Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας: Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων (φωτο)



Πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 5/11, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διάλεξη του κ. Αρ. Βούλγαρη (επικεφαλής της ομάδας The Frame Project - The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism) για την τεχνολογία της αρχαιότητας μέσα από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. 

Όπως σημειώνει η Μαρία Λιλιμπάκη Ακαμάτη, "παρουσιάσθηκε το υλικό κατασκευής, ο τρόπος και τα εργαλεία κατασκευής, η λειτουργία Μηχανισμού για την πρόβλεψη των  εκλείψεων της Σελήνης και του Ήλιου. Παρουσιάσθηκε, επίσης, ένα πλήρες λειτουργικό μοντέλο του Μηχανισμού, καθώς και λειτουργικές ανακατασκευές εργαλείων με τα οποία κατασκευάσθηκε (δράπανα, τόρνος), που υλοποιήθηκαν με βάση εικονογραφικές παρατηρήσεις και κείμενα γραπτών πηγών. 

Η εκτενής μελέτη των αξονικών τομογραφιών ακτίνων Χ των θραυσμάτων του Μηχανισμού, που ελήφθησαν το 2004 και παραχωρήθηκαν  από την διεπιστημονική ομάδα  των M. Edmunds, I. Σειραδάκη και  Ξ. Μουσά, οδήγησε την ομάδα του The Frame Project στην διαπίστωση νέων στοιχείων και στην υλοποίηση νέων συμπληρώσεων στο σχέδιο του Μηχανισμού, σχετικά με την διάβρωση του μετάλλου, την διάταξη των αξόνων και των γραναζιών, τον υπολογισμό των χαμένων οδόντων των γραναζιών, τον εντοπισμό στοιχείων χρήσης εργαλείων των αρχαίων κατασκευαστών."




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.