Η αύξηση στα επιτόκια «βάζει φωτιά» στις δόσεις και οδηγεί στην οικονομική «ασφυξία» χιλιάδες νοικοκυριά.
Στο 4,78% έφτασε το επιτόκιο δανεισμού τον περασμένο Οκτώβριο από 3,89% τον Ιούνιο σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περνάει στους δανειολήπτες.
Την ίδια ώρα, το επιτόκιο καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο σχεδόν μηδενικό.
Η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο των δανείων και των καταθέσεων αυξήθηκε στο 4,23% από 3,47% πριν από έναν χρόνο, με τις Τράπεζες να αποκομίζουν όλο και περισσότερα κέρδη.
Το τοπίο για την στάση που θα κρατήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες μετά και το σαφές μήνυμα που έστειλε στις Τράπεζες η κυβέρνηση να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επωμισθούν οι ίδιες το κόστος, προκειμένου να μην περιέλθουν σε αδιέξοδο – κυρίως οι οικονομικά ασθενέστεροι δανειολήπτες.
«Θα πρέπει και τα δύο να κάνουν: αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά – και θα μπορούσαν να δουν και το κόστος στους πολίτες σε ότι αφορά στο επιτόκιο των νέων δανείων» σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Αυτή η παράσταση δεν συγκινεί κανέναν. Μία κυβέρνηση που έχει την πολιτική βούληση νομοθετεί μέτρα προστασίας, βάζει κανόνες, επιβάλλει πραγματική φορολόγηση και έκτακτη εισφορά στα άδικα κέρδη ολιγοπωλίων» επισημαίνει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Τα γρήγορα αντανακλαστικά των Τραπεζών για αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού αλλά και οι υψηλές προμήθειες για κάποιες συναλλαγές, έφεραν στις ενώσεις καταναλωτών σειρά καταγγελιών από πολίτες.
«Υπήρξαν πολλές καταγγελίες για την αύξηση των επιτοκίων. Προβληματιζόμαστε ότι θα έχουμε νέα γενιά κόκκινων δανείων», σημειώνει ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΟΙΖΩ, Βίκτωρας Τσιαφούτης.
Οι προτάσεις που θα καταθέσουν οι τράπεζες για την διευκόλυνση των ευάλωτων δανειοληπτών θα περάσουν και από το μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Εποπτικού Μηχανισμού ο οποίος έχει τον τελικό λόγο για αποφάσεις που επηρεάζουν τα οικονομικά των τραπεζών.
Σε αναζήτηση λύσεων για την προστασία των δανειοληπτών
Το ζητούμενο της κυβέρνησης είναι πρώτον να μην εκμεταλλευτούν οι τράπεζες τις αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους τους και δεύτερον να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Για τη βοήθεια των πολιτών, το κυρίαρχο σενάριο προβλέπει την ανάληψη από την τράπεζα ενός μέρους του βάρους που προκύπτει από την αύξηση του επιτοκίου.
Δεν είναι δηλαδή κάτι αντίστοιχο με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Τότε το κράτος επιδοτούσε σημαντικό ποσοστό ολόκληρης της δόσης. Πλέον, εξετάζεται να μοιραστεί το βάρος από το αυξημένο επιτόκιο ανάμεσα στην τράπεζα και στον ευάλωτο δανειολήπτη.
Ευάλωτος είναι αυτός που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια. Γι’ αυτό και το μέτρο του επιμερισμού του κόστους εκτιμάται ότι θα αφορά 20-30.000 νοικοκυριά.
Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν πρωτοβουλίες και για τους υπόλοιπους πράσινους δανειολήπτες καθώς ο στόχος είναι να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων.
«Στο τραπέζι» μπαίνει η αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής αλλά και εξασφάλιση περιόδου χάριτος.
Βέβαια, τα κοράκια μυρίστηκαν πτώματα και τώρα θα φάνε και τα κόκαλα. Κατά τα άλλα το ελληνικό κράτος ενδιαφέρεται για τους νέους,να κάνουν σπίτι, να κάνουν παιδιά και κουραφέξαλα. Όλοι τους αισχροί. Κανένας δεν μπορεί να τους σταματήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφή