Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Γιαννιτσά: Συζητώντας για τον Πολιτισμό… (φωτο)



Για την Αριστερά ο πολιτισμός και οι Τέχνες αποτελούν δημόσιο κοινωνικό αγαθό. Άρα, έχουν όχι απαραίτητα κομματικό αλλά σίγουρα ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα και ρόλο! Την ίδια στιγμή ωστόσο, βιώνουμε ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό αφήγημα στο οποίο ο πολιτισμός περιθωριοποιείται, γιατί δεν έχει πάντα αξιόλογο οικονομικό και άμεσο κέρδος. Ειδικά τώρα, χάρη στην ανάγκη για συνολική ανάκαμψη της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την κρίση και την πανδημία, η καλλιτεχνική έκφραση εγκαταλείφθηκε και ακόμη χειρότερα, όταν εμφανίζεται, εργαλειοποιείται, αφού η πολιτεία ασχολείται με τον πολιτισμό, 
1) είτε ως αποκλειστικό τουριστικό προϊόν που φέρνει κέρδη, 
2) είτε για να προσφέρει εύπεπτα show για να ωραιοποιεί τη δεινή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες, 
3) είτε ακόμη για να χρησιμοποιεί τα προϊόντα της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέτρο και απόδειξη πατριωτισμού και εθνικοφροσύνης στον πολιτικό διάλογο. 
Αυτές οι διαστάσεις ανάμεσα σε άλλους προβληματισμούς και προτάσεις για την Τέχνη, τα μνημεία, τη μουσική, την εκπαίδευση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και το βιβλίο αναπτύχθηκαν στην κουβέντα που έγινε στο πάρκο του Αγίου Γεωργίου.  
Όπως διεκδικούμε και στο πρόγραμμα του Σύριζα, το κράτος οφείλει πρώτα απ’ όλα να θωρακίσει το δημόσιο χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως της διαχείρισής της, αντί της ληστρικής παραχώρησης με ανεξέλεγκτους συχνά όρους που πραγματοποιείται σήμερα. Ακόμη πρέπει να ενισχυθούν τα μουσεία και να ανασυγκροτηθεί η λειτουργία τους με εξωστρεφείς δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. 
Δεύτερον, απαιτείται να οργανωθεί η καλλιτεχνική εκπαίδευση με συνολική μεταφορά στο Υπουργείο Παιδείας, τόσο σε ανώτερο επίπεδο με ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων, ίδρυση Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών (πάγιο αίτημα της Αριστεράς και του κινήματος των καλλιτεχνών δεκαετίες τώρα) και διαβάθμιση των πτυχίων των σχολών Θεάτρου, Κινηματογράφου, Χορού και Ωδείων. Μόνο έτσι μπορούν να διασφαλιστούν και τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται στο χώρο της Τέχνης. 
Τρίτον, ενίσχυση των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλους τους τύπους σχολείων με αξιοποίηση εξειδικευμένου προσωπικού και επαναφορά άμεσα των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο λύκειο. 
Τέλος, συγκρότηση εθνικής πολιτικής για το βιβλίο, τις βιβλιοθήκες και τις εκδόσεις με εφαρμογή του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο σύνολο της παραγωγής και διάθεσης του βιβλίου. 
Τα ζητήματα πολιτισμού, ωστόσο δεν λύνονται απλώς με κεντρικό νομοθετικό πλαίσιο. Γι’ αυτό και σε τοπικό επίπεδο απαιτείται χαρτογράφηση των πολιτιστικών συλλόγων, των καλλιτεχνικών ομάδων, των δημιουργικών συλλογικοτήτων, με στόχο την δημιουργία Κοινοτήτων Πολιτισμού με ευθύνη του ΥΠ.ΠΟ. και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος πρέπει πλέον να παρέχει «στέγη» και κίνητρα στους καλλιτέχνες και ειδικά τους νέους, ώστε να μπει ο πολιτισμός στην καθημερινότητα όλων μας. Δε μπορεί ο πολιτισμός να περιθωριοποιηθεί ως χόμπι μιας μικρής και αποκομμένης ελίτ.  
Η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει μια συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, αρκεί να συνεχίσουμε όλοι μας την προσπάθεια και αύριο. 
Ο.Μ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Στην ανοιχτή εκδήλωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιαννιτσών με θέμα τα Γράμματα και τις Τέχνες και τίτλο «Συζητώντας για τον πολιτισμό», που διοργανώθηκε την Τετάρτη 21 Ιουνίου και ώρα 8:00μ.μ. στο Πάρκο Αγίου Γεωργίου στα Γιαννιτσά, ομιλήτριες/ές ήταν οι:
- Αμοιρίδου Αναστασία, εικαστικός
- Ανδρόνογλου Γιάννη, Δρ. μουσικολογίας
- Αχτσιόγλου Πάνος, κριτικός κινηματογράφου
- Βασιλειάδης Δημήτρης, βιβλιοπώλης
- Πετρόπουλος Γιάννης, εκπαιδευτικός & συγγραφέας
- Τριανταφυλλίδου Μαρία, αρχαιολόγος
- Χατζηλιάδου Αναστασία, θεατρολόγος & σκηνοθέτιδα
- Χατζημωυσιάδης Παναγιώτης, εκπαιδευτικός & πεζογράφος








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε......ότι κάνουν πολιτισμό και....μετά πήγαν για τσίπουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.