Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με καλές αποδόσεις ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός σε Πέλλα και Κιλκίς (βίντεο)



Με καλές αποδόσεις 300 με 500 κιλά το στρέμμα, σε περιοχές της Πέλλας και του Κιλκίς, παρά τις αντίθετες προβλέψεις λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, ολοκληρώθηκε και φέτος ο αλωνισμός των σιτηρών. 
Το σιτάρι είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος και σήμερα αποτελεί το δεύτερο σε συγκομιδή δημητριακό μετά από τον αραβόσιτο (στην Ελλάδα είναι πρώτο σε καλλιέργεια).
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται δύο είδη: το Τriticum durum ή σκληρό σιτάρι και χρησιμοποιείται κυρίως στην μακαρονοποιία και το Triticum aestivum ή μαλακό σιτάρι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού.
Ο αλωνισμός του γίνεται συνήθως το καλοκαίρι από τον Ιούνιο μέχρι και τον Ιούλιο και γίνεται όταν το ενδοσπέρμιο είναι σκληρό και έχει υγρασία 25%-35%. Στις μέρες μας ο θεριζοαλωνισμός του ξεκινάει περίπου 7 ημέρες αργότερα, ώστε να πέσει η υγρασία ακόμα περισσότερο, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι, δυσκολεύει την όλη διαδικασία. 
Η αποθήκευση του σπόρου πρέπει να γίνεται όταν η υγρασία είναι κάτω του 14% και γίνεται μέσα σε ειδικά σιλό, σε σακιά ή ακόμα και χύμα μέσα σε αποθήκες.

Στο βίντεο Agronomistas το θεριζοαλωνιστικό συγκρότημα του Χρήστου Κουκουλεκίδη επί το έργον στον Άγιο Πέτρο.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Παραμύθια αυτά που γράφετε φέτος όλοι οι σιτοπαραγωγοι είναι μέσα με το κεφάλι 200 κιλά. Ανά στρέμμα δεν είναι παραγωγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο Κιλκίς που στο καλό είδατε 300-500 κιλά εκτός από τα ποτιστικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.