Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023 η διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Μύθοι κι αλήθειες για τ΄ αντιβιοτικά και τα εμβόλια».
Η ημερίδα ήταν ενταγμένη στην εκστρατεία «Μύθοι κι αλήθειες για τ΄αντιβιοτικά και εμβόλια» πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση πολιτών κι εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής και την παρακολούθησαν ενδιαφερόμενοι από τους Δήμους Σκύδρας, Νεάπολης - Συκεών Ορεστιάδας, Πυλαίας - Χορτιάτη, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης και Πύδνας- Κολινδρού.
Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου στο χαιρετισμό της δήλωσε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Η περίοδος της πανδημίας ανέδειξε κι ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά τη χρήση των αντιβιοτικών και γενικά των φαρμακευτικών σκευασμάτων, καθώς επίσης και των εμβολίων. Ειδικά για τα εμβόλια ακούσαμε πάρα πολλές θεωρίες εξαιτίας των
οποίων πολλοί συνάνθρωποί μας αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν κατά του COVID κι αυτό μπορεί να στοίχισε ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Επομένως χρειάζεται ενημέρωση, χρειάζεται να γνωρίζουμε την άποψη και τη θέση της επιστήμης. Προχωράμε μπροστά και προχωράμε με την επιστήμη. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να συγχαρώ πραγματικά τους διοργανωτές για την επιλογή του θέματος, καθώς κι όλους αυτούς που παρακολουθούν τη σημερινή ημερίδα. Με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων στ΄ οποίο ο Δήμος Σκύδρας συμμετέχει εδώ και πολλά χρόνια πραγματοποιήσαμε πολλές δράσεις, πολλές εκδηλώσεις με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Επίσης με το ΚΕΠ Υγείας που έχουμε ιδρύσει εδώ και πολλά χρόνια στο Δήμο μας έχουμε πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω για την αγαστή κι αποτελεσματική συνεργασία το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων κι όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε για να προάγουμε και ν’ αναδείξουμε τα θέματα προστασίας και πρόληψης της Δημόσιας Υγείας. Θέλω επίσης να συγχαρώ την αρμόδια Αντιδήμαρχο Ευφροσύνη Κρητίδου, καθώς επίσης και την υπηρεσία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Σκύδρας και την Κοινωνική Υπηρεσία. Προχωράμε μπροστά λοιπόν, προχωράμε με την επιστήμη. Καλή ημερίδα.»
Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Οι επιστήμονες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη διάδοση της γνώσης. Με τις εξειδικευμένες συμβουλές τους και την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συνάντηση αυτή μπορούν να λάβουν την πληροφορία και να τη μεταφέρουν ορθά στους μαθητές τους, με γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».
Ο Συμεών Μεταλλίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΑΠΘ, Α’ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο Περικλής Παναγόπουλος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων,
Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Τόνισαν ότι μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο είναι παγκοσμίως αφιερωμένη από το 2015 στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως, και είναι η αλήθεια, ότι η χώρα μας κατέχει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών μία από τις πρώτες θέσεις στην υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό κι επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσει στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: η ορθολογική χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.
Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής οι ομιλητές τόνισαν: «Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο και την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διφθερίτιδας ανά 10ετία. Ενημέρωσαν επίσης για το νέο 20δύναμο εμβόλιο για τον Πνευμονιόκοκκο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τ΄ οποίο θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον 13δύναμο, καθώς και για το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών και την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας οδήγησε στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητά και μας προφυλάσσει έναντι της εισόδου στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση της μάσκας, όπου αυτή ενδείκνυται, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων».
Το συντονισμό της ημερίδας είχε η Γενική Συντονίστρια: Νικολέτα Δαλάτση, Π.Ε. Ψυχολόγων, MSc, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας, Πρόληψης & Εθελοντισμού Δήμου Νεάπολης - Συκεών. Το συντονισμό ερωτήσεων για τα αντιβιοτικά έκανε η Γενική Συντονίστρια ερωτήσεων για τα αντιβιοτικά Χριστίνα Φασουλάκου, Διοικητική Υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Σκύδρας, ενώ τον συντονισμό ερωτήσεων για τα εμβόλια είχε η Άννα Πρατάνου, Νοσηλεύτρια Τ.Ε. Δημοτικού Ιατρείου Δήμου Καλαμαριάς. Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού e-bug πραγματοποιήθηκε από τη Ζαχαρούλα Πέπη, Γενική Γραμματέα Δήμου Ορεστιάδας. Τέλος, η παρουσίαση του Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι κι αλήθειες για τ΄ αντιβιοτικά», πραγματοποιήθηκε από την Μάγδα Ε. Παπανίκου, Διοικητική – Συντονίστρια ΚΕΠ Υγείας Δήμου Θέρμης, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Θέρμης κι από την Ουρανία Παπαγεωργίου, Π.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
Ο Δήμος Σκύδρας, στο μέτρο του δυνατού, συνεχίζει με πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις την ενημέρωση των δημοτών με σκοπό την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.