Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δεν είναι μόνο ο σταυρός… (Άρθρο του Θωμά Σεβαστιάδη)



Η γενιά των 90, η γενιά που δεν έχουμε ακόμα πατήσει τα τριάντα, που μεγαλώσαμε ωριμάζοντας στην καρδιά της οικονομικής κρίσης έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για την κοινωνία των πολιτών που συγκροτείται. Μια γενιά που έχει σπουδάσει, εργάστηκε, ξανασπούδασε. Μια γενιά που κατατάσσεται στους σύγχρονους σκεπτόμενους πολίτες και δε φοβάται τη δουλειά παρά τους τρομακτικούς δείκτες ανεργίας και τα εφιαλτικά ποσοστά της εξόδου από την χώρα για αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης που δε θα κάνει «τα στραβά μάτια». 
Ο μέσος εικοσιπεντάρης και τριαντάρης διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας, προβληματίζεται και αγωνίζεται για την ισότητα των φύλων, εκπέμπει οικολογικές ανησυχίες και καταθέτει προτάσεις σε εθελοντικά ή συνδικαλιστικά όργανα του τομέα που υπηρετεί. 
Με όλες αυτές τις περγαμηνές πως γίνεται να 'σαι απολιτικ; 
Πώς καταδέχεσαι να μη διεκδικείς την πρόοδο και να μη μετέχεις στο όνειρο και στα σχέδιά σου; 
Δεν είναι μόνο ο σταυρός. Δεν είναι το αυθαίρετο συμπέρασμα της ομοιότητας όλων –που μεταξύ μας-, δε στέκει. Μπορείς να το ανακαλύψεις μόνος σου αυτό. Πράγματι όμως είναι κοινώς ομολογούμενο πως λείπει ο ορθά δομημένος και ειλικρινής πολιτικός διάλογος. Επιδίωξέ τον! Ανακάλυψε την αλήθεια. Αποκάλυψε το ψέμα και κατάγγειλέ το. Σταμάτα το «δε πάω. Άσε με». Περιόρισε και τοποθέτησε τους γραφικούς, αυτούς που σε πικραίνουν με την αυτάρεσκη πολιτική τους ρητορική στο περιθώριο. Στη δημοκρατία δεν ακούγεται η πιο δυνατή φωνή αλλά η φωνή των πολλών. 
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αναφέρουν πως η διαδρομή της πολιτικής είναι συναρπαστική. Δε θα διαφωνήσω. Ωστόσο, ίσως πρέπει να αλλάξει η οπτική προσέγγισης σ’ αυτή τη διαδρομή κάποια στιγμή. Που και που είναι αναγκαίο στο δρομολόγιο της πολιτικής να σηκώνονται οι παλιότεροι για να κάθονται οι νεότεροι. Κατάστησε τον εαυτό σου ενεργό ή ενεργότερο πολίτη με τη συμμετοχή σου στα δημοτικά, περιφερειακά ή και βουλευτικά ψηφοδέλτια. Διεκδίκησε το εκλέγεσθαι. Δε δίνω ρομαντική διάσταση στο θέμα, υπογραμμίζω απλώς την επιτακτική αναγκαιότητα. Το χρειάζεται ο Νομός Πέλλας, το χρειάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το απαιτεί η Ελλάδα μας. 
Με τόσα ερεθίσματα από την επιστήμη και την εργασία μετάτρεψε την αποχή σε συμμετοχή. Η ελληνική κοινωνία του 2030-2040 μας έχει περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη. Την δυσάρεστη πραγματικότητα των μεγάλων ποσοστών άρνησης συμμετοχής πρέπει να την εκδικηθούμε. Άλλωστε, μόνο μέσα από την συλλογική έκφραση, τη δημοκρατικά φρέσκια όψη μπορεί η γενιά μας να χαράξει πολιτική και να μη της την χαράζουν πια.
Θωμάς Σεβαστιάδης 
Φιλόλογος 
Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πέλλας «ΠΕΛΛΑ – ΔΗΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment