Η τελευταία φράση του βιβλίου ηχεί ακόμα στα αυτιά μας «Θα θυμόταν πάντα τις κερασιές των Βοδενών και το μικρό τρενάκι της Καρατζόβας».
Το βιβλίο «Ο Χο Τσι Μινχ στο τρενάκι της Καρατζόβας» (εκδ.Ενύπνιο, 2022) του Αντώνη Γιανακού, παρουσίασε ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος», το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, στο Παρθεναγωγείο (Βαρόσι, Έδεσσα).
Το βιβλίο γνώρισε στο βιβλιόφιλο κοινό της πόλης ο Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής.
Ο Ευάγγελος Κυριακού, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε., μέσα από φωτογραφίες που προβάλλονταν, περιέγραψε την πορεία του Χο Τσι Μινχ , από την χώρα του μέχρι και την Έδεσσα.
Με τον συγγραφέα συζήτησε η Κατερίνα Αθανασίου, μέλος Δ.Σ. του Φ.Σ.Ε..
Ο συγγραφέας ξεκινώντας από το πραγματικό γεγονός της παρουσίας του Χο Τσι Μινχ, αξιοποίησε τη μυθοπλασία και μας παρουσίασε ένα ενδιαφέρον και πρωτότυπο αφήγημα, με χιούμορ, ζωντανεύοντας εκείνη την εποχή μέσα από τα μάτια του Βιετναμέζου στρατιώτη που αντίκρισε το μέτωπο αλλά και τα όσα γίνονταν στη Θεσσαλονίκη.
Σε αυτό το τελευταίο στάθηκε και η Εύη Κουτρουμπάκη, φιλόλογος-συγγραφέας, που παρουσίασε το βιβλίο του Αντώνη Γιανακού στην Θεσσαλονίκη και που το Σάββατο ήταν κι αυτή παρούσα στην εκδήλωση.
Ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό και να υπογράψει τα βιβλία του.
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Ο Χο Τσι Μινχ βρέθηκε στο μακεδονικό μέτωπο με τη Γαλλική Αποικιακή Στρατιά την περίοδο 1916 – 1917. Στις αρχές Ιουλίου του 1916 αναλαμβάνει μία απροσδόκητη αποστολή. Η άφιξή του στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί τη γνωριμία του με την ιστορία της πόλης και των προσώπων της. Μεταξύ αυτών και του Ζακ Βεντούρα.
Οι τιμές ήταν τόσο ακριβές, λες και κοιμότανε στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη. Τα πανδοχεία λίγα, ο κόσμος πολύς. Αξιωματικοί, έμποροι, κατάσκοποι, δημοσιογράφοι, όλοι είχανε μαζευτεί σε αυτήν την πόλη. Κι ο πόλεμος τραβούσε,
γινόταν κάπου μακριά, έξω, στα βόρεια. Η πόλη έβλεπε στρατιώτες, μπάντες να παιανίζουν, τραυματίες, νοσοκόμες αλλά όχι μάχες. Κέρδιζε από τον πόλεμο, χωρίς να νιώθει τις συνέπειές του. Ακόμα και οι στρατιώτες που πολεμούσαν ήταν ξένοι. Ούτε μοιρολόγια, ούτε νεκροί ανάμεσα στους κατοίκους. Μόνο παρελάσεις και χρήματα. Το μόνο πράγμα που είχε φοβίσει τους κατοίκους της πόλης σε αυτόν τον πόλεμο ήταν το Ζέπελιν, και αυτό πια κείτονταν ψόφιο κουφάρι δίπλα στον πύργο της παραλίας.
Ο Αντώνης Γιανακός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει ποιήματα, διηγήματα και δύο μυθιστορήματα. Ο Χο Τσι Μινχ στο τρενάκι της Καρατζόβας είναι το έκτο του βιβλίο.
Σύντομα θα ανέβει στο κανάλι του Συλλόγου στο YouTube το βίντεο της εκδήλωσης.
[Φ.Σ.Ε. ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
https://www.youtube.com/@user-uh7jf5py3k/featured]
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ https://www.ellinikahoaxes.gr/2022/08/13/ho-chi-minh-visited-edessa-greece-misinformation/
ΑπάντησηΔιαγραφήΦθάνει Ρε Ευάγγελε …. Τινάξες το δρόμο του νερού στον αέρα…. Εκανεσ Παιδάκι να κλαίνε Μας ξεφτίλισες σαν παράταξη με το ποτάμι .Το ανέκδοτο με τον ψεύτη βοσκό δεν το ξέρεις ; Πλέον δε σε παίρνει κανείς στα σοβαρά ….
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτός κάνει τη δουλειά … αυτοί οι μπούφοι που του δίνουν βήμα και τον περνούν στα σοβαρά; Δεν υπαρχοο σωτηρια σε αυτή τη χώρα . Οι γκεληδες επιπλέουν πάντα
ΔιαγραφήΟ γκελης ειναι για βιβλίο και όχι ο ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ . Πως καταφέρνει με τις μπουρδες να είναι πάντα στο προσκηνιο....
ΔιαγραφήΧΑΧΑ ..ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΡΕ ΦΙΛΕ . ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΠΗΡΕ ΧΑΜΠΑΡΙ. ΟΧΙ ΟΠΩΣ Η ΝΕ ΠΕΛΛΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
ΔιαγραφήΠάει και το παραμύθι με τον Χο . Μπλέχτηκε ο μετσκας ξεφτιλίστηκε η υπόθεση . Κάποιος δεν μπορεί να του πει φθάνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε ο χο τσι μιχ δεν πάτησε τον πόδι του Ελλάδα στην Αγγλία ήταν το λένε και στην βιογραφία του
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές ιστορικές πηγές, ο Χο Τσι Μινχ την περίοδο του Α΄ΠΠ και συγκεκριμένα μεταξύ 1916-1917, όπως αναφέρουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, βρισκόταν στην Αγγλία και στην Γαλλία και δεν ήταν στρατιώτης. Επομένως είναι αδύνατο να βρέθηκε στην Ελλάδα με τον ινδοκινεζικό στρατό. Η ιστορία βασίζεται σε μια ανεκδοτολογικού τύπου μαρτυρία ενός γέροντα, που επικαλέστηκε ως πηγή τον δημοσιογράφο Σόλωνα Γρηγοριάδη, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 1965, ως ανταποκριτής στο τότε Νότιο Βιετνάμ, πήρε συνέντευξη από 3 ανθρώπους, μέλη των ανταρτών Βιετ Κονγκ στη Σαϊγκόν, ένας εκ των οποίων του φάνηκε ότι είχε το ίδιο στυλ με τον Χο Τσι Μινχ, που εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν ήδη Πρόεδρος του Βορείου Βιετνάμ, με πρωτεύουσα το Ανόι. Επομένως θεωρούμε ότι η ιστορία περί της επίσκεψης του Βιετναμέζου ηγέτη στην Μακεδονία το 1916-1917 δεν είναι αληθής, στερούμενη κάθε ιστορικής βάσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώργος Γιώτης
Αν δεν ήρθε τότε γιατί κάνουμε τέτοιες βιβλιοπαρουσιάσεις. Για να περνάει η ώρα;
ΑπάντησηΔιαγραφή