Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιαννιτσά: ''Η μεγάλη αποκατάσταση'' (φωτο)



Επιστολή διαμαρτυρίας - φωτογραφίες αναγνώστη για 
τα έργα που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών:

Θα έχετε προσέξει ασφαλώς τα έργα που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο κέντρο της
πόλης των Γιαννιτσών. Για όσους δεν γνωρίζουν, αναφέρω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της δημιουργίας του open mall,σε μετάφραση, ανοικτού εμπορικού κέντρου. Η ιδέα είναι ότι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θα δημιουργήσει ένα εμπορικό κέντρο, όπως ας πούμε το mediterranean cosmos στη Θεσσαλονίκη, απλά όχι κλειστό, δηλαδή εντός κτιρίου. Το κατά πόσο μπορεί αυτό να επιτευχθεί είναι ένα άλλο θέμα. Εξαρτάται φυσικά και από παράγοντες όπως η ιδιαιτερότητα της περιοχής, η ικανότητα αυτών που αναλαμβάνουν να το φέρουν εις πέρας κλπ.
Τα έργα λοιπόν που τώρα γίνονται, αφορούν ένα μόνο κομμάτι της δημιουργίας του open mall,και αυτό είναι η υπογειοποίηση των ηλεκτρικών καλωδίων. Δηλαδή (με εξαίρεση κάποια έργα από εταιρεία τηλεφωνίας που γίνονται τις τις τελευταίες ημέρες), όλοι οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι που ξεκίνησαν να σκάβονται, από τις αρχές περίπου του καλοκαιριού, συνεχίζουν να σκάβονται και θα συνεχίσουν ποιος ξέρει για πόσο ακόμα, είναι ώστε τα καλώδια της ΔΕΗ να μην είναι τα γνωστά εναέρια στις κολώνες, αλλά υπόγεια. Μόνο αυτό.
Ολοκληρώνοντας λοιπόν τα έργα σε διάφορα σημεία, τα συνεργεία προέβησαν στην "αποκατάσταση" που μπορείτε να δείτε  παρακάτω και αφορά τους κεντρικότερους δρόμους και πεζοδρόμους της πόλης: Κουγιουμτζίδη, Δημάρχου Στάμκου, Αποστόλου Λουκά, Σβορώνου, Μπάφρας, Ζαμίδη, Πλαστήρα, Βενιζέλου. Το μόνο σημείο το οποίο άφησαν (σχεδόν) όπως ήταν, είναι ο κεντρικός πεζόδρομος, στον οποίο όμως επειδή δεν έβαλαν σωστά τους κυβόλιθους και δεν χωρούσαν να μπουν σε μια από τις λωρίδες, απλά την κάλυψαν με τσιμέντο, όπως φαίνεται και στις τελευταίες φωτογραφίες. Πριν τρείς μέρες ξεκίνησαν καινούργιες εργασίες στον κεντρικό πεζόδρομο σε άλλο σημείο-άγνωστο που θα οδηγήσουν.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ενδέχεται ο Δήμος να προβεί σε συμπληρωματική
αποκατάσταση (ίσως και σε ανάπλαση σε κάποια σημεία)σε μελλοντικό χρόνο. Μα είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η κατάσταση εως τότε? Διότι με τον ρυθμό και τον τρόπο που γίνονται τα έργα, εως τότε θα περάσουν πολλοί μήνες, ίσως ένας χρόνος, ίσως παραπάνω. Εξάλλου δεν θα  χρειαζόταν παρά ελάχιστος παραπάνω κόπος και χρόνος, σε σύγκριση με αυτόν που ξοδεύεται για τις υπόλοιπες εργασίες, προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης αποκατάσταση.
