Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μείωση 30% των δικαιωμάτων έφερε η ΚΑΠ - Αναταραχή στους αγρότες από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης


Μεγάλη αναταραχή υπάρχει στους αγρότες από την Παρασκευή (27/10) που έγινε η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Είναι σίγουρο ότι αναμένονται εξελίξεις στο ΥπΑΑΤ.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με εκπροσώπους από Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που είναι υπεύθυνα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.

Όπως τόνισαν αυτό που δεν κατανόησαν οι παραγωγοί είναι ότι φέτος έχουμε μια μείωση της αξίας των δικαιωμάτων κατά 25 - 30%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για παράδειγμα αν πέρσι ένας παραγωγός εισέπραττε 5.000 ευρώ βασικής και 4.800 ευρώ πρασίνισμα φέτος θα έχει τα χρήματα της βασικής (5.000 ευρώ) μειωμένα κατά 30%.

Το νέο «πρασίνισμα» είναι ουσιαστικά αυτή την στιγμή ένα κενό γράμμα. Άρα στα τέλη του 2023 οι αγρότες θα έχουν να εισπράξουν μόνο το υπόλοιπο του τσεκ.


Για παράδειγμα οι αγρότες που δεν εντάχθηκαν στο eco scheme των βιολογικών και είχαν εσπεριδοειδή και ελιές δήλωσαν το κλάδεμα. Το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα μπορεί να δώσει μέχρι 17 ευρώ το στρέμμα. Όμως το κονδύλι είναι συγκεκριμένο και αν έχουμε μεγάλο αριθμό δικαιούχων σε ένα οικολογικό σχήμα τότε αυτομάτως μειώνεται η ενίσχυση (ισχύει για όλα τα  eco schemes).
Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολλοί δικαιούχοι στο «κλάδεμα». Εκτίμηση είναι ότι η συγκεκριμένη ενίσχυση θα μειωθεί και θα κυμανθεί γύρω στα 11 - 12 ευρώ το στρέμμα.
Στα 12 ευρώ όμως θα πρέπει να υπολογίσουμε και τα έξοδα που θα πρέπει να κάνει ο παραγωγός που θα είναι:
  • ανάλυση του εδάφους
  • πληρωμή φακέλου σε γραφείο μελετητών
Μένει δηλαδή στον παραγωγό μια ενίσχυση κάτω από 10 ευρώ. Και βέβαια για να μπορεί να την πάρει θα πρέπει να έχει ήδη κόψει τιμολόγια και να τα προσκομίσει. Κανείς όμως δεν ενημερώθηκε για αυτά το 2023.

Ακόμη και όταν κάποια ΚΥΔ ζητούσαν ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τα οικολογικά σχήματα οι υπάλληλοι απαντούσαν ότι δεν γνώριζαν κάτι περισσότερο. 

Με όλα αυτά που έχουν γίνει είναι δύσκολο σήμερα να πούμε πότε και τι ενίσχυση θα εισπράξουν οι παραγωγοί για τα οικολογικά σχήματα.
agrotypos.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Δεν ήμασταν μπανανία χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι επιδοτησεις μειωθηκαν,ο ελγα αυξηθηκε,ο εφκα το ιδιο,ολα τα μετρα κατα του αγροτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kατα τα άλλα ανεβήκαμε επενδυτική βαθμίδα...τα νούμερα ευημερούν κ οι πολίτες υποφέρουν.. μπράβο ρε κατσαπλιαδες..



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δεν λέτε πόσο κατά στρέμμα σε όλα τα είδη να ξέρει ο κόσμος τη πήρε από το καθένα γίνονται σε όλους οριζόντιες μειώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ,Ακόμη δεν έχω δει λεφτά στον λογαριασμό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.