Ήταν αναμφίβολα ένα εμβληματικό καφέ – μπαρ αυτό που βρίσκονταν στο 43ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης – Κατερίνης, έξω από το Αιγίνιο. Ο λόγος, φυσικά, για το «καφέ – αεροπλάνο» που ήταν «προσγειωμένο» σε ένα διώροφο κτίσμα και... ατένιζε την περιοχή.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το θρυλικό «Καφέ αεροπλάνο» αποτελούσε την αγαπημένη καλοκαιρινή εξόρμηση οικογενειών και ζευγαριών που περνούσαν ώρες ατέλειωτες στο αεροσκάφος που βρέθηκε προσγειωμένο σε ένα διώροφο κτίριο έξω από το Αιγίνιο Πιερίας και ορατό από την εθνική οδό.
Το δημιούργημα αυτό οφείλεται στην έμπνευση του πατέρα της οικογενείας Ιωαννίδη και μηχανικό αυτοκινήτων στο επάγγελμα, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισαν να δημιουργήσουν το πιο ιδιαίτερο και ανατρεπτικό καφέ της χώρας. Τι θα έκαναν; Θα συναρμολογούσαν ένα αεροσκάφος αγορασμένο από δημοπρασία και θα το μετέτρεπαν στο καφέ το οποίο θα δελέαζε μικρούς και μεγάλους να το επισκεφτούν. Και τα κατάφεραν.
Το δαιμόνιο και ευρηματικό ζευγάρι πήρε το 1980 στην κατοχή του μια παλιά, σχεδόν κατεστραμμένη Ντακότα DC-3 σε… κομμάτια, 15 μέτρα σε μήκος και βάρους εννέα τόνων, την οποία επί χρόνια συναρμολογούσε και προετοίμαζε για τη «μεταμόρφωσή» της σε καφετέρια. Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες προσωπικής εργασίας, αρκετά χρήματα και απίστευτη υπομονή για να μετατραπεί το αεροσκάφος σε έναν ζεστό χώρο για τους λάτρεις του διαφορετικού.
Όπως χρόνια πριν αποκάλυψε στην εκπομπή «Αληθινά Σενάρια» του συντοπίτη μας δημοσιογράφου- ερευνητή Νίκου Ασλανίδη ο γιος του ζευγαριού ιδιοκτητών του «Καφέ αεροπλάνο», Γιώργος Ιωαννίδης, χρειάστηκε τότε να επέμβουν δύο γερανοφόρα οχήματα για να τοποθετηθεί η ντακότα στην οροφή του κτιρίου, καθώς τα φτερά με άνοιγμα 25 μέτρων αποτελούσαν πρόβλημα. «Με υπομονή και καλή θέληση έγιναν όλα», τονίζει.
Ο κόπος άξιζε όμως, καθώς όλοι ήθελαν να επισκεφτούν και να δουν από κοντά το περίφημο «μπαρ-αεροπλάνο» και να απολαύσουν ένα ποτό ακόμα και στο πιλοτήριο του που είχε την καλύτερη θέα.
«Όταν άνοιξε το μαγαζί είχε πάρα πολλή κίνηση λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Τότε δουλεύαμε όλη η οικογένεια για να το συντηρήσουμε. Και εγώ και η αδερφή μου. Είχαμε τουλάχιστον 200 άτομα σε καθημερινή βάση. Πέρασε πολύς κόσμος από εδώ. Τα παιδιά ζητούσαν από τους γονείς του να δουν από κοντά το περίφημο αεροπλάνο!» ανέφερε ο Γιώργος Ιωαννίδης.
Το 2010, η οικογένεια Ιωαννίδη αποφάσισε να πουλήσει τόσο την επιχείρηση του μπαρ όσο και το αγροτεμάχιο. Νωρίτερα, το μαγαζί είχε νοικιαστεί και λειτούργησε ως μπαρ.
Σήμερα, η θρυλική Ντακότα (λέγεται ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο "υπηρέτησε" στον πόλεμο του Βιετνάμ) βρίσκεται παρατημένη να θυμίζει τις παλιές τις δόξες.
Το βίντεο από την εκπομπή Αληθινά Σενάρια:
Πήγα την γκόμενα το 1987 έπαθε σοκ
ΑπάντησηΔιαγραφήυπηρχε και η εποχη που ειχε εκει δεν χρειαζοταν να πας καμια
Διαγραφή