Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αντιδρά ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας στη συγχώνευση με το 7ο



Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του σχετικά με την εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης Πέλλας προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για συγχώνευση του 1ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας με το 7ο 7/θέσιο Δημοτικό Σχολείο, εκφράζει με ανοιχτή επιστολή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, «Δημήτριος Ρίζος»:


Ανοιχτή επιστολή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας, «Δημήτριος Ρίζος»
Έδεσσα 08-11-2023
Με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε το μεσημέρι της Δευτέρας 06-11-2023 την εισήγηση του Διευθυντή Εκπαίδευσης προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για συγχώνευση του 1ου 6/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Έδεσσας με το 7ο 7/θέσιο Δημοτικό Σχολείο και την γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα λάμβανε τόπο την ίδια μέρα. Οφείλουμε δε να υπογραμμίσουμε πως η είδηση δεν ήταν επίσημη από τη διεύθυνση και πως δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση μεταξύ Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Πέλλας και εκπαιδευτικών / γονέων των δύο σχολείων. Άμεσα σπεύσαμε να παραστούμε στη Συνέλευση του Δημοτικού Συμβουλίου για να υπερασπιστούμε τη συνέχιση λειτουργίας των δύο σχολικών μονάδων της πόλης μας, μαζί με εκπροσώπους των Συλλόγων Εκπαιδευτικών των δύο σχολείων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Έδεσσας και πλήθος μαθητών/τριών και γονέων των δύο σχολείων. Η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από την παρέμβασή μας, ήταν αρνητική. 
Σε συνέχεια λοιπόν αυτών των εξελίξεων, θα θέλαμε, μέσω της παρούσας επιστολής, να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας σχετικά με την πρόταση συγχώνευσης των δύο σχολείων.
Γνωρίζουμε πως οι δύο σχολικές μονάδες έχουν μικρό αριθμό μαθητών, γεγονός όμως που παρατηρείται γενικότερα στον ελληνικό χώρο, λόγω της μείωσης των γεννήσεων των τελευταίων ετών. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως στη μετά-covid εποχή, έχει αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών/τριών με μαθησιακές δυσκολίες. Ήδη τα δύο σχολεία έχουν αρκετές περιπτώσεις μαθητών/τριών, σε κάθε τάξη, με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ για φοίτηση σε Τμήμα Ένταξης. Στην περίπτωση της συγχώνευσης, τα παιδιά μας θα πρέπει να φοιτήσουν σε πολυμελή τμήματα, χωρίς την ύπαρξη τμήματος ένταξης, μιας και κανένα από τα δύο κτίρια δεν διαθέτει κατάλληλο χώρο για δημιουργία τέτοιου τμήματος. Οι επιπτώσεις στη μαθησιακή και εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, τόσο για τους μαθητές/τριες, όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, αυτή η συγχώνευση θα επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και ψυχολογικό κόστος στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολείων, όσο και στις οικογένειές τους. Αλλαγές τμημάτων, καινούργιες σχέσεις μέσα στις τάξεις, σπάσιμο δεσμών με δασκάλους που θα αναγκαστούν να χάσουν τις οργανικές τους θέσεις, να κριθούν υπεράριθμοι και ξαφνικά να πρέπει να μετακινηθούν σε νέες σχολικές μονάδες, πιθανότατα εκτός πόλης.
Οι αρνητικές επιπτώσεις όμως αφορούν και σε περαιτέρω κτιριακά ζητήματα, μιας και κανένα από τα δύο κτίρια δεν διαθέτει χώρους για να στεγάσει διπλάσιο αριθμό παιδιών και να υποστηρίξει παιδαγωγικές ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο 6/θέσιο σχολείο, που εκτός του τμήματος ένταξης που αναφέρθηκε παραπάνω δεν θα διαθέτει γυμναστήριο, χώρο πολλαπλών εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη, κατάλληλη αίθουσα πληροφορικής και γραφείο διεύθυνσης.
Αντί λοιπόν να δημιουργήσουμε καλύτερα σχολεία, η διεύθυνση προτείνει την κατάργησή 
τους και το «στοίβαγμα» μαθητών/τριών σε σχολική μονάδα που δεν πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως στη σχολική μας μονάδα υπάρχει ένα έξτρα κτίριο, στην αυλή του σχολείου, που δυστυχώς είναι ανεκμετάλλευτο. Αντί η διεύθυνση να πιέσει για την αποπεράτωση του κτιρίου, κίνηση που θα προσέθετε κατάλληλους χώρους στη σχολική μονάδα, προχωράει σε συνολική κατάργηση του σχολείου.
Και επιπλέον, δεν λαμβάνει υπόψη πως πρόκειται για το 1ο Δημοτικό σχολείο της Έδεσσας,
ενός ιστορικού σχολείου που χρηματοδοτήθηκε από τον Δημήτριο Ρίζο ακριβώς για  να παραμείνει χώρος εκπαίδευσης. Ενός σχολικού κτιρίου που βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της πόλης, μακριά από ρύπανση και θορύβους, παρέχοντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τα παιδιά μας.
Ολοκληρώνοντας την επιστολή μας, πιστεύουμε πως η συγχώνευση δεν είναι η κατάλληλη λύση στην παρούσα φάση. Έχοντας παρατηρήσει την ύπαρξη μεγάλων μαθητικών τμημάτων σε γειτονικά δημοτικά σχολεία, προτείνουμε την ανακατανομή των γεωγραφικών ορίων κάθε σχολικής μονάδας της πόλης μας, ώστε το μαθητικό δυναμικό να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στις τάξεις όλων των σχολικών μονάδων της Έδεσσας. 
Επιμένουμε και υποστηρίζουμε λοιπόν τη διατήρηση των δύο σχολικών μονάδων, 1ου και 7ου Δημοτικών Σχολείων Έδεσσας και εναντιωνόμαστε στην απόφαση συγχώνευσής τους.
Για τον Σύλλογο
Η Πρόεδρος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

12 comments:

  1. Έξυπνοι μέχρι χαζομάρας! εμείς δεν πάμε πουθενά γιατί δεν είναι καλό για τα παιδάκια κτλπ,αλλά φέρτε από αλλού παιδάκια !!! σε αυτούς δεν θα είναι κακό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ποιος θα πληρώνει τα σπασμένα ο λαός.Όλα τα έξοδα λειτουργίας τους εις διπλούν προς εξυπηρέτηση ορισμένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τάξη με 9 παιδάκια. Να είναι οι γονείς ρεαλιστές
    Η συγχώνευση έπρεπε να γίνει πριν από 10 χρόνια .200 μέτρα πιο πέρα είναι το 7ο. Σιγά την ριζική αλλαγή στην μετακίνηση. Αντιδρούν για ποιον λόγο;.το 1ο είναι παλιό κτήριο ενω το 7ο καινούργιο και πιο ασφαλές. Περιτα λειτουργικά έξοδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν από 10 χρόνια έπρεπε να γίνει αυτή η συγχώνευση. Τάξη με 11 παιδιά κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν κάνουν καμία αναφορά στον αριθμό των μαθητών !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι θέμα χρόνου. Εφτά δημοτικά σχολεία στην Έδεσσα και είναι πολλά. Οι εκπαιδευτικοί αντιδράνε γιατί θα χαθούνε θέσεις διευθυντών, και θέσεις εκπαιδευτικών που θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία εκτός της πόλης. Και με αυτόν τον τρόπο ξεσηκώνουν τους Γονείς για να δημιουργήσουν θέμα. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτό το αποφασίζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση για το καλό των σχολικών μονάδων, και ποιοι είναι εκεί που αποφασίζουν; Και αυτοί είναι εκπαιδευτικοί άρα κάτι ξέρουν παραπάνω .Και εδώ που τα λέμε κόρακας κοράκου μάτι βγάζει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάποια στιγμή η Έδεσα είχε 3 12/θέσια Δ.Σχολεία. Αυτή τη στιγμή μόνο ένα συνεχίζει να λειτουργεί ως 12/θέσιο, όπως πληροφορήθηκα, καθώς τα υπόλοιπα έχουν απολέσει τέτοιο αριθμό τμημάτων που αντιστοιχούν τουλάχιστον στη δυναμικότητα ενός 6/θεσίου σχολείου.
      Όλοι βλέπαμε ότι εξαιτίας της υπογεννητικότητας που οδηγούμαστε.
      Τώρα κάποιοι φωνάζουν, για γνωστούς λόγους, καθώς δυστυχώς γίνεται το αναπόφευκτο μια και κάποιοι φυτέψανε ένα ακόμα δημοτικό σε μία περιοχή που εδώ και πάνω από μισό αιώνα κάλυπτε το 1ο Δ.Σ Έδεσσας.
      Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα είναι βέβαιο ότι θα υπάρχει και συνέχεια μια και η δημιουργία του 9ου Δ.Σ και η περιοχή στην οποία τοποθετήθηκε κάποια στιγμή κάλυπτε το 2ο Δ.Σ το οποίο ήδη έχει πάψει να λειτουργεί ως 12/θέσιο .
      Ζητείστε από τους Διευθυντές των δύο σχολείων να δημοσιοποιήσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη για να δούμε τι γίνεται κι αν δεν το κάνουν αυτοί ας το κάνει ο άμεσα προϊστάμενός τους ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας .
      Και μη βρεθεί κανένας έξυπνος και μιλάει για προσωπικά δεδομένα γιατί αριθμούς ζητάμε και όχι ονόματα

      Διαγραφή
  7. Οι συγχωνεύσεις είναι στη σωστή κατεύθυνση και για διοικητικούς και για παιδαγωγικούς λόγους. Μόνο τα παιδιά δεν ζημιώνονται. Οι δάσκαλοι ξεβολεύονται και κάποιες μανούλες. Όσο για το κείμενο, υποτίθεται του Συλλόγου Γονέων, είναι ξεκάθαρο ότι είναι γραμμένο από κάποιο δάσκαλο. Εξάλλου η συγκεκριμένη Πρόεδρος δεν προλαβαίνει γιατί έχει το μυαλό της αλλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μπορεί να είναι κάποιοι τόσο μα τόσο επικίνδυνα άσχετοι,που μια τάξη με 11 μαθητές δημοτικού να την θεωρούν υπεράριθμη και να ζητούν συγχωνεύσεις ώστε να δημιουργηθούν τάξεις άνω των 25 μαθητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώστε μας αριθμό παιδιών ανά τάξη από τα δύο σχολεία και εμείς μπορούμε να κάνουμε την πρόσθεση ώστε να βρούμε το άθροισμα , αν είναι πάνω ή κάτω από 25.

      Διαγραφή
  9. Περίπου 1000 μαθητές των δημοτικών σχολείων της Έδεσσας δηλαδή με εφτά σχόλεια είμαστε καλά . 1000:7=143 μαθητές /σχολείο .143:6 τάξεις =24 μαθητές αν τάξη .Απλά μαθηματικά, Και όλα θα γίνουνε νύχτα χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ότι ψηφίσατε αυτό και έχετε. Βγήκαν και οι «ειδικοί» να μας πουν ότι τα 11 παιδιά ανά τάξη είναι αντιπαιδαγωγικό και τα 24 παιδιά ανά τάξη και κατάργηση σχολείου είναι παιδαγωγικά ορθό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.