Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Σπαρταθλητής - Ιατρός Στέργιος Αράπογλου πέρασε από τα Μνημεία των Γιαννιτσών (φωτο)



Από τα Μνημεία των Γιαννιτσών, τον Ομαδικό Τάφο και το δολοφονηθέντων Ελευθεροχωριτών πέρασε σήμερα Δευτέρα του Πάσχα, στις 11.00 το πρωί, ο γνωστός Σπαρταθλητής και υπερμαραθωνοδρόμος, ιατρός Χειρουργός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Στέργιος Αράπογλου.
Όπως μας ενημερώνει από την προσωπική του σελίδα στο FB, ο Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ", Κωνσταντίνος Κάμτσης, τον κ. Αράπογλου υποδέχθηκαν o ίδιος και ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κάμτσης επισημαίνει τα εξής:
"Χριστός Ανέστη.
Σήμερα Δευτέρα και περί ώρα 11πμ. ερχόμενος από τον Χορτιάτη, έφθασε στην πόλη μας και συγκεκριμένα στον Ομαδικό Τάφο των εκτελεσθέντων συντοπιτών μας από τους Γερμανούς Ναζί και τους συνεργάτες τους, ο γνωστός Σπαρταθλητής και υπερμαραθωνοδρόμος, Ιατρός Χειρουργός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης κ. Στέργιος Αράπογλου.
Τον κ. Αράπογλου υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος και ο Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ Κωνσταντίνος Κάμτσης.
Ο κ. Δήμαρχος έκανε εκτενή αναφορά των τραγικών γεγονότων του Σεπτεμβρίου 1944, κατά τα οποία εκτελέστηκαν βάναυσα, αφού βασανίστηκαν, 112 συντοπίτες μας και κάηκε μεγάλο μέρος της πόλης.
Ο κ. Κάμτσης εξιστόρησε τα σπουδαιότερα ιστορικά γεγονότα της πόλης (Μακεδονικός Αγώνας - Μάχη των Γιαννιτσών), του επισήμανε το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων και του παρέδωσε σειρά βιβλίων της τοπικής ιστορίας, εκδόσεων της εταιρείας Φίλιππος.
Στη συνέχεια ο κ. Αράπογλου ξεκίνησε τη διαδρομή Γιαννιτσά - Ελευθεροχώρι, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη των εκτελεσθέντων, από τους Γερμανούς επίσης, 19 Ελευθεροχωριτών τον Μάρτιο του 1944.
Ο στόχος του Σπαρταθλητή - ιατρού είναι να διέλθει από 62 μαρτυρικές πόλεις, από τον Έβρο έως την Κρήτη, σε μια διαδρομή 3.000 χιλιομέτρων, που υπέστησαν ολοκαύτωμα και οι κάτοικοι τους δολοφονήθηκαν βάναυσα από τις ναζιστικές Γερμανικές δυνάμεις. Εγχείρημα καθαρά ανιδιοτελές και τα πάσης φύσεως έξοδα καλύπτει ο ίδιος.
Ο σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι, αφενός μεν να προβληθούν οι εν λόγω μαρτυρικές πόλεις και να τιμήσει τη μνήμη των αθώων και αγρίως δολοφονηθέντων Ελλήνων, αφετέρου δε να συμβάλει στην υποστήριξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών οφειλών, από το Κατοχικό Δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις.
Ακόμη να συμβάλει στη διατήρηση της μνήμης των επόμενων γενεών, μέσω δημοσιευμάτων, αλλά και  παρότρυνσης του Υπουργείου Παιδείας, να συμπεριλάβει στη διδακτέα ύλη τις ιστορίες του Ολοκαυτώματος των μαρτυρικών πόλεων και τις θηριωδίες των Ναζιστικών και Φασιστικών καθεστώτων, ούτως ώστε να αποτραπεί  στο μέλλον κάθε παρόμοια απόπειρα.
Ο κ. Αράπογλου, εν μέσω νεροποντής αναχώρησε για την επόμενη μαρτυρική πόλη."
Κων. Κάμτσης
Ι.Λ.Ε.Γ. Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ







Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.