Προβλήματα με αδέσποτα ζώα, οχλήσεις από τον ήχο της καμπάνας αλλά και από τον καπνό στις ψησταριές και τις ταβέρνες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων και των καταγγελιών που δέχεται τα τελευταία χρόνια ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρισης στην Κεντρική Μακεδονία.
Στο ενεργητικό του, ο θεσμός έχει καταγράψει ήδη -μεταξύ άλλων- αίτημα αποζημίωσης πολίτη λόγω σύγκρουσης του αυτοκινήτου του με αγριόχοιρο, καταγγελία για άρνηση πληρωμής με κάρτα σε ταξί, διαμαρτυρίες για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και παράπονα για τη στάθμευση νεκροφόρας σε πυλωτή.
Πολλά, άλλωστε, είναι και τα λάθος μηνύματα που καταφθάνουν στον Συμπαραστάτη, αφού οι συντάκτες τους, βλέποντας τη λέξη «Περιφέρεια», απευθύνονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα σχολικού εκφοβισμού (αντί να απευθυνθούν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας) ή ρωτούν για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αναδρομικών στις συντάξεις (αντί να απευθυνθούν στην Περιφερειακή διεύθυνση του ΕΦΚΑ).
«Δεν υπάρχει αδέσποτο που έπεσε από τον ουρανό»
Χαρακτηριστική περίπτωση αιτημάτων που φτάνουν σε αναρμόδιο φορέα είναι αυτά που αφορούν τα αδέσποτα ζώα, αφού η αρμοδιότητα για τη διαχείρισή τους ανήκει στους δήμους. «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα αντιμετωπίσω το πρόβλημα με τα αδέσποτα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Κεντρική Μακεδονία Νιόβη Παυλίδου, γνωστοποιώντας ότι οι αναφορές που φτάνουν στον Συμπαραστάτη για το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να είναι και περισσότερες από τις αναφορές για οποιαδήποτε αρμοδιότητα του θεσμού.
«Τα αδέσποτα, θεωρητικά, τα έχει βοηθήσει η νομοθεσία. Τα περισσότερα μηνύματα που λαμβάνουμε αφορούν τα δεσποζόμενα ζώα. Δεν υπάρχει αδέσποτο που έπεσε από τον ουρανό. Στις πόλεις, μέσα στα αστικά κέντρα δεν είναι φιλόζωος αυτός που έχει δύο τρεις γάτες για παρέα και τα μικρά τους τα πετάει στο δρόμο, ή εκείνος που παίρνει ένα ζώο συντροφιάς για κάποιο διάστημα και μετά το εγκαταλείπει», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, διευκρινίζει ότι υπάρχουν καταγγελίες για εγκατάλειψη ζώων στο δάσος του Σέιχ Σου και αναφέρει ότι καταγράφονται προβλήματα, όταν σκύλοι που έχουν εγκαταλειφθεί σχηματίζουν αγέλες και εκδηλώνουν επιθετικές συμπεριφορές. Επιπλέον, για τις γάτες επισημαίνεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους -κυρίως στις πόλεις, ενώ αναφορά γίνεται και στις περιπτώσεις των νεογνών που εγκαταλείπουν στην ύπαιθρο κυνηγοί και κτηνοτρόφοι.
Η κ. Παυλίδου υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων οφείλουν να τα στειρώσουν και να τους τοποθετούν τσιπ, γνωστοποιεί ότι έχει έρθει σε επικοινωνία με αρμόδιους φορείς και θέτει και το ζήτημα της επιβολής προστίμων σε όσους δεν τηρούν τους νόμους.
Όταν η καμπάνα χτυπάει δυνατά
Αρκετά παράπονα δέχεται, άλλωστε, η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης από πολίτες που μένουν πολύ κοντά σε εκκλησίες, ιδιαίτερα μέσα στις πυκνοδομημένες πόλεις, και διαμαρτύρονται για το θόρυβο της καμπάνας. «Σύμφωνα με τις υπηρεσίες, υπάρχουν αρκετά μαζικά μηνύματα, ωστόσο δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης, λόγω του Προεδρικού Διατάγματος 1180 του 1981 που ορίζει την ηχορύπανση αλλά εξαιρεί απ' αυτήν την καμπάνα, χαρακτηρίζοντας το χτύπημά της ως μήνυμα και όχι ήχο», σημειώνει η κ. Παυλίδου.
