Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Προτάσεις του υποψηφίου Περιφ. Συμβούλου Ιωάννη Ανδρόνογλου για την Αλλαγή στον τόπο μας- ''Η μιζέρια δεν ταιριάζει στην Πέλλα''


Τι έχει κάνει (ή δεν έχει κάνει) η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πέλλα; Προτάσεις για την Αλλαγή στον τόπο μας

Ιωάννης Ανδρόνογλου, Δρ Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α.
Υποψήφιος Σύμβουλος Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας-«Αλλαγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας»


Τι να σχολιάσει κανείς για τα τραγικά γεγονότα που ζούμε αυτές τις μέρες στην πατρίδα μας. Όσον αφορά στα της Κεντρικής Μακεδονίας, καίρια ερωτήματα για τα αντιπλημμυρικά θέτει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, κ. Μυλόπουλος στο άρθρο του "Να απαντήσει ο Τζιτζικώστας ποιες περιοχές κινδυνεύουν και τι αντιπλημμυρικά έργα έγιναν" (εφ. Η Αυγή, 10.9.2023).  
Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις ενέργειες που έχει κάνει (ή δεν έχει κάνει) η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Μελετώντας τις δράσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, διαπιστώνουμε ότι η πλειοψηφία τους έχουν να κάνουν με εγγειοβελτιωτικές παρεμβάσεις. Το αν τελικά υλοποιήθηκαν ή έμειναν στο πλαίσιο
των ιδεών αποτελεί ζήτημα για το οποίο θα επανέλθουμε. 
Ο νυν περιφερειάρχης, επίσης, κ. Τζιτζικώστας σε εισήγησή του (Πολιτισμός – Προστατεύουμε και αναδεικνύουμε τον πολιτισμικό πλούτο της Μακεδονίας, 24.7.2023) όσον αφορά στη μέριμνα της περιφέρειας για τον πολιτισμό, αναφέρει διάφορα έργα και ενίσχυση θεσμών. Σε όλα αυτά που αναφέρει, παραλείπει την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Το μόνο που αναφέρεται είναι η «ανάδειξη του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας»- συζητήσιμο το συγκεκριμένο σημείο. Και αυτό διότι δεν έχει παραχθεί τίποτα από πλευράς περιφέρειας σε αυτό τον τόπο και σε επίπεδο θεσμών, προκειμένου να αναδειχθεί πολύπλευρα όπως θα ειπωθεί παρακάτω. 
Τι λείπει από όλες αυτές τις ανακοινώσεις και δράσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας; 
Η ανάδειξή της ως ενός τόπου που αξίζει να επισκεφθεί κανείς, όχι μόνο για να κάνει σκι ή τα λουτρά του στο Πόζαρ, αλλά για να γνωρίσει την Πέλλα στο ιστορικό και πολιτισμικό της βάθος. 
Αξίζει να επισκεφθεί κάποια/ος την Πέλλα για να γνωρίσει τις ποικίλες μουσικές, αρχιτεκτονικές, γαστρονομικές και άλλες παραδόσεις της αλλά και για να επισκεφθεί τα αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία της. 
Τα σταυροδρόμια της Ιστορίας αποτελούν επίσης ίδιον χαρακτηριστικό αυτού του τόπου. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα οθωμανικά μνημεία, όπως και την θρυλική μάχη των Γιαννιτσών (1912). 
Τα παραπάνω μπορούν να ενταχθούν σε ένα πλαίσιο φεστιβάλ (μουσικής ή άλλο) και το οποίο, με κατάλληλο επιστημονικό-καλλιτεχνικό σχεδιασμό, δύναται να διεξάγεται σε διάφορες τοποθεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Αξίζει να προσκληθούν επιστήμονες από διάφορα γνωστικά πεδία-αρχαιολόγοι, μουσικολόγοι, γεωπόνοι, ιστορικοί-και να εισηγηθούν για διάφορα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας υπό μορφή ετήσιου αναπτυξιακού συνεδρίου. 
Η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μπορεί να συνάψει συμφωνίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα προς επίτευξη και προβολή των παραπάνω.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να ενισχυθούν από την Περιφέρεια προς ανάδειξη των παραδόσεων που πρεσβεύουν, με κατεύθυνση την ολόπλευρη μελέτη και προβολή τους και όχι περιοριζόμενοι μόνο στη διοργάνωση πανηγυριών που τον πρώτο ρόλο έχει το σουβλάκι και η ρετσίνα. 
Αυτά όπως και άλλες συναφείς δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν με οδηγό την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 
Μπορεί να ισχυριστεί κάποια/ος ότι τα παραπάνω αποτελούν «ρομαντικές» σκέψεις που ανήκουν στο πλαίσιο της ουτοπίας, του ανεφάρμοστου όπως επίσης, δράσεις χωρίς υλικό αντίκρυσμα.
Η απάντηση είναι απλή: Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πέλλας μέσω τέτοιου είδους δράσεων θα προσελκύσει επισκέπτες και επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και οι οποίοι δεν θα έρθουν μόνο μία φορά απλώς για να δουν τους καταρράκτες της Έδεσσας φερ’ ειπείν-αυτό, λόγω του ότι η ιστορία και ο πολιτισμός της Πέλλας δεν αποτελεί τουριστικό αναλώσιμο της μίας φοράς. Οι επισκέπτες αυτοί θα δουν τους καταρράκτες και θα απολαύσουν τον καφέ τους και τα εδέσματα πάνω από μία, φορά. Η εμβάθυνση στην ιστορία και τον πολιτισμό θα αναδείξει και τους υπόλοιπους τομείς όπως εστίαση, καταλύματα, είδη λαϊκής τέχνης, χειροποίητα εδέσματα-στοιχεία που ενδιαφέρουν τους επισκέπτες οι οποίοι εμβαθύνουν στον τόπο που επισκέπτονται.
Δεν παραβλέπουμε τα έργα υποδομής όπως ο προαστιακός, η εθνική οδός Εδέσσης-Γιαννιτσών-Θεσσαλονίκης, η σύνδεση με τον βορρά και η σύνδεση με την Εγνατία οδό-ζητήματα που χρονίζουν αδικαιολογήτως πλέον καθώς και ως συνήθως μένουν στο επίπεδο των δεσμεύσεων και των υπογραφών. Η υλοποίηση αυτών των έργων αποτελεί συστατικό στοιχείο για την αύξηση της επισκεψιμότητας τον τόπο μας καθώς θα διευκολύνουν την πρόσβαση. 
Γενικότερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας μπορούν να μετεξελιχθούν σε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και σε αυτό τον τομέα, από «απλούς χειροκροτητές της κυβέρνησης», όπως σημειώνει ο καθηγητής Α.Π.Θ. και υποψήφιος περιφερειάρχης, κ. Μυλόπουλος.
Η μιζέρια και η απλή διεκπεραίωση (όποτε και αν συμβαίνει) δεν ταιριάζει στην Πέλλα. Η Αλλαγή προς μια εποικοδομητική πολιτιστική πολιτική στο τόπο μας κρίνεται αναγκαία και επιτακτική.





Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment