Οι εργασίες του σεμιναρίου με τίτλο "Καθολική προσβασιμότητα και εύλογες προσαρμογές: απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία", πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Πέλλας, με τη συμμετοχή επιστημόνων και στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων, Γενικών και Αυτοτελών Διευθύνσεων της Π.Ε. Πέλλας, μηχανικών και αρχιτεκτόνων της Πέλλας.
Στο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία, στα συνταγματικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, καθώς και στις διατάξεις που προστατεύουν την αξιοπρέπεια, την εργασία και την ισονομία μεταξύ των πολιτών. «Θεωρούμε αυτονόητο» τόνισε ο κ. Τζαμτζής , «το δικαίωμα της ισονομίας και της ίσης, με τους υπόλοιπους, πρόσβασης των ΑμΕΑ στο φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία, τις επικοινωνίες και τις τεχνολογίες».
Όπως επισήμανε οι νομοθετικές ρυθμίσεις παραμένουν ατελέσφορες, εάν η κοινωνική και επαγγελματική συμπεριφορά του καθενός από εμάς δεν εμφορείται από το σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναφέρθηκε στον προσωπικό του στόχο για κατασκευή έργων, που θα διασφαλίζουν συνεχόμενα προσβάσιμους χώρους, χωρίς εμπόδια και ασυνέχειες και κατέληξε λέγοντας ότι «εάν όλοι μαζί προσπαθήσουμε, θα καταφέρουμε να καταργήσουμε στην πράξη κάποιες μορφές αδυναμίας και να δώσουμε νέο νόημα τους όρους "αναπηρία και προσβασιμότητα».
Η τεχνική συνάντηση, στην οποία αναλύθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και προτάθηκαν δράσεις και παρεμβάσεις σε υποδομές και υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου: «Ολοκληρωμένη Υπηρεσία Καταπολέμησης των διακρίσεων και προώθησης της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που διαβιούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».
Ακολουθεί ολόκληρος ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή.
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
με χαρά σας υποδεχόμαστε σήμερα στο Διοικητήριο για μία γόνιμη συζήτηση, σχετικά με ζητήματα τα οποία στις πολιτισμένες κοινωνίες θα έπρεπε να είχαν, προ ετών, εκλείψει.
Δεκατρία χρόνια μετά την κύρωση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες, η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία στοχεύει στην εξάλειψη των φραγμών, σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες. Ο σκοπός είναι, οι πολίτες με αναπηρίες να μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ευθύνη όλων ημών είναι να κατοχυρώνουμε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην πράξη, μεριμνώντας ώστε η απόλαυση των δικαιωμάτων τους να είναι απλώς καθημερινότητα, μέσα σε φιλικά διαμορφωμένες πόλεις, με ελεύθερη πρόσβαση παντού, χωρίς διακρίσεις λόγω αναπηρίας.
Τα συντάγματα των πολιτισμένων κρατών, όπως και της Ελλάδας, περιέχουν διατάξεις που καταργούν τη διάκριση μεταξύ των πολιτών και προστατεύουν την αξιοπρέπεια, την ισονομία, την εργασία, την κοινωνική μέριμνα και εν γένει εγγυώνται την ισότητα μεταξύ των πολιτών.
Διεθνείς συμβάσεις όρισαν εδώ και πολλά χρόνια το δικαίωμα, όλων αδιακρίτως των ατόμων, στη δυνατότητα πρόσβασης σε οποιονδήποτε τόπο ή υπηρεσία, που προορίζεται για δημόσια χρήση.
Θεωρούμε αυτονόητο το δικαίωμα της ισονομίας και της ίσης, με τους υπόλοιπους, πρόσβασης των ΑμΕΑ στο φυσικό και διαδικτυακό περιβάλλον, τα μέσα μεταφοράς, την πληροφορία, τις επικοινωνίες και τις τεχνολογίες.
Είναι καθήκον της Πολιτείας, να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονταν μέχρι σήμερα τα κτίρια και ο δημόσιος χώρος. Και είναι καθήκον του καθενός από εμάς να εγκαταλείψουμε την προσωπική μας απάθεια, που ορθώνει πολλές φορές επιπρόσθετα εμπόδια σε συνανθρώπους μας με δυσκολία στις μετακινήσεις, παρκάροντας σε πεζοδρόμια ή αποκλείοντας τις λιγοστές ράμπες πεζοδρομίου.
Όσες νομοθετικές ρυθμίσεις κι αν υπάρξουν, μόνες τους θα παραμείνουν ατελέσφορες, κενό γράμμα χωρίς περιεχόμενο. Το στοιχείο που απογειώνει και δίνει περιεχόμενο στον όρο ισότητα σε κάθε είδους πρόσβαση, είναι η αφύπνιση του καθενός από μας, η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από την οικογένεια και το σχολείο, ώστε η κοινωνική και επαγγελματική μας συμπεριφορά να εμφορείται ουσιαστικά από τις αρχές της ισότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.
Ο προσωπικός μου ευσεβής πόθος είναι να έχουμε κάποτε τη δυνατότητα, να κατασκευάσουμε έργα που θα διασφαλίζουν την συνεχόμενα προσβάσιμη μετακίνηση στο χώρο, χωρίς εμπόδια και ασυνέχειες, αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν "προσβάσιμη αλυσίδα".
Είμαι βέβαιος ότι διοργανώσεις σαν τη σημερινή, συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση των διακρίσεων, γιατί εάν όλοι μαζί προσπαθήσουμε, θα καταφέρουμε να καταργήσουμε στην πράξη κάποιες μορφές αδυναμίας και να δώσουμε νέο νόημα στον όρο "αναπηρία και προσβασιμότητα".
Κύριε Τζαμτζή με πολύ σεβασμό ζητάμε να μείνει το Νοσοκομείο της Έδεσσας ακόμα κι αν παραιτηθούν οι πάντες. Αυτό ναι ! θα είναι επιτυχία για τον τόπο σας.Φέρτε γιατρούς και μηχανήματα στην επαρχία , μέχρι να πας Θεσσαλονίκη πέθανες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖητάτε τι και από ποιον;
ΔιαγραφήΑπό κάποιον που ανήκει σε ένα πολιτικό χώρο που χώρος αυτός είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης στην ουσία της υγείας και με τις πράξεις του οδηγεί στην απαξίωση του ΕΣΥ;