Εκτιμά δε, ότι «οι άνθρωποι που εκφράζουν τέτοια παράπονα δεν είναι παράλογοι, είναι λογικοί άνθρωποι, επαγγελματίες και εργαζόμενοι που επιθυμούν να ξεκουραστούν, να κοιμηθούν λίγο παραπάνω την Κυριακή και ενοχλούνται από τους δυνατούς μεταλλικούς ήχους των καμπανών που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ηλεκτρονικές. Από την άλλη πλευρά, στα αστικά κέντρα, όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο, θα πρέπει και η Εκκλησία να αντιληφθεί το θέμα σαν ένα ζήτημα ποιότητας ζωής και αγάπης προς το ποίμνιό της».
Παράπονα για οχλήσεις, καυσαέρια και θόρυβο από ψησταριές και ταβέρνες
Υψηλή θέση στη λίστα των παραπόνων που απευθύνονται στον Συμπαραστάτη κατέχουν και οι καταγγελίες για οχλήσεις, καυσαέρια και θόρυβο από τη λειτουργία καταστημάτων, όπως οι ψησταριές και οι ταβέρνες. Σύμφωνα με την Συμπαραστάτη, από τη στιγμή που «ξύπνησε» η εστίαση μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων που ίσχυσαν λόγω της πανδημίας, ο νομός της Κεντρικής Μακεδονίας που προβληματίζει περισσότερο τον θεσμό, είναι η Χαλκιδική, αφού εκεί μετακομίζουν το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και στέλνουν παράπονά τους.
Στη συνέχεια, λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων, κλιμάκια από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν στην Χαλκιδική για να κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις καυσαερίων και θορύβου καθώς και ελέγχους σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
«Δεν μου μίλησαν ευγενικά»
Συμπληρώνοντας τον κατάλογο των αιτημάτων και των καταγγελιών, η κ. Παυλίδου αναφέρει την περίπτωση ενός κυρίου που διαμαρτυρήθηκε επίμονα για έλλειψη ευγένειας στην επικοινωνία του με υπηρεσία, αντιπαραβάλλοντας παραδείγματα από τον ιδιωτικό τομέα.
Η ίδια συνομίλησε μαζί του, τον κατεύθυνε κατάλληλα ώστε να λάβει την πληροφόρηση που ζητούσε ενώ, σε άρθρο της, υπογράμμισε τη ανάγκη στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του δημοσίου, να υπάρχουν τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες οι υπάλληλοι αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα, θα έχουν ως αποκλειστικό καθήκον την εξυπηρέτηση του κοινού.
Τι συμπεράσματα έχουν βγει;
Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά της, μετά και τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης για το 2022, υπογραμμίζει ότι «η θεσμική λειτουργία, και από την πλευρά του πολίτη και από την πλευρά του υπαλλήλου, είναι ακόμη ανοιχτό θέμα στη χώρα μας και ο θεσμός του Συμπαραστάτη προσπαθεί να επικοινωνήσει στον κόσμο ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται σε μια τόσο πολύπλοκη κοινωνία. Αν πάλι είναι κακός ο νόμος μπορούμε να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε».
Τονίζει ακόμη την ανάγκη βελτίωσης της επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών και του πολίτη και μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης του δημόσιου τομέα, αλλά και μέσω της βελτίωσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν τη σωστή υπηρεσία και να εξυπηρετηθούν.
«Οι πολίτες θα πρέπει να αποδεχτούν την ψηφιακή διακυβέρνηση και να προσπαθήσουν να μάθουν. Να μην λένε είμαι 60 χρονών. Και ο Εσθονός και ο Ολλανδός και ο Σκανδιναβός 60 είναι και 70 και κάνουν ψηφιακά τις δουλειές τους», προσθέτει με νόημα.
Πρώτο θέμα παντού είναι τα αδέσποτα…..Κάποιοι αργόσχολοι ρυθμίζουν την εικόνα της αγοράς…της γειτονιάς..της πόλης…
ΑπάντησηΔιαγραφή