Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αυτοδιοικητικές εκλογές - Πολιτικές ανατροπές στην επανάληψη


Της Γεωργίας Ευθυμιάδου

Εκεί που όλα ή περίπου όλα ξεκαθάρισαν στο τοπίο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, ήρθαν οι εκλογές της δεύτερης Κυριακής με απρόσμενες ανατροπές. Βεβαιότητες καταρρεύσαν για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα πως η κάλπη είναι άδεια, όταν νέοι παράμετροι και αστάθμητοι παράγοντες προστίθενται στην απόφαση ψήφου, ακόμα και μέσα σε επτά ημέρες.

Αναφορικά με τους μεγάλους δήμους και τις Περιφέρειες τα αποτελέσματα ξάφνιασαν αλλά και στον Δήμο Πέλλας είχαμε ένα αποτέλεσμα καθαρό μεν υπό διερεύνηση δε.

Αιτίες αλλαγής του αυτοδιοικητικού σκηνικού

Αποχή της τάξης του 60% ευνόησε ή αλλοίωσε το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής λόγω της απροθυμίας των ψηφοφόρων να χάσουν την ησυχία τους ή το κυριακάτικο τραπέζι με φίλους. Το προβάδισμα κάποιου υποψηφίου προκάλεσε εφησυχασμό ή δημιούργησε αρνητικά αντανακλαστικά απέναντι στους διεκδικητές του αξιώματος Περιφερειάρχη ή Δημάρχου.

Επικοινωνιακά λάθη των υποψηφίων, όπως στην περίπτωση του Κώστα Μπακογιάννη που θεωρούσε διασφαλισμένη τη νίκη του και αποδέχτηκε ένα debate με τον αντίπαλο του Χάρη Δούκα, πανεπιστημιακό καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης, τον οποίο κατ΄ ουσία παρουσίασε και έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό. Δυσαρεστημένοι οι Αθηναίοι πολίτες με τον Μεγάλο Περίπατο, το κόστος και την ταλαιπωρία που υπέστησαν χωρίς αποτέλεσμα και θέλοντας να δώσουν ένα μήνυμα μη ανοχής σε αστοχίες τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του ίδιου του Μπακογιάννη, έδωσαν την πρωτιά στον Χάρη Δούκα. Ο τελευταίος έπεισε με τις προτάσεις του για μια πιο πράσινη, καθαρή, ασφαλή, πιο ανθρώπινη και οχυρωμένη από την κλιματική κρίση Αθήνα και κέρδισε.

Η αλαζονεία και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης μέσω των υπουργών της, όπως στην περίπτωση του Αγοραστού που διεκδικούσε την τέταρτη θητεία ως περιφερειάρχης, στην πληγείσα από τις καταστροφικές πλημμύρες Θεσσαλία. Τα κονδύλια -μετά τον Ιανό του 2020- που δεν χρησιμοποιήθηκαν με τον τρόπο που θα έπρεπε και οι αιχμές πως τα επόμενα κονδύλια είναι υπό αίρεση, αν δεν εκλεγεί ο εκλεκτός της Ν.Δ, Κώστας Αγοραστός, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τους θυμωμένους Θεσσαλούς, μετά την κακοκαιρία Ντανιέλ, στην εκλογή του επιτυχημένου Πανεπιστημιακού και ερευνητή, Δημήτρη Κουρέτα, προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κυβερνητικός εναγκαλισμός και η υποστήριξη δημάρχων που κατά γενική ομολογία των πολιτών δεν τα πήγαν καλά στην προηγούμενη θητεία τους, όπως ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που θεωρούνταν ακατάλληλος από τους Θεσσαλονικείς, αφού δεν κέρδισε το στοίχημα στην καθαριότητα, στο πράσινο και τις αναπλάσεις, στις συγκοινωνίες και την εξωστρέφεια της πόλης, που ξεκίνησε ο Μπουτάρης και αφέθηκε φευ στα μισά της διαδρομής. Η δυσφορία φανερή και ενίοτε καταγέλαστη όπως τα κουλούρια και τα συρτάκια στην υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων δεν πτόησαν την κυβέρνηση σε ό,τι αφορούσε τη στήριξη στο πρόσωπο του Κ. Ζέρβα. Αρνούμενη να ακούσει τον παλμό της κοινωνίας έχασε τον δεύτερο μεγάλο δήμο από τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Στέλιο Αγγελούδη.

