Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι 4 Δήμοι της Πέλλας ζητούν από το ΥΠΕΣ την διατήρηση της αυτοτέλειας των νομικών τους προσώπων



Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπουλουσάκης

«Κύμα» αιτημάτων για εξαίρεση των νομικών προσώπων από το νόμο που προβλέπει την κατάργησή τους και την απορρόφησή τους από τους Δήμους παρατηρείται σε όλους τους Δήμους της χώρας αλλά και στους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας.
Σύμφωνα με το νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα ιδίως στους μεγάλους δήμους που διαχειρίζονται πάνω από 100 σχολικές μονάδες να εξαιρεθούν σε ό,τι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές, καθώς και για το νομικά πρόσωπα που από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, δικαιολογούν την εξαίρεση. 
Αρκεί βέβαια το αίτημα να υποβληθεί στο ΥΠ.ΕΣ. μέχρι αύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά στην Π.Ε. Πέλλας:
Δήμος Έδεσσας
Μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος ζητά την εξαίρεση από το νόμο και την διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο Νομικών του Προσώπων: Της κοινωφελούς επιχείρησης ΔΗ.ΚΕ.Δ.Ε. (ΝΠΙΔ) και του ΕΥΖΗΝ (ΝΠΔΔ). 

Δήμος Πέλλας
Μετά από δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (6 και 13 Νοεμβρίου) αποφασίστηκε να ζητηθεί η εξαίρεση από το νόμο και η διατήρηση της αυτοτέλειας των δύο Νομικών Προσώπων του Δήμου και συγκεκριμένα της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. (ΝΠΙΔ) και του ΚΕ.Κ.Α.Π.Π.Α. (ΝΠΔΔ).

Δήμος Αλμωπίας
Στις 9 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση από το νόμο του Κ.Ε.Κ.Π-Α (ΝΠΔΔ) και της ΔΗ.Κ.Ε.Α. (ΝΠΙΔ).

Δήμος Σκύδρας
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του την Δευτέρα αποφάσισε να ζητήσει την εξαίρεση από το νόμο και την διατήρησή τους ως αυτόνομα νομικά πρόσωπα το Ε.Φ.Α.Κ.Π.Π. (ΝΠΔΔ) και την κοινωφελή Επιχείρηση "ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ" (ΝΠΙΔ).

Μαζικά τα αιτήματα των Δήμων 
H αντίδραση των Δήμων με τα μαζικά αιτήματα εξαίρεσης επιβεβαιώνουν το κακό timing που ψηφίστηκε η συγκεκριμένη πρόβλεψη, όταν πολλοί δήμοι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο λόγω των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών, αλλά και λόγω του ότι, ούτως ή άλλως, αυτή την εποχή που καταρτίζονται προϋπολογισμοί, τεχνικά προγράμματα κτλ και δεν είναι εύκολο να γίνει μια τέτοια μετάβαση και τα νομικά πρόσωπα να απορροφηθούν από τους Δήμους.
Σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί και η στάση του Υπουργείου Εσωτερικών απέναντι στα μαζικά αιτήματα των Δήμων για εξαιρέσεις και αυτό γιατί ζητείται να υπάρξει μια αιτιολόγηση του αιτήματος της εξαίρεσης. Αν το ΥΠ.ΕΣ. συναινέσει όλες αυτές τις εξαιρέσεις θα πρόκειται για μια σχεδόν de facto ακύρωση του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου και για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστα αιτήματα εξαίρεσης (ίσως και κανένα) θα γίνουν δεκτά από την Υπουργό Εσωτερικών. 
Πάντως, σε κάθε περίπτωση το νέο θεσμικό πλαίσιο θέτει ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς να απορροφηθούν τα νομικά πρόσωπα, κάτι που εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Ε ναι. Στη Σκύδρα δεν θέλει ο Δήμος να πάρει τα χρέη του νομικού προσώπου. Άστο εκεί σου λέει, να χρεώνεται κι άλλο. Σαν τη ΔΕΥΑ. Μόνα τους και και ότι γουστάρουμε κάνουμε. Σε ποιον θα δώσουμε λογαριασμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δηλαδή όταν φιάχνει έναν νόμο το κράτος, κάποιοι έχουν το δικαίωμα να που δεν μ αρέσει ,δεν το δέχομαι.Καλό αυτό.Πχ Για το νέο φορολογικό? μπορουν να πουν οι επαγγελματίες δεν μας αρέσει παρτε το πισω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.