Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η φαντασία, ο Θεοφάνης Τάσης κι εγώ ένας καημένος -Τίποτα πιο φοβερό από την απαίδευτη φαντασία


 
Η φαντασία, ο Θεοφάνης Τάσης κι εγώ ένας καημένος 
Τίποτα πιο φοβερό από την απαίδευτη φαντασία

Του Γιάννη Πετρόπουλου
ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ θα πω στο αυριανό Ρομπότ όταν εμφανιστεί μπροστά μου που με τόση “μαεστρία” ετοιμάζουν οι ειδικοί της Τεχνητής Νοημοσύνης στα πανεπιστήμια του κόσμου. Δειλά θα τις πως, να μην με ακούσουν οι κακοί του κόσμου. Θα τις πω όπως η Ελλάδα που  μυρίζει Ευγένεια Ξύλου Παλαιού ή Ζώου Ταπεινωμένου. 
Ε! Δάσκαλε τι είναι αυτά που λες! 
Τι λέω! Ποια χώρα δεν είναι ταπεινωμένη σήμερα! Μη μου πείτε το Ισραήλ, ο περιούσιος λαός. Ο παλαιστινιακός! Το αναφέρουμε πιο πάνω. Για το λαό της Ουγιανόντε, της μόλις απελευθερωμένης από τους δυνάστες της αποικιοκρατίας, ούτε λόγος ούτε σχόλια. Ποιον θεό πρεσβεύουν οι αθεόφοβοι!
Δεν ξεφεύγω από το θέμα. Ποτέ. Την ξεύρω τη δύναμη των λέξεων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ΔΕΝ το ξέρει και ως ένα σημείο καλά κάνει και δεν το  ξέρει.
Ποιες είναι οι λέξεις! 
Μην έχετε αγωνία. Δεν είναι λέξεις κλειδιά ούτε έχουν σχέση με τα Καβύρεια Μυστήρια. Είναι λέξεις απλές, τόσο απλές που μόνος ένας ηλίθιος δεν θα τις αντιλαμβανόταν. 
Κι όμως. 
Διαβάζοντας το κείμενο, όσοι τέλος πάντων δε βαριόνται να διαβάζουν, έχετε την αγωνία να δείτε ποιες είναι αυτές οι λέξεις κλειδιά που “ξεκουμπώνουν” την Τεράστια Τεχνητή Νοημοσύνη που ξεδιπλώνεται περίτρανα στον αιώνα που διανύουμε  και πίσω μας και από πάνω μας και ή χωρίς Κασσελλάκη ή Μητσοτάκη. Δεν τους υπολογίζει Αυτούς τους κυρίους η επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης, της είναι αδιάφορη και οι πρώην κομμουνισμοί, αλλά και ο καπιταλισμός που έφαγε ψωμί, αν και όλη αυτή η εξυπνάδα ξεκίνησε επί κομμουνισμού. Τι τραγωδία! Επαίρεται σήμερα ο Καπιταλισμός για κάτι που ξεκίνησε ο κομμουνισμός πολύ πριν τον κομμουνισμό. 
Τέλος πάντων. Ο λαός δεν έχει υποχρέωση να κάνει τον Τζέιμς Μποντ στη εφήμερη ζωή του. 
Γι’ αυτό είναι όμορφη η ζωή. Ποιος μαλάκας μπορεί να φωνάξει ότι η ζωή δεν είναι όμορφη, αν δεν είναι πράκτορας της Τεχνητής Νοημοσύνης, πεσιμιστής ή ηλίθιος! Και όμως! Η ζωή δεν είναι για πολλούς όμορφη. Το λόγο δεν μπορεί να τον  εξετάσει το άρθρο, είναι για πανεπιστήμια που έχουν αντοχές ν’ ακούν κάτι τέτοια. Όχι για όλους. Πραγματικά, το ότι η ζωή είναι ΟΜΟΡΦΗ δεν είναι για όλους άργησα να το καταλάβω. Το ρητό γνωστό. Το πρόβλημα δεν είναι εδώ. Το θέμα αποκτά συνείδηση του προβλήματος περί βίου γιατί πολλοί από τα μιλιούνια που κατοικούν τον πλανήτη δεν παίρνουν μυρωδιά ούτε από αυτά που βγάζει ο κώλος τους ούτε από αυτά που βγάζει ο τσενιές τους ούτε από Κέινς, Ντοστογιέφσκι, Μάλερ, Σοφοκλή, Παπανικολάου, Ευριπίδη, Μορικόνε, Καραϊνδρου και τα λοιπά και τα λοιπά… Δεν μπορούν αυτοί οι Συνάνθρωποι να πάρουν χαμπάρι από την Τεχνητή νοημοσύνη. Δεν την γνωρίζουν κι όμως είναι πλάι της σαν Ζόμπι. 
Έλα ντε!    
Ε, και!
Τι ε και! Μερ Χαμπάρ. Δεν είναι εύκολη η λέξη “χαμπάρ”. Αυτό λέει η Τεχνητή Νοημοσύνη. Οι λέξεις έχουν το υπόβαθρο και την λειτουργία τους. Ποιες λέξεις είναι αυτές γαμώτο που δεν μπορεί να κατανοήσει η επιστήμη του μέλλοντος!
