Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δυσκολεύεται η βιομηχανία να βρει ροδάκινα, ελάχιστη τα 40 λεπτά στην Κατερίνα



Αρκετά κάτω και από την αναμενόμενη δείχνει να είναι η φετινή παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων, κάτι που υποχρεώνει με το καλημέρα την μεταποιητική βιομηχανία να αναπροσαρμόσει την τακτική της και να πληρώσει υψηλότερη τιμή στους παραγωγούς σε σχέση μ’ αυτή που σχεδίαζε η αρχικά η ΕΚΕ (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος).
Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν την ΕΚΕ να συνεδριάζει εσπευσμένα (δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα) προκειμένου να διαμορφώσει τη στρατηγική του κλάδου στη φετινή καμπάνια, χωρίς να μπουν σε κίνδυνο οι παραλαβές.
Για πρώτη φορά μάλιστα, προβεβλημένοι παράγοντες του κλάδου αναγνωρίζουν την ανάγκη να αναθεωρηθεί το συντομότερο η τιμολογιακή πολιτική και να ξεκινήσει αρκετά πιο ψηλά, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ακόμα και η τιμή παραγωγού για τις πρώιμες ποικιλίες όπως η Κατερίνα.
Αυτών λαμβανομένων υπόψη, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα 40 λεπτά θα είναι η αφετηρία για τις τιμές παραγωγού, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η πορεία των πραγμάτων κατά τη διάρκεια της σεζόν και μέχρι να φθάσουν στα εργοστάσια και οι όψιμες – ορεινές ποικιλίες. Γνώστες της αγοράς δεν αποκλείουν πάντως, η τιμή για τα Everts και ειδικά αυτά που προέρχονται από περιοχές όπως το Αμύνταιο, όπου επίσης υπήρξαν φέτος μεγάλες απώλειες -λόγω καιρού- η τιμή στα στέκια να εκτιναχθεί μέχρι και τα 60 λεπτά το κιλό.
Άλλωστε καταλυτικό ρόλο αναμένεται να παίξει το επόμενο διάστημα και όσο οι κοπές θα αυξάνονται, η έλευση ή μη «μουστερήδων» από τα Βαλκάνια, οι οποίοι και τη περασμένη χρονιά, σε κάποιες περιπτώσεις, είχαν τινάξει τη μπάγκα στον αέρα.

Με τις ευχές Σταμενίτη
Δεδομένη θεωρείται, πάντως, μια γενναία αύξηση της φετινής τιμής στο συμπύρηνο ροδάκινο και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί πια από την αγορά είναι το πόσο παραπάνω από τα 33 λεπτά, που διέρρευσαν, ως πρόθεση της βιομηχανίας, θα «γράψουν» οι πρώτες τιμολογήσεις στο τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου και αν θα έχουν το 4 μπροστά.
Η δυναμική των πραγμάτων, όσο προχωράει η συγκομιδή, είναι τέτοια που ενισχύει τη θέση των παραγωγών και «κονιορτοποιεί» το βασικό αφήγημα περί «ικανοποιητικών όγκων παραγωγής», πάνω στο οποίο χτίστηκε, όλο το προηγούμενο διάστημα, η στρατηγική της μεταποίησης για να δημιουργηθεί κλίμα περιορισμένων προσδοκιών στις τιμές.
Καθημερινά στα κέντρα συλλογής του προϊόντος που διαθέτουν ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, αλλά και μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα με τα γνωστά «στέκια», αν και μαζεύεται η Κατερίνα, μια από τις ποικιλίες με συνήθως μεγάλο τονάζ, η ροή των φορτηγών υπολείπεται σημαντικά των αρχικών υπολογισμών και αντί για 10 μετρούν 6 ή 7 φορτία.
Ένα ακόμη σημάδι που πιστοποιεί την μικρότερη παραγωγή φέτος είναι και το γεγονός ότι, ενώ τέτοια εποχή πέρυσι οι μονάδες επεξεργασίας είχαν γεμάτα τα ψυγεία τους και πολλές φορές διέκοψαν τις παραλαβές γιατί δεν προλάβαιναν να επεξεργαστούν τα ροδάκινα, η εικόνα σήμερα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, με την αγωνία, πλέον, για την προμήθεια πρώτης ύλης στα εργοστάσια πολλές φορές να χτυπάει κόκκινο.
Έτσι, οι αρχικές τοποθετήσεις περί μείωσης της παραγωγής κατά 15%-20%, έχουν πλέον μετατοπιστεί στο 35% - 40%, κάτι που με αναγωγή δίνει μια παραγωγή στους 300.000 τόνους, εκ των οποίων ένα ποσοστό είναι το απολύτως καθαρό συμπύρηνο ροδάκινο, καθώς υπάρχουν και πολλά που είναι σημαδεμένα από το χαλάζι.
