Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Halloween: Οι παραδόσεις του και πώς να τις γιορτάσετε



Το Halloween, που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, είναι μια γιορτή πλούσια σε παραδόσεις κι έθιμα. Αυτή η τρομακτική περίσταση ελκύει  ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι φορούν περίτεχνες στολές, ανταλλάσουν γλυκά και σκαλίζουν κολοκύθες. Οι απόκοσμες διακοσμήσεις, οι ιστορίες φαντασμάτων και τα πάρτυ, είναι όλα μέρος της εμπειρίας του Halloween, καθιστώντας το μια γιορτή, όπου η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα και μια δόση υπερφυσικού συναντιούνται για να γίνουν ένα και να δημιουργήσουν τις πιο «φρικτές» αναμνήσεις! 

Κοστούμια-στολές
Η παράδοση της μεταμφίεσης με τρομακτικές ενδυμασίες, ξεκίνησε στην αρχαιότητα, στην κέλτικη γιορτή «Samhain», όπου οι άνθρωποι πίστευαν ότι τα όρια μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών ήταν ασαφή κι έτσι, φορούσαν στολές από δέρματα και κεφάλια ζώων για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Ωστόσο, μετά τον εικοστό αιώνα, η παράδοση αυτή εμπορευματοποιήθηκε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να φορούν στολές όλων των ειδών, όπως μάγισσες, φαντάσματα, σούπερ ήρωες, αλλά και κάποιες που δεν είναι τρομακτικές, όπως στολές από αγαπημένους ηθοποιούς ή καλλιτέχνες. Μπορείτε να διαλέξετε τις αγαπημένες σας Halloween στολές σε ειδικά καταστήματα, στο διαδίκτυο ή να φτιάξετε μία μόνοι σας! 

Trick or treat?
Το λεγόμενο «Trick or treat» ή αλλιώς «Φάρσα ή κέρασμα» είναι μια δημοφιλής παράδοση του halloween, ιδίως μεταξύ των παιδιών. Τα παιδιά πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα στις γειτονιές τους, μεταμφιεσμένα και ζητούν καραμέλες ή άλλες λιχουδιές λέγοντας: "Φάρσα ή κέρασμα!". Η παράδοση πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στη μεσαιωνική πρακτική του "souling", όπου οι άνθρωποι πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα ζητώντας τρόφιμα με αντάλλαγμα προσευχές για τους νεκρούς. Γεμίστε ένα δοχείο με λιχουδιές και περιμένετε να χτυπήσει το κουδούνι σας για να τα μοιράσετε, αλλά και να τρομάξετε από τους μικρούς μας φίλους!

Σκαλιστές κολοκύθες, ή αλλιώς Jack-o’-lanterns
Το σκάλισμα κολοκύθας είναι άλλη μια εμβληματική παράδοση του Halloween. Αρχικά, οι άνθρωποι στην Ιρλανδία και τη Σκωτία σκάλιζαν ραπανάκια κι άλλα λαχανικά, αλλά όταν οι μετανάστες έφεραν την παράδοση στη Βόρεια Αμερική, άρχισαν να χρησιμοποιούν κολοκύθες, οι οποίες ήταν πιο εύκολα διαθέσιμες (δείτε περισσότερα για το έθιμο, εδώ). Οι σκαλισμένες κολοκύθες συχνά φωτίζονται με κεριά ή φώτα LED και πολλές φορές περιλαμβάνουν καπνό από καπνογόνα για ένα έξτρα εφέ μυστηρίου. Δοκιμάστε να σκαλίσετε μόνοι σας κολοκύθες με απλά εργαλεία που έχετε στο σπίτι σας, όπως μαχαίρια, κουτάλια, κατσαβίδια, σφυριά. 

Halloween διακόσμηση 
Λίγες ημέρες πριν από το Halloween, ιστοί αράχνης απλώνονται στις πόρτες, απόκοσμα πλάσματα όπως φαντάσματα και μαύρες γάτες τοποθετούνται στρατηγικά στις αυλές και κολοκύθες κοσμούν τα δρομάκια, για να ενθουσιάσουν και να τρομάξουν τους περαστικούς. Αυτή η παράδοση επιτρέπει σε όλους να αναδείξουν τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα, ενώ παράλληλα ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και του ενθουσιασμού. Μεταμορφώνει τις γειτονιές σε μυστηριώδεις τόπους και τα σπίτια σε σκοτεινά μπουντρούμια. Δοκιμάστε να διακοσμήσετε και το δικό σας σπίτι, αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας τα δικά σας τρομακτικά διακοσμητικά, όπως ιστούς αράχνης, γιγάντια μπαλόνια-φαντάσματα, σκελετούς και ό,τι άλλο σκεφτείτε. 

Τρομακτικές ταινίες, ιστορίες, μαντεία και μήλα!
Το να δείτε τρομακτικές ταινίες ή να μοιραστείτε τρομακτικές ιστορίες με τους φίλους σας, είναι μια διαχρονική παράδοση του Halloween. Όμως, υπάρχουν και πιο ενδιαφέρουσες διαδικασίες, όπως το να «προβλέψετε» το μέλλον χρησιμοποιώντας έναν πίνακα πνευμάτων «Ouija», όπου επικαλείστε πνεύματα και ο πίνακας σας δείχνει γράμματα κι αριθμούς, ή ακόμα και να παίξετε το παιχνίδι με τα μήλα, όπου γεμίζετε ένα μεγάλο δοχείο με νερό και μήλα που επιπλέουν και προσπαθείτε να πιάσετε με το στόμα κάποια. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το μύθο, θα προβλέψετε την ερωτική σας ζωή, αφού πρώτα θα έχετε βάλει τα ονόματα των πιθανών συντρόφων σας σε κάθε μήλο!

Το Halloween ανά τον κόσμο
Ενώ τα έθιμα μπορεί να διαφέρουν, το κοινό στοιχείο αυτής της γιορτής σε διάφορες χώρες, είναι η μνήμη των αποθανόντων και η πίστη στη σύνδεση μεταξύ των ζωντανών και του κόσμου των πνευμάτων. Στο Μεξικό, η Dia de los Muertos (Ημέρα των Νεκρών) γιορτάζεται περίπου την ίδια εποχή, όπου οι οικογένειες τιμούν τους αποθανόντες αγαπημένους τους, με πολύχρωμους βωμούς, sugar skulls και παρελάσεις. Στην Κίνα, το παρόμοιας αισθητικής "Φεστιβάλ Πεινασμένου Φαντάσματος" αποτίει φόρο τιμής στους προγόνους με προσφορές και τελετές. Στην Ιαπωνία, το "Φεστιβάλ Obon" περιλαμβάνει φανάρια που επιπλέουν στο νερό και καθοδηγούν τα πνεύματα των προγόνων. 


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Τι σχέση έχουν όλα αυτά τα ξενόφερτα με την Ορθοδοξία. Οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι τιμούν τους νεκρούς τους με μνημόσυνα και τα Ψυχοσάββατα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.