Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μήνυμα Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Τα έντονα κι ακραία καιρικά φαινόμενα εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στη χώρα και στον πλανήτη μας. Και σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε τα έκτακτα προειδοποιητικά μετεωρολογικά δελτία να θεωρούνται πλέον συνήθη κι αναμενόμενα.

Απότομες αλλαγές και διακυμάνσεις του καιρού κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές κι ασυνήθιστες θερμοκρασίες για την εποχή τους, ανομβρία και παρατεταμένες περίοδοι ξηρασίας, πυρκαγιές ή περίοδοι διαρκών κι έντονων βροχοπτώσεων. Γενικότερα, αλλαγές και μεταμορφώσεις του καιρού που δείχνουν ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Αρκετές φορές μάλιστα λέμε κι ακούμε ότι πλέον οι εποχές αντί για τέσσερεις έγιναν δύο.

Εξαιτίας αυτών των φαινομένων συχνές είναι οι εκτεταμένες καταστροφές κι επιπτώσεις με την απώλεια ανθρώπινων ζωών κι ανυπέρβλητο κόστος στις υποδομές, στην οικονομία, στη βιοποικιλότητα.

Η χώρα μας πλήττεται αναλόγως. Στον τόπο μας η έξαρση των έντονων κι απότομων καιρικών φαινομένων των τελευταίων χρόνων, και μάλιστα των πρόσφατων μηνών, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα και κλιμακωτές επιπτώσεις στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Ήδη οι αγρότες μας είναι σε απόγνωση κι αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή.

Βεβαίως το περιβάλλον και η προστασία του είναι ένα ζήτημα τεράστιο και πολυσύνθετο. Ωστόσο η επικαιρότητα μας οδηγεί στην ανάδειξη περισσότερο αυτών των καταστάσεων. Και οι καταστάσεις αυτές, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή κρίσης, όπως συμπεραίνουν οι ειδικοί, πέρα από τη φυσική εξέλιξη των φαινομένων, οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Οφείλεται στις ασύμμετρες παρεμβάσεις, κι αυθαιρεσίες του ανθρώπου στο περιβάλλον με την αλόγιστη εκμετάλλευση κι εξάντληση των φυσικών πόρων, τη μόλυνση και τη ρύπανση της γης, του νερού και της ατμόσφαιρας.

Η φύση, υπομένει την καταστροφή, αναπτύσσει σε κάποιο βαθμό τις δικές της αντίρροπες δυνάμεις αντιμετώπισης, αφομοίωσης κι εξισορρόπησης, όμως πολλές φορές, από ένα σημείο και μετά αντιδρά κι εκδικείται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τις συσκέψεις κορυφής και τις κινητοποιήσεις, η διεθνής κοινότητα, οι παγκόσμιοι οργανισμοί και οι οικονομικοί κολοσσοί που έχουν και τη μεγάλη και κύρια ευθύνη δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών τους. Η παθητικότητα για πολλές δεκαετίες, η ολιγωρία, η αναβλητικότητα, τα ημίμετρα, οι συμβιβασμοί, τ΄αλλότρια συμφέροντα κι ανταγωνισμοί έχουν οξύνει δραματικότατα την κατάσταση.

Ο πληθυσμός της γης που πλησιάζει τα 8 δις θα κληθεί, αν δεν ληφθούν άμεσα, αποτελεσματικά και γενναία μέτρα, να ζήσει μέσα σ΄ένα εκρηκτικό, μη αναστρέψιμο περιβάλλον με συγκρούσεις, μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, ασθένειες, πείνα κ.ά., χωρίς όλα αυτά ν΄αποτελούν κινδυνολογία, εκφοβισμό των πολιτών ή σενάριο εξωπραγματικής ταινίας τρόμου.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα βεβαίως του περιβάλλοντος είναι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, η αξιοποίηση των φιλικών κι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, των επιφανειακών νερών, τους εδάφους και του αέρα. Οι τομείς της οικονομίας: γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, διαχείριση δασών, βιομηχανία, τουρισμός, μεταφορές πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως στα νέα περιβαλλοντικά δεδομένα. Απαιτούνται αντίστοιχα έργα και δράσεις. Δυστυχώς οι χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση – για να μιλήσουμε για το δικό μας τομέα αρμοδιότητας - υπολείπονται κατά πολύ των απαιτούμενων έργων και των πραγματικών περιβαλλοντικών αναγκών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ελληνικό Κράτος θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν γενναία όλες αυτές τις ενέργειες για την πράσινη, κυκλική, αειφόρο οικονομία. Επίσης τα έργα και οι δράσεις αυτές θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τη συνεισφορά και την κοινωνική ευθύνη κι ανταποδοτικότητα αυτών που αποκομίζουν υπερβολικά κέρδη κι όχι από τους απλούς πολίτες.

Βεβαίως καθημερινά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, όπως η ανακύκλωση, η επανάχρηση υλικών, η καθαριότητα, η ορθολογική χρήση του νερού, η εξοικονόμηση ενέργειας κ. ά. αφορούν όλους τους πολίτες, αφορούν όλους μας και γι΄αυτό το λόγο θα πρέπει να επιδεικνύουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα κι ευαισθησία.

Στη Σκύδρα, στο Δήμο μας, ο στρατηγικός σχεδιασμός έχει ως κέντρο την ανθρώπινη ανάπτυξη με βασική συνιστώσα την ευαισθησία στο περιβάλλον.

Σχεδιάζουμε, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, υλοποιούμε έργα – δράσεις και διεκδικούμε συνεχώς κάθε είδους χρηματοδότηση μέσα από τον ευρωπαϊκό κοινοτικό προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, την πολιτική προστασία, την ενημέρωση κι εστίαση του ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας στα θέματα της καθαριότητας, του εθελοντισμού, της αμοιβαιότητας, της προστασίας και του σεβασμού στην πολυμορφία και στην αφθονία της φύσης. Ευπρεπίζουμε κι ομορφαίνουμε σημεία και περιοχές σ΄όλη την επικράτεια του Δήμου μας συνεχίζοντας με αναπλάσεις, διαμορφώσεις, παιδικές χαρές και τόσα άλλα, όπως η αναβάθμιση της οδού Χαρωνίτου στο κέντρο της πόλης παράλληλα με τη σιδηροδρομική γραμμή, η κατασκευή παιδικής χαράς στο Άνυδρο κ.ά.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023, να τονίσω γενικότερα – διότι το περιβάλλον είναι ένα θέμα τοπικό και παγκόσμιο ταυτόχρονα - ότι ως πολίτες, ως κοινωνία, ως κράτη ανταποκρινόμενοι στις υποχρεώσεις μας απέναντι στη φύση και στο περιβάλλον εξαργυρώνουμε ως ένα βαθμό τη φιλοξενία που μας παρέχουν και συγχρόνως εκπληρώνουμε το καθήκον μας και διασφαλίζουμε τη δυνατότητα των επόμενων γενεών να ζήσουν σ΄ένα αειφόρο περιβάλλον που θα καλύπτει τις ποικίλες ανάγκες τους και το μέλλον της ανθρωπότητας!

Η Δήμαρχος Σκύδρας
Κατερίνα Ιγνατιάδου
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment