Νέος αέρας θα πνέει σε λίγες ημέρες στην Ιεραρχία της Ελλάδος καθώς την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πληρωθούν οι μητροπόλεις που χήρευσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η διαδικασία θα κλείσει ένα κεφάλαιο που άνοιξε τον περασμένο Αύγουστο, όταν μέσα σε μόλις 15 ημέρες παραιτήθηκαν από τα καθήκοντά τους για λόγους υγείας οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμος, 88 ετών, Φλωρίνης Θεόκλητος, 91 ετών, και Παραμυθίας Τίτος, 92 ετών.
Η εκλογή των νέων μητροπολιτών θα πραγματοποιηθεί από τις 9 ως τις 11 Οκτωβρίου και αναμένεται να έχει έντονο ενδιαφέρον.
Ξεχωριστή θέση κατέχει η ιστορική Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στον θρόνο της οποίας αναμένεται να αναρριχηθεί, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος. Ο Φιλόθεος ανήκει στη νέα γενιά ιεραρχών και θεωρείται επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Γεννημένος το 1974 στη Χαλκίδα, σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεσσαλονίκη.
Εκάρη μοναχός τον Φεβρουάριο του 2002 στη Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμα στην Εύβοια και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Χαλκίδος λαμβάνοντας παράλληλα το οφίκιο του αρχιμανδρίτη.
Το 2019 διορίστηκε αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και το ίδιο έτος εξελέγη βοηθός επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υπό τον τίτλο του επισκόπου Ωρεών.
Ο Φιλόθεος φέρεται να έχει την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο είχε επισκεφθεί στις αρχές Αυγούστου.
Η επιθυμία του Παντελεήμονος
Κινητικότητα για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει, όμως, και ο 78χρονος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο οποίος με επιστολή του προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εξέφρασε την επιθυμία του να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη – ένα όνειρο ζωής για εκείνον, σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν – και ζήτησε τη στήριξή τους.
Ο μητροπολίτης Βεροίας αναφέρει ότι η εκκλησιαστική του δράση έχει κατά το παρελθόν συνδεθεί με όλα τα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη, ενώ στα επιχειρήματά του συγκαταλέγεται και η διατήρηση της λογικής του μεταθετού σε έμπειρους και δοκιμασμένους μητροπολίτες.
Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψηφιότητά του προσκρούει στις διαθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο δεν διάκειται θετικά στη χορήγηση του μεταθετού. Αλλωστε, όταν αυτό είχε χορηγηθεί οριακά στον Ανθιμο το 2004 είχε αποτελέσει έναν από τους λόγους ρήξης στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σημειώνεται πως, εκτός των άλλων, το μεταθετό απαιτεί τα 2/3 των παρόντων, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την εκλογή του Παντελεήμονος.
Πιο ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η εικόνα στη Μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, όπου επικρατέστερος για τον θρόνο θεωρείται ο Ειρηναίος Λαφτσής, «πνευματικό παιδί» του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου Β’ και πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως.
Ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Λαφτσής είναι 49 ετών, κάτοχος διδακτορικού διπλώματος της Ιστορίας της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης και μεταπτυχιακού διπλώματος στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο.
Εκτός των άλλων, έχει την ευθύνη για όλες τις δομές της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκε στην Κολομβία για ιεραποστολικές δράσεις, όπου και δίδαξε σε ιερατικά σεμινάρια.
Το όνομά του είχε ακουστεί και πριν από έναν χρόνο ως φαβορί για την πλήρωση της Μητρόπολης Δράμας, κάτι το οποίο τελικώς δεν ευοδώθηκε.
Σημειώνεται ότι ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος Β’, ο οποίος συνδέεται με στενές σχέσεις με τον τέως μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο, φέρεται να διευκόλυνε τις συζητήσεις για την παραίτηση του δεύτερου, γεγονός το οποίο συνέβαλε στην πρόκριση του πνευματικού του τέκνου Ειρηναίου Λαφτσή για τη Μητρόπολη Φλωρίνης.
«Μάχη» για την Παραμυθίας
Στη Μητρόπολη Παραμυθίας αμφίρροπη θεωρείται η «μάχη» ανάμεσα στον μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο και τον συνοδικό γραμματέα α’ της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτη Σεραπίωνα Μιχαλάκη.
Ο Θεόκλητος είχε διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και ενώ το 1999 είχε εκλεγεί μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος παραιτήθηκε το 2005 υπό το βάρος καταγγελιών για σκάνδαλα με εμπλοκή της Εκκλησίας.
Κύκλοι της Ιεραρχίας θεώρησαν «άδικη» την παραίτησή του, την οποία χαρακτηρίζουν ως «θυσία για να μην τρωθεί το κύρος της Εκκλησίας», και υποστηρίζουν ότι εκκρεμεί η «αποκατάστασή» του, ενώ άλλοι διάκεινται θετικά στην υποψηφιότητα του Σεραπίωνα Μιχαλάκη.
Εκτός από την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων, κατά τη διάρκεια της Ιεραρχίας θα εκλεγούν, επίσης, τρεις τιτουλάριοι επίσκοποι και επτά βοηθοί επίσκοπο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ, in.gr
Πνευματικότητα να έχουν! Αυτό χρειάζεται! Ταπείνωση! Να τους αναδείξει το Άγιο Πνεύμα, όχι οι προτάσεις γ καταλληλότητα!
ΑπάντησηΔιαγραφή