Εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υπουργική Απόφαση (Αριθμ.65581) στην οποία αναφέρονται όλα τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων».
Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση είναι:
- Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
- Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
- Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
- Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
- Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας
Τι θα ισχύσει με το Δημόσιο
Ενόψει του επερχόμενου καύσωνα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.
Τα παραπάνω τίθενται σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Ε.Μ.Υ.) σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα, βάσει της εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών κατά τις ημέρες που σημειώνονται ακραία υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών κελσίου. (Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, Σάββατο 15 Ιουλίου).
Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.
Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε για παροχή τηλεργασίας. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17:00).
Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.
Εξυπακούεται ότι οι ως άνω οδηγίες δεν δύνανται να τύχουν ευθέως εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους, τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Δείτε ΕΔΩ τη σχετική υπουργική απόφαση
Έναν πολύ χρήσιμο χάρτη γεμάτο γνώση, παρουσιάζει το meteo.gr στην κεντρική του σελίδα, στην οποία αποτυπώνεται ο χάρτης των μέγιστων θερμοκρασιών της χώρας μας και ταυτόχρονα ο πληθυσμός ο οποίος επηρρεάζεται από τις αντίστοιχες μέγιστες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον χάρτη 7.6 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα βιώσουν θερμοκρασίες από 39-41 βαθμούς Κελσίου και 7.4 χιλιάδες θα τη βγάλουν με μόλις 31 βαθμούς μέγιστο. Είναι αυτοί οι ηλικιωμένοι που συνεχίζουν να κατοικούν τα τελευταία ορεινά χωριά μας, τα οποία εμείς οι υπόλοιποι τα εγκαταλείψαμε στο κυνήγι του χρήματος στα τσιμεντοποιημένα πεδινά στα οποία κόβουμε τα ελάχιστα εναπομείναντα δέντρα για να δημιουργηθούν πλακοστρωμένες πλατείες στις οποίες θα απολαμβάνουμε τον κρύο καφέ μας συνοδεία ανεμιστήρων που πετάνε νερό. Ίσως η απάντηση στην κλιματική καταστροφή είναι ένα πραγματικό ανθρώπινο τσουνάμι, το οποίο θα μας οδηγήσει πίσω σε μια απλή ζωή κοντά στη φύση, δίχως τις "ανέσεις" τις οποίες πρέπει να χρυσοπληρώσουμε καθώς καταναλώνουμε όλο και περισσότερη ενέργεια, μακριά από την αγορά του χρήματος και την εκμετάλλευση των φτωχών ανθρώπων που αυτή συνεπάγεται. Να οικειοποιηθούμε πάλι τη φύση. Να βάλουμε ένα ΣΤΟΠ στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της πρός όφελος των πλουσίων.
ΑπάντησηΔιαγραφή