Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Φώτης Χατζόγλου, υποψήφιος με την ''Αλλαγή'' και τον Γιάννη Μυλόπουλο: Αλλάζουμε την Πέλλα, αλλάζουμε την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας



Ο τόπος μας, η Κεντρική Μακεδονία, έχει απίστευτες προοπτικές ανάπτυξης σε όλους τους τομείς παραγωγικών δραστηριοτήτων. Η στρατηγική της θέση για τη Χώρα αλλά και ολόκληρα τα Βαλκάνια, το πλούσιο φυσικό της περιβάλλον με την απίστευτη βιοποικιλότητα και τους αστείρευτους πόρους, ο πολιτισμικός της πλουραλισμός, η πληθυσμιακή της βαρύτητα και κυρίως οι ίδιοι οι άνθρωποι που την κατοικούν προσφέρουν δυνατότητες που η τωρινή Περιφερειακή Διοίκηση δεν τις αξιοποιεί και μάλλον δυστυχώς δεν τις αντιλαμβάνεται καν. 
Όταν πριν χρόνια η διοικητική μεταρρύθμιση δημιούργησε από την κατακερματισμένη σε νομούς Χώρα τις σημερινές Περιφέρειες, γεννήθηκε σε όλους μας η ελπίδα, ότι ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, η νέα αυτή δομή θα συσπείρωνε τις παραγωγικές δυνάμεις που αυτός ο τόπος περικλείει, για να επιτευχθεί αναπτυξιακή ανασυγκρότηση. Η μέχρι σήμερα ηγεσία της Περιφέρειας όμως, δεν κατάφερε να ενώσει τις διαθέσιμες δυνάμεις, γιατί ποτέ στην πραγματικότητα δεν το επιδίωξε. Προτίμησε τις διχαστικές μικροπολιτικές, αναπαρήγαγε στρεβλώσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής και κράτησε περιθωριοποιημένους τους πρώην νομούς και μαζί τους έκανε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ουραγό στην ανάπτυξη. 
Οι ραγδαίες εξελίξεις απαιτούν ΑΛΛΑΓΗ αυτού του αντιπαραγωγικού μοντέλου. 
Απαιτούν ένα συνολικό σχεδιασμό με την Περιφέρεια να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και κυρίως να προάγει τη συνεργασία, γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της εποχής. 
Η Περιφέρεια πρέπει, για παράδειγμα, να βοηθά τον δενδροκαλλιεργητή της Πέλλας και της Ημαθίας να νιώθουν όχι ανταγωνιστές αλλά συνεργάτες, για να βελτιώσουν τους όρους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων τους. 
Οι επιχειρηματίες του παράκτιου Τουρισμού στην Πιερία, τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική μόνο συνεργαζόμενοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί ο μαζικός υπερτουρισμός. 
Η μόλυνση του περιβάλλοντος και ειδικά των υδάτων, των ποταμών που διατρέχουν την Κεντρική Μακεδονία και ρυπαίνουν τελικά και τις θάλασσές μας, δεν αφορά την κάθε Περιφερειακή Ενότητα χωριστά, ούτε αποσπασματικά μπορεί να επιλυθεί. 
Οι φορείς πολιτισμού και παιδείας πρέπει να ξεφύγουν από την τοπική αιτιακή τους περιοχή και με εξωστρεφείς δράσεις συνεργασίας να περιλάβουν στην εμβέλειά τους όλη την Κεντρική Μακεδονία και όχι μόνο. 
Τέτοια παραδείγματα μπορούν να ειπωθούν πολλά και όλα θα αποδεικνύουν ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η Περιφέρεια οφείλει σε αυτές τις νέες συνθήκες να έχει το ρόλο του επόπτη που θα προάγει τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα από τη μια άκρη της Περιφέρειας ως την άλλη, θα συντονίζει όλους τους φορείς και θα επιδιώκει τη συνεργασία των Δήμων για αντιμετωπισθούν τα κοινά μας προβλήματα, θα χτίζει γέφυρες και δρόμους επικοινωνίας (κυριολεκτικά και μεταφορικά), θα βλέπει τα ζητήματα ολιστικά και θα παρέχει την προοπτική που τόσο χρειαζόμαστε. 
