To Εδεσσαϊκό Παραδοσιακό Καρναβάλι ξύπνησε την Εδεσσαϊκή Φύση με το γύρο της πόλης της Έδεσσας. Δεκάδες αρκούδες και αρκουδάκια έκαναν την εμφάνιση τους υπό των ήχο των Μακεδονικών Χάλκινων τιμώντας το αρχαϊκό έθιμο με τους ραντιστές & κουδουνοφόρους που ανάγεται στις διονυσιακές τελετές της Αρχαίας Μακεδονίας. Σύμφωνα με αυτό η φύση θα πρέπει να ξυπνήσει ώστε να τελειώσει ο χειμώνας και να έρθει η άνοιξη προκειμένου να αρχίσει η περίοδος της γονιμότητας.
Το Παραδοσιακό Εδεσσαϊκό Καρναβάλι σε συνδυασμό με τις Γιορτές Αποκριάς αποτελούσε ίσως από την εποχή του Χοίρου του Πασίφιλου που ήρθε στην Αρχαία Έδεσσα για να συμμετάσχει ως επισκέπτης σε μια τέτοια Διονυσιακή Γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε, να φωνάξουμε και να τραγουδήσουμε προκαλώντας τον ερχομό της Μακεδονικής Άνοιξης. Τον μεσαίωνα όπου οι κοινωνίες ήταν κατά βάση αγροτικές, ομάδες ντυμένες με δέρματα ζώων, κουρελούδες & κουδούνια προκαλούσαν την άνοιξη να έρθει και θυσίαζαν γουρουνάκια για τα αποκριάτικα γλέντια όπως σήμερα αναβιώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες-Μέτσκες και πολλοί σύλλογοι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το γλέντι γίνεται συνοδεία παραδοσιακής μουσικής ξεκίνησε από την Πλατεία Στουγιαννάκη με τις Αρκούδες-Μέτσκες να πίνουν το νερό της ζωής (τσίπουρο) ενώ το κέρασμα ανέλαβαν μαγαζάτορες της πόλης για το καλό του χρόνου και της άνοιξης που έρχεται. Σύμφωνα με την παράδοση μπροστάρης στην διαδικασία του ξυπνήματος της φύσης είναι ο ήχος της «κλαπουτάρκας» του μεγαλύτερου κουδουνιού για το ξύπνημα της φύσης, ενώ οι ήχοι των κουδουνιών, διώχνουν το κακό για να έρθει η άνοιξη, να ανθίσουν τα σπαρτά, να βγουν τα κοπάδια έξω, να καρπίσει η γη, να ευημερήσει ο κόσμος.
Η πομπή με τις Αρκούδες-Μέτσκες … σάρωσε τα πάντα στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης με πειράγματα, φαγητό, διονυσιακό χορό, μέχρι τελικής πτώσεως! Τις αρκούδες συνόδεψε ο Αρκουδιάρης, ο Μιτσκάρ ο οποίος φροντίζει όταν ξαπλώνουν από την κούραση να τις δίνει λίγο μέλι ή λουκούμι για να τις κρατάει σε φόρμα. Στο τέλος εκατοντάδες κόσμου χόρεψε με την ψυχή του στους Μικρούς Καταρράκτες δίνοντας ευχές για καλή αποκριά και καλή χρονιά για την ευγονία και την ευφορία της γης.
Κάθε περιοχή της χώρας έχει την δική του ταυτότητα και έκφραση. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για την ανάδειξη κάθε τόπου κάθε παράδοσης μιας και εκεί βρίσκονται οι ρίζες του αρχέγονου πολιτισμού μας.
Και του Χρόνου με Υγεία!
Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκούδες- Μέτσκες
Είμαι εντοπιος 100% Όταν ρώτησα τη γιαγιά μου αν υπήρχε αυτό το έθιμο με τις αρκούδες μου απάντησε αρνητικά το ίδιο μου έχουν πει και άλλοι εντόπιοι όλο αυτό είναι φαντασία ένος φαντασιόπληκτου που προσπαθεί να μας το επιβάλει σαν παλιό έθιμο . Η πλάκα είναι ότι ο κόσμος το έχει καταλάβει και τον δουλεύει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο έθιμο αυτό είναι ανακάλυψη κάποιου για να περνάει τις θέσεις του . Φθάνει αυτό το ανέκδοτο του κυρίου που είναι ντυμένος 10 μέρες αρκούδα . Σταματήστε μα τον καλύπτετε από Δήμο και Δηκεδε
ΔιαγραφήΤο έθιμο αυτό είναι ανακάλυψη κάποιου για να περνάει τις θέσεις του . Φθάνει αυτό το ανέκδοτο του κυρίου που είναι ντυμένος 10 μέρες αρκούδα . Σταματήστε μα τον καλύπτετε από Δήμο και Δηκεδε
ΔιαγραφήΜια αηδία που σου προκαλεί αναγούλα και έμετο
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνας πονηρός κοροϊδεύει καμμι τριανταριά μπουνταλάδες…Ίδια τακτική με το θέμα του Εδεσσαιου ποταμου
ΔιαγραφήΡε Σηφάκη και ντορκα …. Φθανειιι. Μας έχει ξεφτιλίσει ο προστατευόμενος σας. Κάθε τρεις και λίγο γίνεται μια βλακεία και όλος τυχαίως πάντα ο γκελης μέσα . Γελανε όλοι με την παράταξη μας
ΔιαγραφήΓεια σου ρε Δημαρχε πατριωτακι! Καλη επιτυχια στους στοχους σου! Εμεις και τα πανο μαζι σου!