Ε, δεν θα τις γράψω τόσο γρήγορα μέχρι κι ο τελευταίος αναγνώστης να πει “ήμαρτον”  ή “σιχτίρ” στο Γιαννιτσιώτη και Θηριωπετρίτη Αλμωπαίο δάσκαλο και εν δυνάμει συγγραφέα.
Ποιες είναι οι λέξεις! Ποιητικές είναι, δυσκολοκατανόητες, Ελυτικές, Σεφερικές και ως ένα σημείο Καβαφικές. 
Τις γράφω.   
“Κλάσιμο”, “ρέψιμο”, “γαμή…”.
O Θεοφάνης Τάσης, αυτό το ελληνόπουλο της διασποράς που έκανε το διδακτορικό του πάνω στον Κορνήλιο Καστοριάδη, αυτές τις λέξεις εννοεί ότι δεν θα μπορέσει να “κατανοήσει”, η Τεχνητή νοημοσύνη  και  θα  υπερασπιστεί μέχρι ρανίδος το όνομα του ευάλωτου, θανατερού  ανθρώπου. 
Δεν έχει τέτοια παλικάρια η ανθρωπότητα “καλοί μου άνθρωποι”, μυρωδιά δεν παίρνουμε για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να κρατήσουν την ανθρωπότητα μέσα στην “ανθρωπότητά της” και πρέπει αυτό να το δούμε.  Από “κλανιάρηδες” είδαμε τα τι πορδές τους. Να μη γνωρίσουμε Αυτούς που ΔΕΝ  τις αντιπροσωπεύουν!
Δεν είναι τυχαία η λέξη “κλάσιμο”, ούτε είναι για γέλια η φράση “αυτός είναι για κλάσιμο”. Γελάμε, αλλά γελά καλύτερα αυτός που γελά τελευταίος. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα ρομπότ να “αερίζεται”. Γραφικός. Ναι. Αλλά ένα Ρομπότ να κλάνει, δεν μπορώ να το φανταστώ κι ας λέω ότι το οπλοστάσιο μου είναι η φαντασία.  
Θέλετε ηλιοφώτιστη λέξη για το γαμή…. “Όταν δυο κορμιά συνευρίσκονται, κολλά η γλώσσα στη γλώσσα του άλλου, το επίμαχον όργανον στο άλλο…… και να ο Ελύτης, που λέει ότι όταν το ένα κορμί κολλά με το άλλο ένα μέρος της ιστορίας τους ξεγράφεται. Ξεγράφεται! Από την Τεχνητή Νοημοσύνη ΔΕΝ ξεγράφεται! Όχι. Poet! “Εξόριστε ποιητή  στον αιώνα σου λέγε τι  βλέπεις!”.        
Είχαν κάποτε οι διαβασμένοι Αναρχικοί σοβαρά ερωτήματα. “Είχε ο Χριστός πισινό ή μπροστινό”. Η Μαγδαληνή απέδειξε ότι ο Χριστός είχε μπροστινό. Τα Απόκρυφα Ευαγγέλια  μαρτυρούν ότι ο Ιησούς τα είχε όλα. Δεν είναι πια καθόλου “Απόκρυφα”, όπως δεν είναι καθόλου απόκρυφη η Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη αυτά τα δυο “θεϊκά”, μπορεί  να τα κάνει ΕΝΑ. Όπως θα κάνει ένα το τεχνητό μέρος ενός ανθρώπου που του λείπει το ένα σκέλος, όπως το τεχνητό μάτι και όλα τα τεχνητά που μπαλώνονται. Δυστυχώς όλο αυτό το σκηνικό της “επανάστασης”, το ενστερνίζεται και η Εκπαιδευτική Κοινότητα και πολλοί άλλοι. Τραγωδία για μένα, ευλογία για τον εκσυγχρονισμό.
Θέλω να το δω αυτό.
Θέλω ένα Ρομπότ να κλάνει μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Δεν θα το προλάβω το γεγονός.  Θα είμαι είμαι απόν. Δεν θα πειστώ όμως κι αν το δω ως θεατής. Θα είμαι ο Άπιστος Θωμάς. Θα γίνω Προφήτης Ηλίας. Ξέρετε οι πιστοί τι έκανε ο άνθρωπος. Λέτε να φτάσουμε εκεί και να ……ο πόλεμος στην Παλαιστίνη……και να ο πόλεμος στην Ουκρανία…..και να ο πόλεμος του νερού……………και να ο πόλεμος των συναισθημάτων……….στ’ αρχιδ…..μας. Ζήτω η Τεχνητή Νοημοσύνη σε ΜΗ ΝΟΗΜΟΝΑ ΟΝΤΑ. 
Ζητώ, το ζητάω το ελληνικό τραγούδι , ζητώ, το ζητώ το ελληνικό φως, ζητώ το ζητάω το …………τι θέλω σε αυτήν την ζωή την ατραυμάτιστη στους αιώνες! Τεχνητή Νοημοσύνη! Όχι. Αντουάν Ντε Σαιν Εξυπερύ. 
“Αργά να πάω στη βρύση, αργά να σκύψω, αργά να βάλω την παλάμη να πιω νερό κι ακόμα πιω αργά να δω να διαβαίνει η νια με το κοντό το φόρεμα και τα ωραία της μισοφανερωμένα". Σιχτίρ, ας γίνει πιο αργός ο κόσμος, δεν την αντέχω τόση βιασύνη! 
Καληνύχτα μας.   

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment