10.9.23

Μέτρα στήριξης πληγέντων: Στεγαστική συνδρομή, επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης, αναστολή ΕΝΦΙΑ


Το κράτος θα είναι δίπλα στους πολίτες που πλήγηκαν και γρήγορα, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του από το Λάρισα Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας , λέγοντας ότι αύριο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.

Θα καλυφθούν και αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω του ΕΛΓΑ, θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα για τη διαδικασία, χωρίς πολλή γραφειοκρατία, επισήμανε, ο πρωθυπουργός όπως παρουσίασε μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων.
Την Τρίτη θα είμαι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχω συνομιλίες με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία η οποία σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή. Η κατάσταση απαιτεί και από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε σε θέματα δημόσιας υγείας, για να είναι οι πολίτες ασφαλείς και υγιείς. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το θέμα της καύσης των ζώων που χάθηκαν από την κακοκαιρία, είπε ακόμη.
Πάντως ο πρωθυπουργός δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνει ούτε καν απολογισμό των εγκληματικών πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης του. Κι όλα αυτά ενώ η Θεσσαλία είναι ακόμα βουτηγμένη στη λάσπη και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 15.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός έφυγε από το χώρο άμεσα δηλώντας ότι θα πάει στην Αλεξανδρούπολη και άφησε τους υπουργούς να κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις!
Τέλος γνωστοποίησε πως θα βρεθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ.

Οι δηλώσεις των υπουργών
Το περίγραμμα του προγράμματος στήριξης θα εξειδικεύσουν οι κύριοι Τριαντόπουλος -για τα μέτρα άμεσης στήριξης- και Λιβάνιος, για τα κονδύλια και τα μέσα που θα διατεθούν στους δήμους της Θεσσαλίας και την Περιφέρεια.
Τα μέτρα θα κινηθούν σε τρεις άξονες, τα άμεσα μέτρα στήριξης για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών, τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης για τις περιουσίες και τις υποδομές, αλλά και για την αντιπλημμυρική/αντιπυρική θωράκιση, όπως ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη κακοκαιρία Daniel.
Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θόδωρο Λιβάνιο και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των πληγέντων.
Τα πρώτα μέτρα:
Τα μέτρα υποστήριξης των πλημμυροπαθών, όπως τα εξειδίκευσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Όπως είπε, αύριο ανοίγει η πλατφόρμα πρώτης αγωγής με τις ενισχύσεις να κυμαίνονται από 4.000 μέχρι 10.000 ευρώ για ανθρώπους που έχει βυθιστεί κυριολεκτικά όλο τους το βιος.
Μάλιστα, η κυβέρνηση, παρά τα παχιά λόγια, θα καλύψει μέχρι 80% την επισκευή και ανακατασκευή σπιτιών που υπέστησαν τεράστιες ζημιές, ενώ για όσων τα σπίτια καταστράφηκαν θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης από 300 έως 500 ευρώ. Ακόμα, ανακοίνωσε αναστολή συμβάσεων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν και επίδομα μόλις 543 ευρώ για τους εργαζόμενους που θα χάσουν τη δουλειά τους.
Τέλος, προανήγγειλε «έργα αναπτυξιακής και δομικής φύσης», με τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να τρίβουν τα χέρια τους…

Στεγαστική συνδρομή, επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης, αναστολή ΕΝΦΙΑ

Στο μεταξύ, τα άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία παρουσίασε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος μιλώντας από τη Λάρισα.
Όπως ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα.
Τη Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός και προσέθεσε ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής θα φτάνει τα 10.000 ευρώ ενώ η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ.
Παράλληλα, σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια που θα δίνεται για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια, ενώ συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.
Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες.
Επιπλέον, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.
Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, ο κ. Τριαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.