Ειδικά στην Πέλλα δεν έχει γίνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Το φυσικό περιβάλλον παραμένει ανοχύρωτο μπροστά στις ακραίες καιρικές συνθήκες, αφού ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός δεν έχει επικαιροποιηθεί και από την άλλη οι δασικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί. Ο αγροτο-κτηνοτροφικός κόσμος είναι εγκαταλελειμμένος στη μοίρα του, χωρίς εργατικό δυναμικό, χωρίς σύγχρονες αρδευτικές και εγγειοβελτιωτικές υποδομές, χωρίς σχέδιο αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, χωρίς επιμόρφωση και κατάρτιση για εναλλακτικές και βιολογικές καλλιέργειες. Υπηρεσίες κλείνουν ή υπολειτουργούν (δείτε τι έγινε με τα ΕΛΤΑ στην Κρύα Βρύση και σκεφτείτε τις παρατάσεις στο Τελωνείο της Σκύδρας και φυσικά την υποστελέχωση των Νοσοκομείων). Αλλά εκεί που η Πέλλα πονά κυριολεκτικά είναι οι συγκοινωνιακές υποδομές. Διεκδικούμε επιτέλους την προαστιακή σύνδεση της Πέλλας με τη Θεσσαλονίκη και την ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Δυτική Μακεδονία. Διεκδικούμε αξιόπιστο και ασφαλές οδικό δίκτυο στην περιφερειακή ενότητα της Πέλλας και φυσικά την ολοκλήρωση της νέας ε.ο. προς Θεσσαλονίκη. Διεκδικούμε τη δημιουργία κάθετου άξονα για την Εγνατία. Γιατί η Εγνατία δεν είναι απλώς ένας δρόμος Βέροιας – Θεσσαλονίκης, όπως τον αντιμετωπίζει η σημερινή Περιφερειακή Διοίκηση, αλλά ο δρόμος που θα ταξιδέψουμε εμείς και τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι απλώς μια διπλανή μας πόλη είναι η μητρόπολη της Κεντρικής Μακεδονίας. Όταν διεκδικούμε πρόσβαση σε αυτήν, στην πραγματικότητα διεκδικούμε δρόμο για το λιμάνι μας, το αεροδρόμιό μας και τα πανεπιστήμιά μας, γιατί αυτά μπορεί να βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά ανήκουν σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, ανήκουν σε όλους μας. 
Τελικά αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε, αν ακολουθούμε την τακτική της μέχρι τώρα Περιφερειακής Διοίκησης, που απλώς εφαρμόζει τις κυβερνητικές επιλογές γιατί θέλει να κρατά καλές σχέσεις με την Αθήνα. 
Η ΑΛΛΑΓΗ στην Κεντρική Μακεδονία θα ξεκινήσει από την κατεύθυνση της δράσης που πρέπει να έχει η Περιφέρεια. Θα εκφράζει και θα διεκδικεί τα αιτήματα των κατοίκων της προς την κεντρική εξουσία και όχι το αντίστροφο. Μόνο με ΑΛΛΑΓΗ της Περιφέρειας στον τρόπο λειτουργίας, ΑΛΛΑΓΗ στις προτεραιότητες, ΑΛΛΑΓΗ στις σχέσεις με τους πολίτες, ΑΛΛΑΓΗ στο σχεδιασμό μπορεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να εκπληρώσει τον αυτοδιοικητικό της χαρακτήρα.  
Μόνο με την ΑΛΛΑΓΗ μπορεί η Κεντρική Μακεδονία να βρει τον ρόλο και τον δρόμο της προς το αύριο…  
 
Φώτης Χατζόγλου, υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη ''Αλλαγή'' και υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Γιάννη Μυλόπουλο

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment