Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανοίγει σήμερα τις «πύλες της» η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών - Ιστορική αναδρομή



Ανοίγει σήμερα Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου «τις πύλες της» η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών και ετοιμάζεται και φέτος -όπως και κάθε χρόνο άλλωστε- να υποδεχτεί στις 8 ημέρες που διαρκεί, χιλιάδες επισκέπτες, από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν, στις 8.00 το βράδυ, από τον δήμαρχο Πέλλας Γρηγόρη Στάμκο, παρουσία πολιτικών και των τοπικών αρχών. Αμέσως μετά, στις 9.00 το βράδυ, από πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών. 
Πλήθος εκθετών και χιλιάδες επισκεπτών αναμένεται να δώσει και φέτος για άλλη μια χρονιά το παρόν σε αυτόν τον θεσμό, ο οποίος όπως έχει τονίσει ο δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος «κρατιέται ζωντανός αλλά και εξελίσσεται όλα αυτά τα χρόνια συνδέοντας το παραδοσιακό στοιχείο με τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές και αποδεικνύει πόσο η τοπική μας κοινωνία είναι συνδεδεμένη με τον πατροπαράδοτο τρόπο ζωής και τις ρίζες μας».
Η Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Ιστορική αναδρομή
Ο θεσμός του πανηγυριού στην πόλη μας είναι μια κληρονομιά της Τουρκοκρατίας που ξεκινά το 1859 και εξελίσσεται σταδιακά σε ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός της Μακεδονίας η σημασία του οποίου ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για τον χαρακτήρα και την εξέλιξη της περιοχής. 
Την περίοδο του πολέμου που οδήγησε στην απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και στην καταστροφή μέρους του οικιστικού της ιστού, η λειτουργία της εμποροπανήγυρης διακόπτεται για μερικά χρόνια. 
Την ξανασυναντάμε το 1921 σε μία περίοδο όπου το εμπόριο ζώων βρίσκεται σε άνθιση και το βάρος των δραστηριοτήτων της μεταφέρεται στο χώρο του κτηνιατρείου όπου λαμβάνει χώρα  η ζωοπανήγυρης των Γιαννιτσών ή το ζωοπάζαρο όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν. 
Η εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών στη σύγχρονη της μορφή, εμφανίζεται αρκετά χρόνια αργότερα με τα εγκαίνια της να γίνονται σε έναν καινούργιο χώρο, όπου βρίσκεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο και το Δημοτικό Μέγαρο ενώ όταν και ο χώρος αυτός δεν επαρκούσε, μεταφέρθηκε εκεί  όπου λειτουργεί  μέχρι σήμερα. 
Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια παραμένει ψηλά ως θεσμός αλλά και  μέσα στις καρδιές των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής των Γιαννιτσών που την αγάπησαν και την αγαπούν, ως ένα κομμάτι από τη  ζωής τους. 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 comments:

  1. H Εμποροπανήγυρη Γιαννιτσών παίρνει άδεια λειτουργίας από την πυροσβεστική; Αν συμβεί κάτι μπορεί να προσεγγίσει όχημα για κατάσβεση φωτιάς; Μπορεί να προσεγγίσει ασθενοφόρο να πάρει κάποιον ασθενή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό είναι το θέμα; Καίγονται όλοι και όλα και μετά ο Κουλης αποζημιώνει τους πάντες και τα πάντα. Έχουν καθορισει τιμες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πριν από καμμια πενταετία νομίζω (διορθώστε με αν κανω λάθος) ο νυν κος δήμαρχος είχε προβεί σε μια βαρύγδουπη δήλωση; "Τελευταία χρονιά που γίνεται η Εμποροπανήγυρη σ αυτό το μέρος των Γιαννιτσών ¨"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη δημοτική αρχή είναι όλοι ανεγκεφαλοι. Παλι στο ίδιο μέρος το πανηγυρι να εξυπηρετησουν τα μικροκομματικα τους συμφεροντα, πριν τις ελογες να τρεχουν για λουκανικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για φαι πρωτοι ειναι..ειδικα μερικοι αντιδημαρχοι

      Διαγραφή
  5. Έφεξε για τους γύφτους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.