετικά με το θέμα της διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα LGBTQ+, το έγγραφο αναφέρει: «Τα άτομα που φέρουν το ουράνιο τόξο ή άλλες σημαίες σεξουαλικής ταυτότητας δεν θα προσεγγιστούν, δεν θα συλληφθούν ούτε θα διωχθούν». Επιβεβαιώνει επίσης ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους ανθρώπους να φιλιούνται και να πιάνονται χέρι χέρι σε δημόσιους χώρους ή σε γήπεδα χωρίς παρεμβολές.
Η έλλειψη δημόσιας δέσμευσης από τους οικοδεσπότες για μεγαλύτερη ανοχή κατά τη διάρκεια του τουρνουά έχει προκαλέσει πάντως ανησυχίες μεταξύ των οπαδών που σκοπεύουν να ταξιδέψουν καθώς και εκείνων σε περιθωριοποιημένες ομάδες.
Η FIFA δεν σχολίασε το έγγραφο όταν προσεγγίστηκε από τον Guardian και μια δήλωση που δόθηκε από την Ανώτατη Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανέφερε: «Γνωρίζουμε ένα έγγραφο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Fifa στο Κατάρ 2022 σχετικά με τη συμπεριφορά των οπαδών που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το έγγραφο δεν αναπτύχθηκε ούτε εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εποπτείας ή οποιαδήποτε άλλη οντότητα του Κράτους του Κατάρ.»
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.