Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Άγχος : Οι καταστροφικές επιπτώσεις στον οργανισμό του άνδρα



Το άγχος δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως φύλου. Το πώς αντιδρούμε στο στρες - σωματικά και ψυχικά - και το πώς διαχειριζόμαστε το στρες διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ενώ τα περισσότερα συμπτώματα του στρες στους άνδρες τα βιώνουν και οι γυναίκες, υπάρχουν μερικά που είναι αποκλειστικά ή πιο συχνά στους άνδρες. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχολόγων, οι άνδρες δεν είναι τόσο πιθανό να αναφέρουν συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα του στρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες διαχειρίζονται το άγχος καλύτερα από τους άνδρες και είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν μείζονα κατάθλιψη που προκαλείται από το εργασιακό άγχος. Οι άνδρες είναι επίσης πιο πιθανό να αποσυρθούν κοινωνικά όταν είναι στρεσαρισμένοι. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το άγχος που σχετίζεται με το σπίτι, την εργασία και τις σχέσεις αποτελεί κύρια αιτία ψυχολογικής ανικανότητας.

Μέτρηση του στρες
Αρκετές μέθοδοι μπορούν να μετρήσουν το άγχος. Ενώ τα ερωτηματολόγια μπορεί να είναι χρήσιμα, πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν μια ιατρική συνέντευξη για να διαγνώσουν το στρες και τις επιπτώσεις του.

Προκειμένου να μετρήσει το άγχος σας και να καθορίσει αν ευθύνεται για τα συμπτώματά σας, ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με τυχόν στρεσογόνα γεγονότα ή περιστάσεις που οδήγησαν στην έναρξη των συμπτωμάτων σας. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιες ιατρικές εξετάσεις για να αποκλείσει κάποια υποκείμενη ιατρική πάθηση.

Ορισμένοι γιατροί βασίζονται στην Κλίμακα Αξιολόγησης της Κοινωνικής Προσαρμογής για τη μέτρηση του στρες. Αυτή η κλίμακα προσφέρει μια τυποποιημένη μέτρηση 50 κοινών στρεσογόνων παραγόντων και του τρόπου με τον οποίο σας επηρεάζουν. Ορισμένοι από αυτούς περιλαμβάνουν την εργασία, τις συνθήκες διαβίωσης και τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Τα γεγονότα που βιώσατε τον τελευταίο χρόνο και ο αριθμός των φορών που βιώσατε το καθένα από αυτά συνυπολογίζονται στη συνολική βαθμολογία σας.

Πώς το άγχος επηρεάζει την υγεία των ανδρών
Το άγχος μπορεί στην πραγματικότητα να σας αρρωστήσει. Μια αμερικανική μελέτη ανέφερε ότι το 60 έως 80 τοις εκατό των επισκέψεων σε γιατρούς μπορεί να έχουν μια συνιστώσα που σχετίζεται με το άγχος. Το άγχος έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ακολουθούν οι επιπλοκές του στρες και πώς επηρεάζουν την υγεία των ανδρών.

Επιπλοκές στον προστάτη
Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το στρες αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και προάγει την ανάπτυξη και εξάπλωση του όγκου.

Το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (SNS) ρυθμίζει την αντίδραση του σώματός σας σε συνθήκες μάχης ή φυγής στο στρες. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα (PNS) λειτουργεί για να χαλαρώσει το σώμα σας. Και τα δύο παίζουν ρόλο στον καρκίνο του προστάτη.

Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση από το SNS σας της χημικής ουσίας νοραδρεναλίνη, η οποία βρέθηκε ότι πυροδοτεί μια αντίδραση που διεγείρει τον καρκίνο. Οι νευρικές ίνες του PNS απελευθερώνουν μια άλλη χημική ουσία που βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αποσπαστούν και να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.

Στυτική δυσλειτουργία
Το στρες μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) σε άνδρες κάθε ηλικίας. Το προσωπικό, επαγγελματικό και σχεσιακό στρες είναι η κύρια αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας στους μεσήλικες άνδρες. Το στρες επηρεάζει τα σήματα του εγκεφάλου προς το πέος που αυξάνουν τη ροή του αίματος για τη στύση.

Οι σωματικές και συναισθηματικές επιπτώσεις του στρες σε συνδυασμό με το άγχος και την αγωνία για την ΣΔ συμβάλλουν επίσης σε έναν συνεχή κύκλο ΣΔ. Το χρόνιο στρες επηρεάζει επίσης την παραγωγή τεστοστερόνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανικανότητα. Είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη, άνδρες που έχουν αποκτήσει ΣΔ λόγω του άγχους να αναζητούν στην συνέχεια το καλύτερο χάπι για την στυτική δυσλειτουργία. Φυσικά η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος μπορεί πολύ εύκολα να λυθεί χωρίς την βοήθεια των γνωστών χαπιών βιαγκρα, αλλά δίνοντας λύση στο αρχικό πρόβλημα που είναι το στρες

Ανδρική υπογονιμότητα
Η επίδραση του χρόνιου στρες στα επίπεδα τεστοστερόνης, την παραγωγή σπέρματος και την ποιότητα του σπέρματος αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Καρδιαγγειακά προβλήματα
Έχει αποδειχθεί ότι όλα τα είδη στρες αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Το στρες αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια στρες προκαλούν επίσης φλεγμονή στις στεφανιαίες αρτηρίες σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Χρόνιος πόνος
Το άγχος έχει συνδεθεί με αυξημένη ευαισθησία στον πόνο. Προκαλεί ένταση των μυών σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή πόνο στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη σας. Το άγχος είναι επίσης ένας κοινός εκλυτικός παράγοντας πονοκεφάλων και ημικρανιών. Το να ζείτε με χρόνιο πόνο αυξάνει επίσης το στρες και το άγχος σας, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Συχνά κρυολογήματα και λοιμώξεις
Το χρόνιο στρες επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και παρεμβαίνει στη φλεγμονώδη αντίδρασή σας, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις.

Μείωση του στρες
Η διαχείριση του άγχους σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με το άγχος. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε το στρες. Ακολουθούν μερικές προτάσεις:

Πως να το αντιμετωπίσετε
Μιλήστε με έναν γιατρό, ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν σύμβουλο. Η συζήτηση για τα προβλήματά σας μπορεί να ελαφρύνει το βάρος του στρες και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.
Περιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες. Αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι, μειώστε τον φόρτο εργασίας σας ή οποιεσδήποτε άλλες υποχρεώσεις για να δώσετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε.
Περάστε χρόνο με άλλους. Οι άνδρες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να αποσύρονται κοινωνικά και να απομονώνονται όταν αισθάνονται αγχωμένοι και αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα. Περάστε χρόνο με άλλους για να σας βοηθήσει να ξεχαστείτε από τα προβλήματά σας.
Μείνετε δραστήριοι. Πηγαίνετε βόλτες, κάντε μια βόλτα με το ποδήλατο ή πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Η άσκηση μειώνει το στρες και το άγχος. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη μείωση του στρες.
Αφήστε χρόνο στην άκρη για πράγματα που σας ευχαριστούν. Βρίσκοντας χρόνο για τα χόμπι σας, είτε αυτό είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου είτε η παρακολούθηση μιας ταινίας, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σε περιόδους άγχους.

Συνοψίζοντας
Τα συμπτώματα άγχους στους άνδρες μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες. Το άγχος μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτοφροντίδα στο σπίτι, αλλά αν χρειάζεστε βοήθεια για την αντιμετώπισή του ή ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας, μιλήστε με το γιατρό σας.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.