Μπορεί η αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε χθες η ΕΚΤ να κλείνει - προς το παρόν - τον κύκλο της ανόδου τους κόστους χρήματος, αλλά οι προοπτικές για τον επόμενο χρόνο, μόνο ευνοϊκές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της νέας αύξησης επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, περιέγραψε ένα δυσοίωνο μέλλον. Σε ό,τι αφορά την ίδια την ΕΚΤ, άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα σταματήσουν να αυξάνονται προς το παρόν. Ξεκαθάρισε όμως, ότι θα παραμείνουν ψηλά, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, προβλέποντας ότι θα είναι πολύ "νωθρή", ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι θα συντηρήσουν τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ελλάδα θα έχει απώλειες, έστω και αν αυτές είναι αναλογικά μικρότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, το οποίο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα για όλο το 2024, θα έχει πολλαπλές συνέπειες για την πραγματική οικονομία. Θα αποθαρρύνει κάποιους από το να πάρουν ένα νέο στεγαστικό δάνεια. Αυτό, σε συνδυασμό και με τη σχετικά περιορισμένη προσφορά στέγης θα μεγεθύνει ακόμη περισσότερο τη "φούσκα" των ενοικίων. Ακόμη και αυτοί που θα ρισκάρουν να πάρουν ένα νέο στεγαστικό δάνειο σε κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως αυτά που προσφέρουν οι εμπορικές τράπεζες, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υψηλές δόσεις για τα πρώτα χρόνια, μειώνοντας άλλες καθημερινές δαπάνες.
Οι επιχειρήσεις, ακόμη και αν έχουν τραπεζικό προφίλ, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος χρήματος, για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.
Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό του δημοσίου, παρά το πρώτο ναι από την DBRS στην επενδυτική βαθμίδα, οι αποδώσεις της αγοράς παραμένουν ψηλές, κοντά στα 4%, έστω και αν το πραγματικό κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους είναι πολύ χαμηλότερο.
Η οικονομική επιβράδυνση
Ο παράγοντας της οικονομικής επιβράδυνσης της Ευρωζώνης, μέρος της οποίας οφείλεται και στα υψηλά επιτόκια, θα έχει επίσης αρνητική επίδραση για την Ελλάδα. Πρώτα στις εξαγωγές, οι οποίες θα μειωθούν λόγω της κρίσης που θα έχει ο βασικός εμπορικός εταίρο της Ελλάδας. Πιο σοβαρό είναι το θέμα με την πορεία του τουρισμού. ΟΙ μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης είναι οι βασικοί "αιμοδότες" του ελληνικού τουρισμού παρά την αύξηση τα τελευταία χρόνια των τουριστών από την Αμερική, το Ισραήλ και τις χώρες της Άπω Ανατολής. Σε μια χρονιά ύφεσης, οι Ευρωπαίοι τουρίστες αναμένεται να είναι λιγότεροι από άλλες χρονιές ή να ξοδεύουν λιγότερα. Ή και τα δύο.
Ο υψηλός πληθωρισμός
Η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων από τις τιμές ενέργειας αλλά και τα τρόφιμα θα είναι επώδυνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.
Τούτο διότι αυτή τη φορά η αύξηση των τιμών δεν θα συνοδευτεί όπως το 2022 από μέτρα ανακούφισης όπως συνέβη το 2022. Τόσο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όσο και η ίδια η κ. Λαγκάρντ, έχουν εναντιωθεί σε μέτρα στήριξης των οικονομιών θεωρώντας ότι τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και πρέπει να αποσυρθούν στο σύνολο τους μέχρι και το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι η ζωή το 2024 θα είναι πιο ακριβή και μάλιστα χωρίς μέτρα τα οποία θα μετριάζουν το πρόβλημα.
capital.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.