Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών


Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας είχε επιδεινωθεί σε ακραίο βαθμό με την ίδια να βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη.
Η Μαριάνα Βαρδινογιάννη ήταν πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας και κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Το 2020 βραβεύτηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα.
Δραστηριοποιούταν επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.

Οι σπουδές της και ο γάμος με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.ωΣπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο.
Ήταν παντρεμένη με τον μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil και εφοπλιστή, με τον οποίο απέκτησε 5 παιδιά : το Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), το Γιώργο (1967), το Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Διεθνείς και εθνικές δραστηριότητες
Ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος διαφόρων συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών:η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.
Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά. Δραστηριοποιούταν επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia», κ.ά.

Εγκαίνια του 1ου κέντρου κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας
Είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Επίσης, είχε τιμηθεί από τη Γαλλική Προεδρία ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Το 2015 προήχθη στη τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 comments:

  1. Αυτά είναι βιογραφικά! Σου ανοίγουν τις πύλες του παραδείσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είσαι μοσχάρι και το ξέρει όλος ο κάμπος, η γυναίκα έσωσε εκατοντάδες παιδάκια με καρκίνο την ώρα που εσύ πουλούσες θεωρίες για φύκια σε κάνα δεκαριά ομοίους σου. ΥΓ συγνώμη από τα μοσχάρια που τα συγκρίνω μαζί σου.

      Διαγραφή
    2. Γραφικέ με τις δήθεν αριστερές θέσεις 🖕🖕🖕που δεν σε λογαριάζει κανένας εσύ και το πουλί σου εισαι.Η γυναίκα αφιέρωσε τον χρόνο και τα πλούτη της για να σώζει παιδιά με Καρκίνο! Η κακία σου φτάνει να τα βάζεις με πεθαμένο άνθρωπο φαντάσου τι πάτο έχεις πιάσει.

      Διαγραφή
    3. Τον χρόνο και τα πλούτη του συζύγου της τα αφιέρωσε για να οικοδομήσει ένα ψευτοφιλανθρωπικό προφίλ δωρεών για την οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία μας βομβάρδιζε συνεχώς μέσω του MEGA παλαιότερα και του STAR και του ALPHA πρόσφατα (τα οποία ανήκουν στον όμιλο Βαρδινογιάννη) για τις ενέργειες της για το ογκολογικό παίδων και τις συναυλίες του Ζαν Μισέλ Ζάρ (άλλος πρέσβης της UNESCO).
      Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας φάνηκαν φέτος τον Μάρτιο όταν με ψήφους αποκλειστικά και μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ιδιωτικοποιήθηκε η μοναδική ογκολογική κλινική παίδων της χώρας μας, αυτή του νοσοκομείου Αγία Σοφία στην Αθήνα.
      Τα πλούτη του συζύγου της προέρχονται από την αισχροκέρδεια στην διϋλιση πετρελαίου την οποία πληρώνουμε εμείς δεκαετίες τώρα. Τα καθαρά κέρδη (μετά την αφαίρεση των φόρων) της Μότορ Όιλ για την περυσινή χρήση έφτασαν τα 967 εκατομμύρια Ευρώ. Πόσο πιό λιανά να στο κάνω για να το αντιληφθείς ότι τα “πλούτη” της προέρχονται από το δικό μας πορτοφόλι.
      Εκτός και αν είσαι μέτοχος της Μότορ Όιλ και λαμβάνεις βαρβάτο μέρισμα...

      Διαγραφή
    4. ρε γραφικέ πέθανε μια γυναίκα που έσωσε εκατοντάδες παιδάκια απο καρκίνο! και εσυ ασχολείσαι με το που βρήκε τα λεφτά ο άντρας της! βλάκας γεννήθηκες η έγινες μετά ;

      Διαγραφή
    5. Τα παιδιά τα σώζει η επιστήμη και το ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό.

      Διαγραφή
    6. Τελικά βλάκας γεννήθηκες

      Διαγραφή
  2. Ὅλα τὰ ἀνθρώπινα πράγματα εἶναι παροδικὰ καὶ δὲν ὑπάρχουν μετὰ τὸν θάνατο.
    Οὔτε τὰ πλούτη παραμένουν, οὔτε ἡ δόξα μᾶς συνοδεύει,διότι ὅταν ἔρχεται ὁ θάνατος ὅλα αὐτὰ θὰ ἐξαφανιστοῦν.
    Γι᾿ αὐτὸ ἂς φωνάξουμε στὸν ἀθάνατο βασιλιὰ καὶ Χριστό μας, αὐτὸν ποὺ πῆρε ἀπὸ ἐμᾶς ἂς ἀναπαύσει ἐκεῖ ποὺ ὑπάρχει ἡ κατοικία ὅλων αὐτῶν ποὺ γεύονται τὴν εὐφροσύνη τῆς βασιλείας Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε ψεκα με πολυτονικό είσαι ακόμη; τόσο ψεκασμό και δεν έχει πιάσει τόπο

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.