Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΔΕΥΑ Πέλλας: Μεγάλη επιτυχία μετά από μία μεγάλη προσπάθεια



Ανέβηκε επίπεδο η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης με “ISO 17025” και τη σφραγίδα του ΕΣΥΔ.

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Δήμου Πέλλας, κατάφερε μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια να λάβει διαπίστευση για το “Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού”, κάτι το οποίο έχουν ελάχιστες Δημοτικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Με τη διαπίστευση αυτή η Επιχείρηση έχει τη δυνατότητα στις μικροβιολογικές αναλύσεις πόσιμου νερού, στη μέτρηση του χλωρίου στο πεδίο και στη δειγματοληψία, σύμφωνα με το ISO 17025 , από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) ορισμένο από την ελληνική κυβέρνηση ως ο Εθνικός Οργανισμός Διαπίστευσης της Ελλάδας σύμφωνα με τον Κανονισμό (EK) αριθ. 765/2008, αξιολογεί την τεχνική επάρκεια, την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των φορέων πιστοποίησης, ελέγχου και επαλήθευσης όπως επίσης και των εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων.

Από την αίτηση έως τη χορήγηση διαπίστευσης, οι φορείς αξιολόγησης συμμόρφωσης πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης προϊόντων και υπηρεσιών. Οι φορείς αξιολόγησης συμμόρφωσης που υποβάλλουν την αίτηση αξιολογούνται από το Ε.ΣΥ.Δ. σε όλα τα στάδια μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού διαπίστευσης.

Το Ε.ΣΥ.Δ. διασφαλίζει ότι ο αιτών πληροί τις απαραίτητες απαιτήσεις των προτύπων διαπίστευσης μέσω αξιολογήσεων που διενεργήθηκαν τόσο πριν από τη χορήγηση ή επέκταση της διαπίστευσης όσο και κατά τη διάρκεια των φάσεων επιτήρησης και ανανέωσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίδονται από την από την Βιολόγο MSc Μικροβιολογίας, Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας ΔΕΥΑΠ κ. Χριστίνα

Κλεισιάρη, το «Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας Νερού» της ΔΕΥΑ Πέλλας η διαδικασία της διαπίστευσης ήταν χρονοβόρα και μεγάλου κόστους, διότι το Εργαστήριο έπρεπε να ακολουθήσει συγκεκριμένα πρότυπα του ΕΣΥΔ, το οποίο συνεπαγόταν αλλαγές στη διαμόρφωση του χώρου του Εργαστηρίου και ανανέωση του εξοπλισμού.

Είναι από τα πρώτα Εργαστήρια Δ.Ε.Υ.Α που διαπιστεύθηκαν στις παραπάνω παραμέτρους και αυτό βάζει την Επιχείρηση σε μία περίοπτη θέση κύρους και δυνατοτήτων, οι οποίες διευρύνονται και με άλλες προοπτικές που παρουσιάζονται, σε μία εποχή που οι ανάγκες αυξάνονται και αλλάζουν, τα δεδομένα που είναι απαραίτητα χρειάζονται έλεγχο και προϋποθέσεις, που οι δημότες πρέπει να έχουν μία Επιχείρηση σύγχρονη, που να ανταποκρίνεται σε κάθε σημείο που μπορεί να είναι χρήσιμο και να αλλάζει την ποιότητα των δεδομένων σε ποιότητα, προσφορά και αξία.

Η ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας, εκμεταλλεύτηκε τη χρονική συγκυρία όταν αυτή παρουσιάστηκε (μία υπόθεση για την οποία το αξιόλογο και πλήρως εξειδικευμένο σε γνώση και επίπεδο προσωπικό του Χημείου της Επιχείρησης δουλεύει ακατάπαυστα γι’ αυτό), προχώρησε σε γρήγορη προετοιμασία, έχοντας και την περίοδο της πανδημία ως ένα σημαντικό «εμπόδιο» για να προχωρήσει ακόμη γρηγορότερα και βρέθηκε σε πλήρη ετοιμότητα, για να ανταποκριθεί σε κάθε προϋπόθεση της διαπίστευσης αυτής, με το τελικό αποτέλεσμα της λήψης αυτής και της δυνατότητας που έχει σήμερα να την ανεβάζει ένα ακόμη σημείο επίπέδου από το οποίο βρίσκεται σήμερα.

Η ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας, πλέον, κατέχει το δικαίωμα να δίδει «Πιστοποιητικό Διαπίστευσης» της ποιότητας νερού, πραγματοποιώντας τους ως άνω ελέγχους που αναφέρουμε, και το οποίο δικαίωμα έχει διάρκεια τεσσάρων ετών.

Με τη ΔΕΥΑ ως «πιστοποιητή», οποισδήποτε φορέας, επιχείρηση, ιδιώτης κ.α., δημόσιος ή ιδιωτικός μπορεί να απευθυνθεί στην Επιχείρηση για να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους της ποιότητας του νερού, που πρέπει να ελέγχεται για διάφορους λόγους (πολλοί εκ των οποίων θα θεωρούνται σε λίγο διάστημα ακόμη και υποχρεωτικοί για να προχωρούν έργα και δράσεις), με πρώτο μέλημα την ποιοτική κατανάλωση και χρήση του από τους πολίτες.

Σχετικά με την θετική αυτή εξέλιξη ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Δήμου Πέλλας Γιώργος Τόσιος, ανέφερε τα εξής:

«Μετά από μία μεγάλη προσπάθεια, μετά από όλη την ετοιμασία που ήταν άψογη και όλους τους ελέγχους που έγιναν, λάβαμε την διαπίστευση που ανεβάζει ένα ακόμη σκαλί ψηλά την Δημοτική Επιχείρηση, δίδοντας της μία περίοπτη θέση στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας.

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα η επιχείρηση να δίνει πιστοποίηση και όχι μόνο να ελέγχει, αλλά να δίνει την εγγύηση βεβαιότητας ή μη στην καταλληλότητα του μεγαλύτερου αγαθού της ζωής, που είναι το νερό και φυσικά η ποιότητα του. Το πιστέψαμε, το παλέψαμε και τα καταφέραμε.

Γι’ αυτό αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο προσωπικό του Χημείου της ΔΕΥΑ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του, μιας και οι ανάγκες και η διατήρηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης εποχής, είναι πλέον απαιτητικότερες». 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΥΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.