Όπως εκτιμούν παραγωγοί με τους οποίους συνομίλησε η Agrenda, αυτό σημαίνει πως κατά μέσο όρο η παραγωγή στα κτήματα φέτος δεν θα υπερβεί τους 2,5 τόνους το στρέμμα και με δεδομένο ότι το κόστος καλλιέργειας ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το στρέμμα στα καλά φροντισμένα δέντρα, αν συνυπολογιστούν και οι αποσβέσεις, τα 40 λεπτά το κιλό ως τιμή παραγωγού, μόλις που θα καλύπτουν τα έξοδα και ίσως να μην αρκεί να βάλει πλάτη μόνο η μεταποίηση, αλλά και η πολιτεία.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των παραγωγών δείχνει να έχει ωριμάσει και στο επίπεδο της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος, η οποία κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, όπως όλα δείχνουν, θα υποχρεωθεί να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, σε σχέση με τις αρχικές της προθέσεις.
Στην εκτίμηση αυτή κατατείνει και η φράση που φέρεται να εκστόμισε ο συνήθως πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του πρόεδρος της ΕΚΕ, στην κλειστή σύσκεψη που συγκάλεσε η Εθνική Επιτροπή Συμπύρηνου Ροδάκινου της ΕΘΕΑΣ, την Τρίτη 18 Ιουλίου στη Βέροια. Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη, ο Κώστας Αποστόλου απαντώντας στα παράπονα των συνομιλητών του ότι δεν είναι δυνατόν να έχει αρχίσει η συγκομιδή εδώ και 15 ημέρες και να μην είναι γνωστή η τιμή του προϊόντος, είπε με νόημα πως «όσο πιο πίσω πάμε με τις ανακοινώσεις, είναι καλύτερα για τον παραγωγό».
Αν και η αποστροφή του αυτή, ερμηνεύτηκε ως «κλείσιμο του ματιού» για αύξηση της τιμής του προϊόντος, για την «ταμπακιέρα», ο πρόεδρος της ΕΚΕ απέφυγε και πάλι να μιλήσει καθαρά, οχυρωμένος πίσω από το επιχείρημα περί απειλής κυρώσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αν ανακοινωθεί επίσημα ενιαία τιμή από τις βιομηχανίες.
Για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος, όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ΕΘΕΑΣ και η ΕΚΕ να συνυπογράψουν κοινή επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία θα ζητείται η τελευταία να ορίσει υπό ποιες προϋποθέσεις μια διαπραγμάτευση των μεταποιητών και των παραγωγών για το θέμα της τιμής, δεν θα συνιστά παράβαση του νόμου περί εναρμονισμένης πρακτικής. Εφόσον υπάρξει θετική απάντηση σχετικά σύντομα, οι δύο πλευρές θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι και θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο.
Όσον αφορά στα άλλα θέματα που εξετάστηκαν στη σύσκεψη, όπως μας είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, «από την πλευρά της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου ετέθη επίσης το θέμα του προσδιορισμού του πλαισίου λειτουργίας των προμηθευτών της βιομηχανίας με πρώτη ύλη, με έμφαση στα «στέκια», αλλά και της ανάγκης να υπογράφονται συμφωνητικά μεταξύ ομάδων παραγωγών και βιομηχανιών, σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις ποσότητες και την τιμή και να αναρτώνται αυτά στο Taxis, πριν από την έναρξη της συγκομιδής. Για το τελευταίο ζητήθηκε η παρέμβαση της πολιτείας, καθώς οι μεταποιητές δεν το δέχονται. Συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη να καταρτιστεί μια μελέτη σχετικά με το ποια είναι τα προβλήματα που θα προκύψουν στις καλλιέργειες της περιοχής από την κλιματική αλλαγή και τί μέτρα πρόληψης πρέπει να ληφθούν».
Η παρουσία του υφυπουργού στη σύσκεψη έδωσε τη δυνατότητα στους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών να θέσουν και ζητήματα όπως η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, καθώς και η επαναπροκήρυξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, με πιο ευέλικτους όρους, ώστε να μην έχει την τύχη που είχε η προηγούμενη απόπειρα.
Για το θέμα του ΕΛΓΑ ο κ. Σταμενίτης δήλωσε πως οι πρωτοβουλίες για τη ψηφιοποίησή του και την αναθέωρηση του κανονισμού του θα έχουν αναληφθεί εντός του 2023, ενώ άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξει και δεύτερη ευκαιρία για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. «Ήρθαμε εδώ να καθορίσουμε ένα οδικό χάρτη για τα ζητήματα που απασχολούν τους εμπλεκόμενους με την παραγωγική διαδικασία του συμπύρηνου ροδάκινου. Ξεκινά ένας μεγάλος δρόμος και είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να βρούμε μικρές ή μεγαλύτερες λύσεις στα περισσότερα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί και μεταποίηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταμενίτης, ο οποίος φέρεται να έκανε λεπτομερή αναφορά και στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τους αγρότες σε σχέση με τη φορολογία και τα εργαλεία χρηματοδότησης.
Πηγή: agronews.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.