Ήταν π.χ τόσο δύσκολο στους παράπλευρους πεζόδρομους να δουλέψουν λίγες ώρες
παραπάνω για να επανατοποθετήσουν μερικούς κυβόλιθους? Σε κάποια σημεία ξέχασαν να ρίξουν τσιμέντο και τα άφησαν με χώμα. Αλλού άφησαν το πεζοδρόμιο γεμάτο άμμο. Αλλού με κλίση, αλλού βαθουλώματα, αλλού σπασίματα. Και δεν μιλάω για σημεία που τώρα γίνονται εργασίες και υποτίθεται ότι θα συμμαζέψουν, αλλά για σημεία που οι εργασίες έχουν τελειώσει εδώ και καιρό.
Τέλος, για να μην αδικήσω τον Δήμο, να πω ότι κάποιες από τις φωτογραφίες δεν αφορούν την "αποκατάσταση", αλλά το χάλι(εδώ και χρόνια)των ήδη υπαρχόντων πεζοδρομίων και δρόμων που προανέφερα, και που καθώς ήταν  μπροστά μου, μπήκα στον πειρασμό να αποθανατίσω.
Το πρόβλημα βέβαια αφορά πολλά περισσότερα πεζοδρόμια και δρόμους της πόλης που αφενός λόγω εγκατάλειψης, αφετέρου έπειτα από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις από ύδρευση, φυσικό αέριο, εταιρείες τηλεφωνίας, ΔΕΗ, ξανά εταιρείες τηλεφωνίας, κοκ, και πάντα χωρίς συντονισμό, -ο καθένας ερχόταν μόλις τελείωνε ο άλλος για να τα ξανασπάσει και να τα ξαναφτιάξει-είναι πια χιλιομπαλωμένα και μοιάζουν με ελβετικό τυρί.
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει αυτή η εικόνα σε άλλο μέρος της Ελλάδας. Ίσως πάλι να είναι στρατηγική του Δήμου για να προσελκύσει τουρίστες που θα θαυμάζουν την πρωτοφανή αυτή εικόνα.
plg
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Από το 1997 που μετακόμισα στα Γιαννιτσά αρχικά ούτε κάδους δεν είχε,οι δρόμοι όλοι;;; για πολλά κουταλιά,, όλοι οι Δήμαρχοι σαν το γεφύρι της Άρτας, ξυλωνουν πεζοδρόμια,, άσφαλτους μόνο που για κάποιο λόγο σε λίγο εξαφανίζονται παίρνοντας την μορφή χαλικιού και άμμου... όσο για τα εκατομμύρια που άφησε περνώντας Ο κύριος Μητσοτάκης,, για δήθεν ζωοφιλικων σκοπούς, χρησιμοποιήθηκε ένα παλιό έργο για ελάφια,, βάζοντας λίγα αδέσποτα και μετά καλά να είναι ο κοσμακης,, αρουραίοι τεράστιοι χρόνια τώρα τρώνε και μικρά γατάκια,, δηλαδή απολύμανση μηδέν,,τα εκατομμύρια για Νοσοκομείο που εξυπηρετούσε 5 νομούς , έγινε ΕΣΎ ενώ στόχος από ότι φάνηκε ήταν προσλήψεις άχρηστες χωρίς γιατρούς,,, ήταν είναι και συνεχίζει το μέλι να είναι γλυκό αλλά λίγο τσίπα;;; αλίμονο φτιάχτηκαν τα 2 τζαμιά και η πρώην Μητρόπολη και νυν Κοιμήσεως της Θεοτόκου,,, εκτελεί έργα αξιοσέβαστα χάνοντας την ελπίδα και το χαμόγελο ότι τελικά δεν θα πέσει γιατί εγκρίθηκε επιτέλους το κονδύλι αλλά δεν έφτασε ούτε σκαλωσιά να μπει για να μην πέσει,, όλα για ψήφους,, κατά τά άλλα ο κύριος Μητσοτάκης κατά τον καιρό του covit γυρνούσε όλη την Ελλάδα για να μοιράζει χρήματα για το δικό του μέλλον,,ναναι καλά όλοι τους αλλά και να θυμούνται οι υπεύθυνοι ότι το άδικο δεν το θέλει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.