Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πότε και πώς θα δοθούν οι επικουρικές συντάξεις με 15ετία



Με διαδικασίες εξπρές αναμένεται να "τρέξει” η έκδοση 40.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (αλλά και κάθε νέας αίτησης) από τα τέλη του χρόνου και έπειτα.

Και αυτό λόγω της διάταξης την οποία θα προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει εξαγγήλει το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το οποίο θα επέλθει απλοποίηση στις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο.
Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης ή εντός 6 μηνών από την ημερομηνία αίτησης για την απονομή επικουρικής σύνταξης, αν αυτή υποβλήθηκε μεταγενέστερα από την αίτηση απονομής κύριας σύνταξης.

Η διάταξη θα εφαρμοστεί αναδρομικά και στις εκκρεμείς αιτήσεις και αναμένεται να μειώσει σημαντικά το χρόνο διεκπεραίωσης και το στοκ των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας κατά μέσο όρο οι επικουρικές συντάξεις και στο δημόσιο τομέα με συμπλήρωση 15ετίας θα ανέλθουν μεταξύ 80 ευρώ - 100 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά το ποσό αυτό από το μήνα κατά τον οποίο υπέβαλλαν την αίτησή τους για επικουρική σύνταξη.

Το υπόλοιπο ποσό το οποίο αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης πέραν των 15, θα το λάβουν (επίσης αναδρομικά από το μήνα υποβολής της αίτησης) όταν εκκαθαρισθεί πλήρως ο φάκελος τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι περισσότεροι από όσους έχουν αιτηθεί επικουρική σύνταξη έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης. Συνεπώς θα δικαιούνται επικουρική σύνταξη ακόμα και στα 200 ευρώ.

Αφού ψηφιστεί η προαναγγελθείσα διάταξη, δηλαδή προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, να έλθει σε δημόσια διαβούλευση αρχές Νοεμβρίου, θα δοθούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις στο ύψος που αντιστοιχεί στη 15ετία, ενώ ο χρόνος καταβολής και του υπολοίπου της σύνταξης θα εξαρτηθεί ανάλογα με την κάθε περίπτωση ασφαλισμένου.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.