Αισθητή αύξηση, άνω του 56%, σημείωσε το 2022, σε σχέση με το 2021, η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, με την ποικιλία «Ξινόμαυρο» να κυριαρχεί έναντι της «Νεγκόσκας». Αναλυτικότερα, η παραγωγή κρασιών, που φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη «ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ», έφτασε πέρυσι στους 164,5 τόνους, με τα αμπέλια του Ξινόμαυρου να εισφέρουν τους 120 από αυτούς (έναντι περίπου 118 το 2021) και της Νεγκόσκας τους υπόλοιπους 43,9 (έναντι 55,4 την προηγούμενη χρονιά), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).
Η διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου και κατάταξης οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ για το 2022 πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο οινοποιείο των αδερφών Τάτση. Μάλιστα, τα επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία που εξετάστηκαν, συγκέντρωσαν βαθμολογία υψηλότερη του μέσου όρου. «Αγέρωχα, εκκεντρικά, ιδιαίτερα και ξεχωριστά, τα κρασιά της Γουμένισσας που ανήκουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιβεβαίωσαν και το 2022 πως ικανοποιούν τις πιο υψηλές απαιτήσεις της αγοράς τόσο της εγχώριας, όσο και του εξωτερικού (…) Το ιδιαίτερο προφίλ των οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά στη φετινή διαδικασία» ανέφεραν μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εξηγεί ότι ήδη πριν από την αναγνώριση του ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ εν έτει 1979, η ποικιλία «Νεγκόσκα» χρησιμοποιείτο πολύ στα κρασιά που παρήγε η περιοχή. Σήμερα, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως ΠΟΠ Γουμένισσα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα και είναι αυτό το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα κρασιά ΠΟΠ της Νάουσας και του Αμυνταίου. Στην περιοχή του Κιλκίς χονδρικά καλλιεργούνται, όπως επισημαίνει, περίπου 1300 στρέμματα με την ποικιλία «Ξινόμαυρο» και 400 με «Νεγκόσκα», ενώ το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αμπελοκαλλιέργεια βαίνει έντονα αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. «Μόνο η Ομάδα Παραγωγών του Κιλκίς συγκόμισε πέρυσι περίπου 1400 τόνους σταφυλιών, έναντι περίπου 700 πρόπερσι» ανέφερε ενδεικτικά.
Στο Κιλκίς το 90% των αδειών για νέες φυτεύσεις οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2023
Ο κ.Ιωαννίδης υπενθύμισε πως περίπου το 90% του συνόλου των αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2023, σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν σε αμπελοκαλλιεργητές του νομού Κιλκίς. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν άδειες νέων φυτεύσεων για συνολικά 471,2 στρέμματα. Απ’ αυτά, το μερίδιο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς αντιστοιχούσε σε 421,9 στρέμματα. Σε πανελλήνιο επίπεδο (5.200 στρέμματα) το Κιλκίς έλαβε το 9% του συνόλου, γεγονός που όπως επισημαίνει ο Βασίλης Ιωαννίδης, «αποδεικνύει την έντονη δυναμική που αναπτύσσει η αμπελουργία στον νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ομάδα Παραγωγών “Εύφορη Γη”, που έχει συμβάλλει στην αλλαγή του αμπελοοινικού τοπίου στην περιοχή. Είναι δε, ενδεικτική της τάσης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, στον “πυρήνα” της οποίας εντοπίζεται η σημαντική ζήτηση των οινοποιείων της Ελλάδας για τα σταφύλια που προέρχονται από την περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς».
Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της επιτροπής που έκανε τον οργανοληπτικό έλεγχο, οινολόγος Θωμάς Λίγας, όπως και τα μέλη της, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Τάσκος, Νικόλαος Μπέρσος και Ανδρέας Πάντος, υπογράμμισαν πως το 2022 ήταν χρονιά υψηλού επιπέδου για τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ χαρακτηριστικά όπως «νεανικότητα, φρεσκάδα, ελπιδοφόρα ρουστίκ “πινελιά” , ενδιαφέρουσες οξύτητες, απαιτητική οσφρητική δεινότητα και τεράστια πρόοδο στον χαρακτήρα της συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ έχουν πολύ καλή χρωματική ένταση, αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα, όχι υψηλές ή επιθετικές οξύτητες και τανίνες σε πολύ καλό βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για κρασιά με ενδιαφέροντα στοιχεία.
Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2022 είναι τα εξής: Αμπελουργική Οινοποιητική Αγροτουριστική Χατζυβαρύτης Α.Ε., Αϊδαρίνης Χρήστος, Τάτσης Π. & Τάτσης Σ. ΙΚΕ, Μπουτάρης Οινοποιεία Α.Ε., Κυρ – Γιάννη Α.Ε, Μικρό Κτήμα Τίτου “Β.Τσακτσαρλής-Ε.Γεροβασιλείου” και Βαλτάρας Αλέξανδρος.
Το Συμβούλιο των υπουργών έδωσε σήμερα την τελική του έγκριση σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή. Αυτό σημαίνει ότι το 2024, μια θύρα USB-C θα καταστεί υποχρεωτική για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ακουστικά. Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή κάθε φορά που κάποιος αποκτά νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοια συσκευή: τα πάντα θα μπορούν μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή.
Η ύπαρξη κοινού φορτιστή θα διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
- Οι νέοι κανόνες -
Οι νέοι κανόνες θα κάνουν υποχρεωτική τη θύρα φόρτισης USB-C για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες συσκευές θα μπορούν να φορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή. Για να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι ακριβώς αγοράζουν, η οδηγία εισάγει ένα εικονόγραμμα που προσδιορίζει εάν μια νέα συσκευή συνοδεύεται από φορτιστή και μια ετικέτα που υποδεικνύει την απόδοση φόρτισης.
Η οδηγία επιτρέπει επίσης στους καταναλωτές να επιλέξουν εάν θα αγοράσουν μια νέα συσκευή με ή χωρίς φορτιστή. Αυτό όχι μόνο θα εξοικονομήσει χρήματα από τους καταναλωτές, αλλά θα μειώσει επίσης τα ηλεκτρονικά απόβλητα που σχετίζονται με την παραγωγή, τη μεταφορά και την απόρριψη των φορτιστών. Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν αυτός ο διαχωρισμός των πωλήσεων θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός.
Αν και γίνεται πιο δημοφιλής, η ασύρματη φόρτιση δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί σε όλες τις συσκευές. Για να μπορέσει αυτή η τεχνολογία να γίνει διαθέσιμη για περισσότερες συσκευές, η Επιτροπή θα εργαστεί για την εναρμόνιση της ασύρματης φόρτισης για ηλεκτρονικές συσκευές και τη διαλειτουργικότητα με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις.
- Κατηγορίες σχετικών συσκευών -
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν για ένα ευρύ φάσμα φορητών συσκευών:
- κινητά τηλέφωνα
- ταμπλέτες και ηλεκτρονικοί αναγνώστες
- ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών
- ακουστικά και φορητά ηχεία
- ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια
- φορητά συστήματα πλοήγησης
Επιπλέον, όλοι οι φορητοί υπολογιστές θα καλύπτονται επίσης από τους νέους κανόνες 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.
- Ιστορικό -
Το 2020, οι καταναλωτές της ΕΕ αγόρασαν περίπου 420 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσο όρο, διαθέτουν τρεις φορτιστές για να φορτίζουν αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές - εκ των οποίων χρησιμοποιούν τακτικά δύο. Παρόλα αυτά, το 38% των καταναλωτών αναφέρει ότι αντιμετώπισε προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος συμβατός φορτιστής. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για έναν κοινό φορτιστή.
Στις 26 Ιανουαρίου 2022, λιγότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, τα κράτη μέλη συμφώνησαν ομόφωνα για τη θέση του Συμβουλίου σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή.
Στις 7 Ιουνίου 2022, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την οδηγία για τον κοινό φορτιστή, η οποία εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ στις 29 Ιουνίου 2022.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.