Στα καθ΄ ημάς, τον Δήμο Πέλλας, παρότι ο Στάθης Καστερίδης εξασφάλισε τη νίκη με ποσοστό 38,42% έναντι 31,11% του Στάθη Φουντουκίδη, έχασε στις επαναληπτικές, αφού ο μεγάλος χαμένος και τρεις φορές εκλεγμένος, Γρηγόρης Στάμκος, έδωσε ανοιχτή υποστήριξη στον Σ. Φουντουκίδη. Διαβουλεύσεις, συναντήσεις κρυφές και φανερές, με ανταλλάγματα, υποσχόμενες θέσεις και οφίτσια έδωσαν την πολυπόθητη νίκη στον -μη εκλεγέντα στις εθνικές εκλογές του 2019- Στάθη Φουντουκίδη. Σύμβουλοι του Γ. Στάμκου ωσάν να μην υπήρξαν πολιτικοί του αντίπαλοι έσπευσαν ανερυθρίαστα και σε κοινή θέα να σφιχταγκαλιαστούν και να πανηγυρίσουν στην Κρύα Βρύση, τον τόπο καταγωγής του Σ. Φουντουκίδη, μόλις άρχισε να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα. Όλη την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ Α ΄και Β΄ Κυριακής σύμπασα η ομάδα και η οικογένεια του νέου δημάρχου διερευνούσε προθέσεις μη εκλεγέντων υποψηφίων του Καστερίδη, διότι κατ΄ αυτούς όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, υπόσχονταν και έταζαν στο επιτελείο του Γ. Στάμκου. Η συνταγή πέτυχε -πώς να γυρίσεις την πλάτη στον μισθό και τα προνόμια αντιδημάρχου ή συμβούλου- και ο Σ. Φουντουκίδης εξελέγη νέος δήμαρχος Πέλλας. Ο αυτοδιοικητικός Σ. Καστερίδης για άλλη μια φορά δεν ήπιε νερό από την πηγή, του το πήρε μέσα από τη χούφτα το αουτσάιντερ Σ. Φουντουκίδης!

Τώρα που άρχισε να κατακάθεται ο κουρνιαχτός των εκλογών, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο λαός αποφασίζει και οφείλουμε να αποδεχτούμε τη βούληση του. Άλλωστε όλοι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος στο έργο που θα αναλάβουν. Οι μέρες περνούν αργά μα ο καιρός γρήγορα. Οψόμεθα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 comments:

  1. Σε πήρε ο Θεοδωρίδης από το αυτακι και σε έκανε ρόμπα
    Άλλη φορά να διαλέγεις εσύ με ποιον θα κατέβεις
    Τι έγινε τελικά; πόσο κόστισε όλη η καμπάνια στο αφεντικό σου;
    Εδώ ακούγονται τρελλα πράγματα για τον Θόδωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αποχή νίκησε σε όλη την Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσυ γύριζες με σακούλες από σπίτι σε σπίτι ταΐζοντας αναξιοπαθούντες στο χωριό σου και σε πείραξε η οικογένεια Φουντουκίδη
    Φυσικά τους ταΐζες όχι γιατί τους νοιάστηκες ξαφνικά αλλά γιατί ηλπιζες να εξαγορασεις την ψήφο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΣ ΠΟΤΕ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΕΣ.
    ΤΙ ΣΧΕΣΓ ΕΙΧΕΣ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΝΗΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΟΥ;
    ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σε κουτσο αλογο πονταρες... εμπαινα παντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.