Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών συνεχίζει να αγωνίζεται για τη στήριξη του Ογκολογικού Ιατρείου του νοσοκομείου



Σχετικά με το ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Γιαννιτσών και τα προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.
Η Μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, εδώ και 15 χρόνια εξυπηρετεί ογκολογικούς ασθενείς των Γιαννιτσών και της ευρύτερης περιοχής. Η Μονάδα, από την ίδρυση της έως σήμερα, εμφανίζεται να λειτουργεί ως Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας της Παθολογικής Κλινικής και τα τελευταία δυο χρόνια γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης της σε ανεξάρτητη Μονάδα Χημειοθεραπείας.
Η Μονάδα Χημειοθεραπείας ξεκίνησε τη λειτουργία της με έναν μόνιμο ιατρό, Ογκολόγο-Παθολόγο, που κατείχε και τη θέση του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής και στην πορεία προστέθηκε και δεύτερη Παθολόγος-Ογκολόγος.

Τα λειτουργικά προβλήματα
Η παραίτηση του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, το Νοέμβριο του 2021, έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα λειτουργικότητας της Μονάδας καθώς η πρόσληψη του με την ειδικότητα του Παθολόγου, δημιούργησε εμπόδια στην κάλυψη της θέσης του από ογκολογική ειδικότητα.
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε και με την επικείμενης άδειας τοκετού της δεύτερης Ογκολόγου.
Προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του Τμήματος, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών απευθύνθηκε σε όλους τους φορείς για να βρεθεί λύση ώστε να μην διακοπούν οι χημειοθεραπείες, το οποίο και επετεύχθη με την πρόσληψη ιδιώτη Ογκολόγου κατά το έτος 2022, το διάστημα που θα ξεκινούσε η άδεια τοκετού της ιατρού.
Ο ιδιώτης ιατρός και έπειτα ο επόμενος που ανέλαβε στη θέση του, εργάστηκαν ως εξωτερικοί συνεργάτες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, των οποίων οι αμοιβές χρηματοδοτήθηκαν από τα αποθεματικά του νοσοκομείου, παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς.
Το ίδιο διάστημα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της Μονάδα, ως αυτόνομης Μονάδας Χημειοθεραπείας, έτσι ώστε να μπορέσουν να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις Ογκολόγων και λοιπού προσωπικού και το τμήμα να αποκτήσει ξεχωριστό κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών του.
Έκτοτε ο Σύλλογος είναι σε ΣΥΝΕΧΗ επικοινωνία με τη διοίκηση της ΝΜ Γιαννιτσών, αλλά και με ομοσπονδίες ασθενών, καρκινοπαθών και ΑμεΑ καθώς και με τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους αρμόδιους φορείς και στην κυβέρνηση, για την στελέχωση και λειτουργική υποστήριξη του Ογκολογικού Ιατρείου.
Έπειτα από επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Γιαννιτσών προς το Υπουργείο Υγείας, το Φεβρουάριο του 2023, έγιναν δύο συναντήσεις του Συλλόγου με τον Υπουργό Υγείας Κο Πλεύρη με κύρια αιτήματα: α) την μετατροπή της Ογκολογικής Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της ΝΜ Γιαννιτσών σε Μονάδα Χημειοθεραπείας, β) την πρόσληψη ενός ακόμα Ογκολόγου πέραν της μιας υπάρχουσας και γ) την επιστημονική διασύνδεση του παραπάνω τμήματος με Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική Τριτοβάθμιου Νοσοκομείου, για την εγκυρότερη και αρτιότερη διαχείριση των ογκολογικών περιστατικών της περιοχής των Γιαννιτσών.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών, όλο αυτό το διάστημα παρακολουθεί την εξέλιξη των παραπάνω αιτημάτων. Γνωρίζουμε ότι από τον Μάρτιο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση της Μονάδας Χημειοθεραπείας και πλέον αναμένουμε από τoν νέο Υπουργό Υγεία τις σχετικές υπογραφές για τη Μονάδα Χημειοθεραπείας της ΝΜ Γιαννιτσών, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος να προκηρυχθούν οι θέσεις αυτές.
Επειδή όμως το πρόβλημα παραμένει στάσιμο, το Σεπτέμβριο του 2023, αποστείλαμε νέα επιστολή διαμαρτυρίας στον νυν Υπουργό Υγείας, με αίτημα την επείγουσα στελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος. Όπως η πρώτη επιστολή, έτσι και αυτή, κοινοποιήθηκαν σε όλους τους φορείς και σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και τοπικούς βουλευτές πιέζουμε να βρεθεί άμεση λογική λύση.
Τις τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι η μόνιμη Ογκολόγος του Νοσοκομείου που θα επέστρεφε από την άδεια της, αποφάσισε να καταθέσει αίτηση παραίτησης και ο ιδιώτης ιατρός που την αντικαθιστούσε, δέχτηκε θέση επικουρικού ιατρού στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
Νεότερες πληροφορίες θέλουν να έρχεται μια φορά την εβδομάδα και για ένα δίμηνο, μέχρι την πρόσληψη Ογκολόγου στα Γιαννιτσά, ο ένας από τους δύο Ογκολόγους που υπηρετούν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.  Θεωρώντας παράλογο να αποδυναμώνεται ένα επαρχιακό νοσοκομείο σε μια επιβαρυμένη περιοχή που εξυπηρετεί ένα μεγάλο όγκο ασθενών για να στηριχθεί ένα άλλο επαρχιακό νοσοκομείο, συνυπογράψαμε, μαζί με άλλους τέσσερις συλλόγους καρκινοπαθών, επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας. Αυτό που ζητάμε για εμάς είναι το νοσοκομείο των Γιαννιτσών να εξυπηρετηθεί, σε καθημερινή βάση, από Ογκολόγο νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, μέχρι την πρόσληψη μόνιμων ιατρών και την αδειοδότηση της Μονάδας Χημειοθεραπείας ως ανεξάρτητου τμήματος.

Το έργο του Συλλόγου
Η προσπάθεια του Συλλόγου για τη στήριξη του Ογκολογικού Ιατρείου, όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, υπήρξε σημαντική. Πέρα από αναλώσιμα υλικά (καρτέλες ασθενών, υλικά αποθήκευσης κλπ), το 2013 αγοράστηκε θάλαμος κάθετης νηματικής ροής, για την επεξεργασία των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, κόστους 3.500 ευρώ. Το 2019, στο νέο χώρο που δόθηκε για τη στέγαση του Ιατρείου, έγινε σημαντική αναβάθμιση του εξοπλισμού για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των ογκολογικών ασθενών. Έτσι από το αποθεματικό του Συλλόγου, από δωρεές και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με συλλόγους της πόλης, αγοράστηκαν πέντε καρέκλες χημειοθεραπείας συνολικής αξίας 11.000 ευρώ, ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή (laptop) για το γραφείο της ιατρού και μιας τηλεόρασης για τον θάλαμο χημειοθεραπείας.
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Γιαννιτσών, συνεχίζει να αγωνίζεται για τη στήριξη του Ογκολογικού Ιατρείου και ευελπιστούμε σύντομα να βρεθεί λύση.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.