Μια διαφορετική εικαστική παρέμβαση έκαναν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΚ) Γιαννιτσών το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο.
Το πράσινο του αύλειου χώρου γέμισε με πίνακες ζωγραφικής μοναδικών έργων των μαθητών που με την στήριξη των καθηγητών τους, απέδειξαν το ταλέντο τους. Η περιοδική Έκθεση που αξίζει να επισκεφτείτε θα βρίσκεται στο χώρο για δυο ακόμη ημέρες, (Τρίτη και Τετάρτη 13 και 14 Ιουνίου) μόνο τις πρωινές ώρες, εφόσον η όλη δράση περιλαμβάνεται στην διδασκαλία των παιδιών.
Την Έκθεση επισκέφτηκαν και οι μαθητές του ΚΔΑΠΜΕΑ Γιαννιτσών μαζί με τους εκπαιδευτές τους. Η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε εικαστικά εργαστήρια που τα βοηθά να εκφραστούν και σε ομαδικές δράσεις είναι πολύ σημαντική.
Στο ΕΕΕΕΚ Γιαννιτσών φοιτούν παιδιά ηλικίας από 14 ως 22 ετών, ενώ μετά αυτή την ηλικία μπορούν να συνεχίσουν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ της ΔΗΚΕΠΑΠ, όπου κι εκεί γίνεται αξιόλογες δράσεις με την συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού.
Αξίζει να αναφερθεί πως η διδασκαλία των Εικαστικών στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) είναι για να γνωρίσει ο μαθητής τις Εικαστικές τέχνες και να εμβαθύνει σ’ αυτές μέσα από την ευρύτερη δυνατή εργαστηριακή δραστηριότητα έρευνας και δημιουργίας εικαστικών έργων, αλλά και μέσα από τη γνώση και την κατανόηση της Τέχνης, ώστε να καλλιεργήσει ο μαθητής την προσωπική του αισθητική έκφραση και ευαισθησία του ωραίου στη φύση και στη ζωή ως δημιουργός και ως θεατής.
Ειδικότερα με το μάθημα των Εικαστικών επιδιώκεται:
•Να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα του μαθητή, η παραγωγή καλλιτεχνικού έργου και η συμμετοχή του στις εικαστικές τέχνες.
•Να γνωρίσει ο μαθητής και να χρησιμοποιήσει όλα τα υλικά, τα μέσα, τις τεχνικές και τα εργαλεία σε ποικίλες μορφές.
•Να καλλιεργηθεί η ευαίσθητη ανταπόκριση, η κατανόηση, η κριτική προσέγγιση και η ανάλυση του εικαστικού έργου, αλλά και του φαινομένου της Τέχνης γενικότερα.
•Να κατανοήσει ο μαθητής την πολιτιστική διάσταση και τη συμβολή της Τέχνης στον Πολιτισμό μέσα στο χρόνο.
•Να κοινωνικοποιηθεί ο μαθητής μέσα από ομαδοσυνεργατικές εργασίες.
Η βιωματική μάθηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να οραματιζόμαστε νέες ευκαιρίες που συμβάλλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τους μαθητές αυτών των κέντρων και σε συνεργασία με ανάλογα σχολεία του εξωτερικού.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.