30.6.23

Σε προεκλογική τροχιά οι 4 δήμοι της ΠΕ Πέλλας - Οι κινήσεις των υποψηφίων δημάρχων


Έκλεισε ο κύκλος των εθνικών εκλογών με την ανάδειξη της νέας Βουλής και της νέας κυβέρνησης και (επαν)ερχόμαστε σε προεκλογική αυτοδιοικητική τροχιά που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών, με την κορύφωση της κινητικότητας των υποψηφίων δημάρχων στους 4 δήμους της ΠΕ Πέλλας.

Πολλοί είναι έως τώρα οι μνηστήρες στους δήμους του νομού μας οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ανακοινώσει επίσημα τις υποψηφιότητές τους, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο για το σύνολο των προσώπων που θα διεκδικήσουν τους δημαρχιακούς θώκους. Εν μέσω καλοκαιριού το σκηνικό που θα διαμορφωθεί προβλέπει συναντήσεις, παρουσίες σε εκδηλώσεις και τοπικά πανηγύρια, διεργασίες, ανακοινώσεις προγραμμάτων και υποψηφίων συμβούλων μέχρι την καθοριστική ημερομηνία κατάθεσης των ψηφοδελτίων (31 Αυγούστου). Στη συνέχεια και για 38 μέρες μέχρι την Κυριακή των εκλογών (8 Οκτωβρίου) το προεκλογικό "παιχνίδι" κορυφώνεται με περιοδείες και ομιλίες των υποψηφίων δημάρχων που δεν θα έχουν πια το άγχος του κλεισίματος των -αριθμητικά μεγάλων- συνδυασμών, αλλά και με το κυνήγι του σταυρού από την πλευρά των υποψηφίων συμβούλων.

Δήμος Πέλλας

Ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της ΠΕ Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, από χθες εισήλθε και δημοσίως σε προεκλογικό περιβάλλον με την ανακοίνωση 122 ονομάτων υποψηφίων  δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων. Ο επικεφαλής της παράταξης «Πέλλα- Μαζί Συνεχίζουμε» οργανώνει τις προτεραιότητές του για την πιο κρίσιμη περίοδο της -τρίτης κατά σειρά- θητείας του. Ο συνδυασμός του φαίνεται να είναι συμπαγής και δεν έχει εκφρασθεί κάποια διαφοροποίηση ή αποχώρηση συμβούλων, ενώ στο προσεχές διάστημα αναμένονται σταδιακές ανακοινώσεις ονομάτων υποψηφίων συμβούλων που θα τον πλαισιώσουν. Αν και ανήκει στον χώρο του κυβερνώντος κόμματος, ο Γρηγόρης Στάμκος προχωρά σε διεύρυνση του ψηφοδελτίου του προς το κέντρο με την ένταξη συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων στον συνδυασμό του που σηματοδοτούν την διεύρυνση αυτή. 

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο, Στάθης Καστερίδης εδώ και μεγάλο διάστημα, από την επομένη των προηγούμενων εκλογών θα λέγαμε, ξεκίνησε τον αγώνα του για την διεκδίκηση του δήμου Πέλλας, συγκροτεί τον συνδυασμό του και παρουσιάζει συνεχώς τοπικούς και δημοτικούς υποψηφίους από όλους τους κομματικούς χώρους ώστε να πάει στις εκλογές του Οκτώβρη με (αυτοδιοικητικά, πολιτικά και αριθμητικά κριτήρια) πολυσυλλεκτικό και πλήρες ψηφοδέλτιο. Αυτή την φορά ο αρχηγός του συνδυασμού «Πέλλα- Δήμος Για Όλους» παρουσιάζεται περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για την τελική έκβαση των εκλογών, με τους υποψηφίους του «οργώνει» όλον τον δήμο και έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους δημότες.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Θεοδωρίδης συγκροτεί και αυτός τον δικό του συνδυασμό «Πέλλα Μπροστά» μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από νυν αλλά και νέους υποψηφίους συμβούλους, με μεγάλη αισιοδοξία για την τελική έκβαση, όπως δηλώνει ο ίδιος. Είναι αποφασισμένος να «τρέξει» μέχρι τέλος την κούρσα διεκδίκησης του δήμου και διαψεύδει όσους ισχυρίζονται το αντίθετο. Δίνει καθημερινά παρόν σε αστικά κέντρα και χωριά του δήμου Πέλλας με την επικοινωνιακή άνεση που τον διακρίνει στις επαφές και συναντήσεις που έχει με υποψηφίους αλλά και με πολίτες.

Η νέα υποψηφιότητα (σε σχέση με το 2019) για το δήμο Πέλλας ακούει στο όνομα «Στάθης Φουντουκίδης», ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ανακοίνωσε επίσημα την κάθοδό του για τον μεγαλύτερο δήμο του νομού μας με την παράταξη «Μέλλον Δημιουργίας. Από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε μεγάλη εκδήλωση σε κέντρο των Γιαννιτσών, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών παρουσίασε (και παρουσιάζει καθημερινά σχεδόν) υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της παράταξής του, ενώ παράλληλα με παρεμβάσεις του ασκεί κριτική στον δήμαρχο και στην διοικούσα παράταξη.

Ο Γαβριήλ Τεκτερίδης, ενώ είχε προβεί επίσημα και δημόσια στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια στασιμότητα στις κινήσεις του οι οποίες είχαν κυρίως αναφορά στο διαδίκτυο, αλλά επίσης στις προσωπικές και τηλεφωνικές επαφές ή με sms.

Στον δήμο Πέλλας θεωρείται σίγουρη η κάθοδος της παράταξης που θα υποστηρίξει το Κ.Κ.Ε. Η πλέον πιθανή επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον Οκτώβρη του 2023 είναι η σημερινή δραστήρια δημοτική σύμβουλος, Ολυμπία Παπαδοπούλου. 

Να σημειωθεί τέλος ότι το προηγούμενο διάστημα «έτρεξαν» δημοσκοπήσεις από δύο εταιρείες (interview και Παλμός Ανάλυσις) σχετικά με τους υποψηφίους δημάρχους στο δήμο Πέλλας. Τα αποτελέσματα δεν έγιναν γνωστά αν και υπήρξαν σχετικές «διαρροές» χωρίς όμως κάτι επίσημο.

Δήμος Έδεσσας

Σε ότι αφορά στον δήμο Έδεσσας, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί καθώς ο Δημήτρης Γιάννου, ως γνωστόν, παραιτήθηκε από το αξίωμα του δημάρχου και ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ. Στην «μάχη» της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου, από την παράταξή του, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα ρεπορτάζ, είχε μπει ο σημερινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Φίλιππος Γκιούρος, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια επίσημη κίνηση ή δημόσια ανακοίνωση από την πλευρά του. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, επειδή τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις σε ότι αφορά στο πρόσωπο που τελικά θα ηγηθεί της διοικούσας παράταξης. Σημείο αναφοράς στα διάφορα σενάρια είναι τα ονόματα του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μουράτογλου και του Αντώνη Ρυσάφη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, άμεσα αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννης Τσεπκεντζής, βρίσκεται στο στάδιο συγκρότησης του συνδυασμού του με αρκετά νέα πρόσωπα που έχουν αξιόλογη δυναμική στην τοπική κοινωνία. Οι παρουσιάσεις υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων βρίσκονται σχεδόν σε καθημερινή βάση στην ατζέντα του και στον συνδυασμό του έχει κλείσει ονόματα και προσωπικότητες από όλους τους πολιτικούς χώρους που, αφενός σηματοδοτούν την «αλλαγή σελίδας και την μετάβαση στη νέα εποχή για τον δήμο Έδεσσας», όπως υποστηρίζει, αλλά παράλληλα έχουν και την εμπειρία που χρειάζεται για να γίνει αυτή. 

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Ρυσάφης θα διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα του δημάρχου. Πιθανολογείται όμως ότι μπορεί να ηγηθεί ψηφοδελτίου που θα συμπεριλαμβάνει υποψηφίους από τον συνδυασμό του Δημήτρη Γιάννου, αν κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό από την διοικούσα παράταξη. Ο Αντώνης Ρυσάφης στις προηγούμενες εκλογές είχε αναπτύξει μια σημαντική δυναμική και είναι αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρει να εκλεγεί δήμαρχος. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ξεκίνησε η παρουσίαση υποψηφίων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Τέλος, είναι σίγουρη η κάθοδος της παράταξης που θα υποστηρίξει το Κ.Κ.Ε. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» το 2019 και σημερινός δραστήριος δημοτικός σύμβουλος, Χαράλαμπος Τσιτσάγκας θα διεκδικήσει για μια ακόμη φορά το δημαρχιακό αξίωμα.

Δήμος Αλμωπίας

Αυτοδίκαια θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Χρήστος Μπάτσης, ο οποίος φιλοδοξεί να καταφέρει να "σπάσει" την παράδοση και να εκλεγεί δήμαρχος για δεύτερη θητεία, κάτι που έχει να γίνει στην Αλμωπία αλλά και στον πρώην δήμο Αριδαίας, πολλά χρόνια (από την διπλή θητεία του Γούλη Ιωαννίδη)! 

Ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπίνος δίνει τη δική του μάχη να επανέλθει εκ νέου στο δημαρχιακό θώκο με μεγαλύτερη εμπειρία όπως λέει, διορθώνοντας τα όποια λάθη του παρελθόντος. Οι επαφές του με στελέχη που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στον συνδυασμό του, συνεχίζονται.

Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παρούτογλου θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος και δηλώνει πολύ πιο έτοιμος για τον αγώνα του μέχρι την τελική νίκη, με πολλές αξιόλογες προσθήκες στο συνδυασμό του. Στο περιβάλλον του επικρατεί αισιοδοξία ότι θα είναι ο νέος δήμαρχος Αλμωπίας, κάτι που όπως λένε κύκλοι του περιβάλλοντός του, σηματοδοτήθηκε από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση και παρουσίαση υποψηφίων συμβούλων, στο Δασάκι της Αριδαίας.

Ο Ευάγγελος Προκοπίδης δηλώνει παρών -αυτή τη φορά ως επικεφαλής- καθώς δεν θα είναι υποψήφιος ο Σάκης Χατζηδημητρίου με τον οποίο εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο. Επιχειρεί να ηγηθεί ενός νέου πολυσυλλεκτικού συνδυασμού, παρουσιάζοντας ένα νέο μοντέλο διοίκησης, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Πρόσφατα, σε ειδική εκδήλωση, παρουσίασε την ονομασία και το λογότυπο της παράταξής του.

Η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" που πρόσκειται στο ΚΚΕ, θα συμμετέχει στις εκλογές για τον δήμο Αλμωπίας, με πιθανότερο επικεφαλής τον σημερινό δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Δρόσογλου.

Δήμος Σκύδρας

Η δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου, την οποία οι πολίτες του δήμου Σκύδρας το 2014 ψήφισαν και εξέλεξαν ως την πρώτη γυναίκα δήμαρχο, είναι σίγουρο ότι θέλει μια τρίτη θητεία. Αναμφισβήτητα είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και μπορεί να πάρει πάλι την έγκριση της τοπικής κοινωνίας για μια ακόμη θητεία με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, όπως είχε άλλωστε πράξει και στις προηγούμενες αναμετρήσεις. Πλεονέκτημά της είναι η πολύτιμη εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετεί από πολλές θέσεις τα τελευταία 20 χρόνια περίπου (το 2002 εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος). Δηλώνει «παρούσα» και στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, καθώς, δεν φαίνεται να «απειλείται» -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- από κάποιον αντίπαλο.

Τα ονόματα που ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι δήμαρχοι που μπορεί να σταθούν απέναντι στην κα Ιγνατιάδου είναι ο αν. Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας, Βαγγέλης Λόγγος ή η Φοροτεχνικός Μαρία Παπαδοπούλου.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σουμελίδης πιθανότατα θα είναι εκ νέου διεκδικητής του δήμου Σκύδρας στις επόμενες εκλογές με την -στηριζόμενη από το ΚΚΕ- «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Καρασαρλίδης που ήταν από τον κεντροδεξιό χώρο υποψήφιος στις εκλογές του 2019, φαίνεται ότι δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα στον δήμο Σκύδρας. 

Κεντρικός στόχος όλων των υποψηφίων δημάρχων, σε όλους τους δήμους, είναι να συγκροτήσουν έγκαιρα τους (πολυπληθείς) συνδυασμούς τους (που να σημειωθεί ότι πρέπει να καταθέσουν μέχρι 31 Αυγούστου 2023) αλλά, παράλληλα, μέσα από περιοδείες και επαφές να μιλήσουν με τους πολίτες και να τους παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους αλλά και να ακούσουν τα αιτήματά τους.

10 σχόλια:

  1. Οι εκλογές στην Εδεσσα έχουν τελειώσει ηδη. Η δεξιά στην πόλη δεν χάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μας αποκαλυψες τον δημαρχο

      Διαγραφή
    2. 8:55 Ποιος είναι ο δεξιός υποψήφιος της πόλης; Αυτός είναι και ο Δήμαρχος.

      Διαγραφή
    3. Με τον Μουράτογλου δεν γινεται,τζάμπα η προσπάθεια ,χαμένος από κούνια

      Διαγραφή
    4. Εχουμε πολλους

      Διαγραφή
    5. Μάλλον μόνο για τα σχόλια ήρθατε. Το άρθρο δεν το διαβάσατε.

      Διαγραφή

    6. Διάβασα με το άρθρο αλλά μεταφέρουμε τον παλμό

      Διαγραφή
  2. Καστερίδης ο επόμενος δήμαρχος Πέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε αυτός δεν βαρέθηκε να χάνει, εσύ δεν βαρέθηκες να ελπίζεις?

      Διαγραφή
  3. Σε κάθε Δήμο βρείτε 2-3 σπουδαία άτομα για καλούς συμβούλους κι αφήστε τους γερασμένους πασοκους του ΟΑΕΔ κλπ …..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.