Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Βγαίνει στο σφυρί η κεντρική μονάδα της Ελληνικής Υφαντουργίας στην διασταύρωση της Παραλίμνης Γιαννιτσών



Στις 25 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ο διπλός πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της ΕΛ.ΥΦ.  κοντά στη Νέα Πέλλα (γνωστό ως "κίτρινο εργοστάσιο"), με επισπεύδουσα την ΕΛΙΝΟΙΛ και με συνολική τιμή εκκίνησης 5.123.000 ευρώ - Η άνοδος και η πτώση ενός «πρωταγωνιστή».

Αποτέλεσε κάποτε ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη εργοστάσια παραγωγής denim, -του υφάσματος με το οποίο τα δημοφιλή ξένα brands κατασκευάζουν τα τζιν-, καταγράφοντας επί σειρά ετών υψηλούς τζίρους και αξιοθαύμαστο ποσοστό εξαγωγών.
Με αυτό το «όχημα» και τις θυγατρικές του η οικογένεια Ακκά (με επικεφαλής του Ομίλου τον Γιάννη Ακκά) έγινε κυρίαρχη στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας μέχρι τα τέλη του 2013.
Στα…βαθιά της κρίσης όμως θυσιάστηκαν βασικοί βραχίονες του ομίλου, με πρώτη την εμβληματική «Ελληνική Υφαντουργία», που λύγισε υπό το βάρος μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 92 εκατ. ευρώ, με τα ακίνητα και τον εξοπλισμό της να καταλήγουν στο σφυρί…
Ακολούθησαν πολυετείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τις υπόλοιπες εταιρείες και συμφωνήθηκαν σχέδια εξυγίανσης.
Σε κάποιες περιπτώσεις, τα σχέδια έδειξαν να προχωρούν έστω και με δυσκολίες, αλλά σε κάποιες άλλες οι όροι δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στους πλειστηριασμούς.
Κάπως έτσι, τον περασμένο Μάρτιο άλλαξαν χέρια οι εγκαταστάσεις της «Κλωστήρια Κιλκίς» στη Νέα Σάντα, περνώντας στον έλεγχο της εταιρείας παραγωγής επίπλων Almeco ενώ τον Ιούνιο ακολούθησαν και τα πάγια της εταιρείας. Αντίθετα, το εργοστάσιο της Κλωστήρια Θράκης, -θυγατρικής της Εκκοκκιστήρια Θράκης-, στην Κομοτηνή βγήκε τρεις φορές σε πλειστηριασμό χωρίς αποτέλεσμα.

Η περιπέτεια της ΕΛ.ΥΦ.
Για τη μητρική εταιρεία του ομίλου, την «Ελληνική Υφαντουργία Α.Ε.» η περιπέτεια ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1974 με έδρα αρχικά τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια το βιομηχανικό συγκρότημα κοντά στη Νέα Πέλλα, ενώ το 1994 εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τον Δεκέμβριο του 2017 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες η Ελληνική Υφαντουργεία Α.Ε. ενημέρωσε το Χρηματιστήριο ότι έπαυσε την λειτουργία της.
Οι τίτλοι τέλους ωστόσο είχαν πέσει πολύ πριν, την περίοδο 2013-14 όταν έπαψε ουσιαστικά τη λειτουργία της η μονάδα των Γιαννιτσών, αλλά και με τον πλειστηριασμό ακινήτων στη Σίνδο και τη Ν. Αγχίαλο. Στις αρχές Ιουνίου του 2018 βγήκαν στο σφυρί ακίνητα και μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου στη Νέα Πέλλα, με συνολική τιμή εκκίνησης περί τα 7,5 εκατ. ευρώ.
Τώρα φτάνει η ώρα για το δεύτερο σφυρί, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 25 Οκτωβρίου 2023…
Πρόκειται για το μεγάλο συγκρότημα που βρίσκεται στο 42ο χλμ. της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Έδεσσας στο ύψος της διασταύρωσης Παραλίμνης, της κτηματικής περιοχής Γιαννιτσών του Δήμου Πέλλας. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο εντοπίζεται ανατολικά της πόλης των Γιαννιτσών και σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Νέας Πέλλας, σε περιοχή που χαρακτηρίζεται από αδόμητα αγροτεμάχια με μονοετείς καλλιέργειες και ελάχιστες διάσπαρτες αποθήκες για αγροτικά προϊόντα.
Πηγή: newmoney.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.