ΔιαγραφήΤο έθιμο τους καραγκιόζηδες είναι όχι με τις αρκούδες, και έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια, αλλά κάθε χρόνο οι καραγκιόζηδες λιγοστεύουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τυχαίο ότι το έθιμο υπάρχει και στο Πριλεπ; Ρε γκελη ήμαρτον σε έχει πάρει χαμπάρι όλη η πολη
ΔιαγραφήΓελοιότητες, ανύπαρκτο εθιμο που προσπαθούν να το επιβάλλουν ως παραδοσιακό περιεργοι τυποι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρουλα - Νατασα μαζέψτε τον μας ρεζιλεύει ως Δήμο ο αρκουδιάρης υπάλληλος σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΞυπνααα αυτοι τον βαλαν
ΔιαγραφήΑσε ρε ξύπνιε…. Μόλις ξυπνήσει ο μετσκαγκελης τρέχει για φλογέρα
ΔιαγραφήΤο Παραδοσιακό Εδεσσαϊκό Καρναβάλι σε συνδυασμό με τις Γιορτές Αποκριάς αποτελούσε ίσως από την εποχή του Χοίρου του Πασίφιλου που ήρθε στην Αρχαία Έδεσσα για να συμμετάσχει ως επισκέπτης σε μια τέτοια Διονυσιακή Γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία να γιορτάσουμε, να φωνάξουμε και να τραγουδήσουμε προκαλώντας τον ερχομό της Μακεδονικής Άνοιξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι όλο και όλο ανοησίες σχετικά με την αρχαιότητα οι οποίες προβάλουν τον «Μακεδονικό» αλυτρωτισμό. Δυστυχώς υπάρχουν και αυτοί στην πόλη μας που προσπαθούν ντε και καλά να μας κάνουν να ξεχάσουμε τι, ποιοι, από που, γιατί, πότε ήρθαμε και τι κάνουμε.
Εθιμο που γεννήθηκε στο μυαλό γνωστού προπαγανδιστή … και ο Δήμος αντι να κατάλαβε η τη γίνεται… του κάνει πλατες
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννου θα το πληρώσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μοναδικό αυθεντικό παραδοσιακό καρναβάλι. Ντυνόταν και ο πατέρας μου και ο παππούς μου. Δυστυχώς κάποιοι που δεν γνωρίζουν μιας και πιθανότατα δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με την παράδοση το ονομάζουν ξενόφερτο ενώ το βραζιλιάνικο το ονομάζουν τοπικό. Το έθιμο είναι της Μακεδονίας είναι Ελληνικό και ως τέτοιο πρέπει να το στηρίζουμε. Αλήθεια το καρατζοβίτικο καρναβάλι που είναι; Να είναι οι καλά οι Εδεσσαίοι που το φιλοξενούν με το όνομά του και να είναι καλά όσοι το στηρίζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΡεζίλι για την πόλη τσεπκετζη πάρε θέση γιατί πάλι μαύρο θα φας και δεν θα φταίς
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο παιδιά και του χρόνου
ΑπάντησηΔιαγραφήΗμουν εκει και ο κόσμος το διασκέδασε με την ψυχή του. Ειδικά τα παιδάκια με τις αρκουδες. Μπράβο στους συλλόγους που διατηρούν την παράδοση στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα παιδάκια αρέσουν οι καραγκιόζηδες και οι κλόουν
ΔιαγραφήΟ κόσμος και ίπποποταμους να του βάλεις θα διασκεδάσει με τι δίκιο του. Ψαξε ποιος κρύβεται πάλι από πίσω και θα αλλάξεις γνώμη….
ΔιαγραφήΟ γκεμπελς μπροστά του ειναι μαθητούδι … πως κατάφερε την αγαθοσυνη κάποιων να την εξαργύρωση για να περνάει ότι θέλει είναι μοναδικό. Κοιμούνται οι αρκούδες και μπούρδες . Ο ίδιος υφαρπαξε 1000 υπογραφές για το θεμα του Εδεσσαιου ποταμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήMμπορεί να πήρε 1000 υπογραφές αλλά στο τέλος έφαγε καμμία 100η σφαλιάρες από όπου απευθύνθηκε
ΔιαγραφήΤΟ ΡΕΖΙΛΙΚΙ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤ1 ΚΑΠΟΤΕ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήτου χρονου μ προβατα μπεεε χαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Αρχαία Έδεσσα λοιπόν, ήρθε ο Πασίφιλος για να δει την διονυσιακή γιορτή (μπερδεύεται και τον Διόνυσο Τρομάρα σας!!!) και τον υποδέχτηκε ο Αρχαίος Έλληνας Εδεσσαίος υπο τον ήχο της ... "κλαπουτάρκας (Γνωστό αρχαιοελληνικό όργανο) και της ... Μέτσκας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι αντίστοιχο έγινε και στο Μεσαίωνα.
Το ξακουστό από την εποχή εκείνη γλέντι του Ξυπνήματος της Φύσης ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Μεσαιωνική πόλη της Έδεσσας, όπου τους υποδέχτηκαν οι τότε Βάρδοι της εποχής, ντυμένοι Μέτσκες, υπο τον ήχο φυσικά της Κλαπουτάρκας.
Το δίδυμο φωτιά γκελης και ο τεμπέλης της νομαρχίας (Ντοντσε) σε νέες περιπέτειες
ΔιαγραφήΜε όποιον δάσκαλο καθίσεις … δυστυχώς ο γκελης έδωσε το χρίσμα . Νέες περιπέτειες μας περιμένουν με τον Ντοντσε
Διαγραφή